9 Kaedah Berkesan untuk Berhenti Merokok

Bagi perokok, terutamanya perokok berat, berhenti merokok bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, ada beberapa cara untuk berhenti merokok yang boleh dilakukan untuk menghilangkan tabiat buruk ini. Dengan cara itu, tubuh dapat kembali sihat dan risiko pelbagai penyakit akan berkurang.

Berhenti merokok adalah satu cabaran bagi perokok. Sebabnya, beberapa kandungan dalam rokok dapat menyebabkan kesan ketagihan, sehingga dapat memicu munculnya gejala penarikan nikotin ketika seseorang berusaha berhenti merokok.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh berhenti merokok. Dengan kesabaran dan tekad yang kuat, anda dapat bebas dari belenggu merokok dan bahaya yang menimpanya.

Pelbagai Cara Berhenti Merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif dan berhasrat untuk menghentikan tabiat buruk ini, terdapat beberapa cara untuk berhenti merokok, termasuk:

1. Menguruskan tekanan

Tekanan boleh menjadi salah satu sebab seseorang memilih untuk merokok, kerana kandungan nikotin di dalamnya dapat memberikan kesan santai dengan cepat. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa merokok sebenarnya boleh membuat seseorang lebih mudah mengalami tekanan.

Untuk menghilangkan tekanan, ubah tabiat merokok secara perlahan dengan melakukan beberapa aktiviti yang menyeronokkan, seperti mendengar muzik, melakukan terapi urut, atau meditasi. Di samping itu, seboleh-bolehnya elakkan juga situasi yang boleh mendatangkan tekanan.

2. Mengelakkan pencetus tabiat merokok

Semasa cuba berhenti merokok, cubalah menghindari faktor atau tabiat yang boleh membuat anda kembali merokok, seperti minum kopi dan alkohol atau bergaul dengan rakan perokok.

Sekiranya anda terbiasa merokok selepas makan, anda boleh mencari cara lain sebagai pengganti, misalnya dengan mengunyah permen karet atau menggosok gigi.

3. Makan makanan yang sihat

Sebilangan perokok aktif sering merasa kurang senang makan, kerana nikotin dalam rokok dapat mengurangkan kepekaan deria rasa dan bau.

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan yang sihat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, dapat mengurangkan keinginan untuk merokok lagi. Bukan hanya itu, makanan yang sihat juga dapat memenuhi keperluan pemakanan badan sambil mengembalikan selera makan yang berkurang kerana merokok.

4. Bersenam secara berkala

Bukan sahaja menjadikan tubuh lebih sihat dan bugar, senaman juga dapat mengurangkan ketagihan nikotin. Apabila keinginan untuk merokok datang, anda boleh mengalihkan keinginan ini dengan bersukan, seperti berjalan kaki, berenang, atau berbasikal.

5. Membersihkan rumah dengan kerap

Kebersihan rumah juga boleh menjadi salah satu faktor yang dapat membantu anda berhenti merokok. Anda boleh mencuci pakaian, sprei, permaidani, atau langsir yang mengandungi bau rokok.

Anda juga boleh menggunakan penyegar udara untuk menghilangkan bau asap rokok dan membuang fikiran dari perkara-perkara yang dapat mengingatkan anda tentang rokok, termasuk baunya.

6. Libatkan keluarga dan rakan terdekat

Beritahu keluarga dan rakan rapat anda bahawa anda sedang dalam proses berhenti merokok. Oleh itu, mereka dapat membantu dan memberi sokongan agar anda selalu ingat tujuan berhenti merokok yang ingin anda capai.

7. Cuba terapi penggantian nikotin (terapi penggantian nikotin)

Terapi penggantian nikotin pada umumnya bertujuan untuk mengatasi rasa kecewa dan melegakan gejala penarikan yang sering dirasakan ketika perokok cuba berhenti merokok. Media terapi penggantian rokok berbeza-beza, mulai dari permen karet, lozenges, penyedut, ke semburan hidung.

Walaupun dianggap selamat dan dapat mengurangkan ketagihan terhadap rokok, anda tetap dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum melakukan NRT.

8. Menjalani terapi tingkah laku

Berunding dengan psikologi atau kaunselor dapat membantu anda mengenal pasti pencetus merokok dan mencari strategi berhenti merokok yang sesuai dengan keadaan anda.

Untuk memaksimumkan kejayaannya, terapi tingkah laku dapat digabungkan dengan terapi penggantian nikotin dan ubat oleh doktor.

9. Cuba hipnoterapi

Salah satu cara untuk menghentikan merokok adalah menjalani terapi alternatif dalam bentuk hipnoterapi. Keberkesanan hipnoterapi untuk menghentikan merokok tidak diketahui dengan pasti. Namun, sebilangan orang mengaku merasakan manfaatnya.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, beberapa jenis ubat seperti: bupropion dan varenicline, juga dapat membantu anda berhenti merokok. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya boleh diambil seperti yang diarahkan dan di bawah pengawasan doktor.

Berhenti merokok bukanlah perkara yang mudah dilakukan. Tidak sedikit orang yang gagal melakukannya. Namun, komitmen anda untuk berhenti merokok akan banyak menghilangkan kebiasaan tersebut.

Apabila anda merasa sukar untuk berhenti merokok, cuba ingat sebab-sebab mengapa anda ingin berhenti merokok, misalnya agar tubuh anda bebas dari pelbagai penyakit atau keluarga anda dilindungi dari bahaya menjadi perokok pasif.

Namun, jika anda masih sukar untuk berhenti merokok walaupun terdapat pelbagai cara untuk berhenti merokok di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor anda dapat menentukan cara berhenti merokok dengan berkesan dan mengikut keadaan anda.