Ketahui pelbagai faedah Lo Han Kuo untuk kesihatan badan

Manfaat lo han kuo untuk kesihatan telah lama diketahui dalam perubatan tradisional Cina. Di Indonesia, buah yang sangat manis ini juga sering dimakan dalam bentuk teh untuk melegakan sakit tekak. Namun, selain daripada itu, masih banyak faedah lo han kuo yang dapat kita perolehi.

Tidak hanya pada lidah, kemanisan manfaat buah lo han kuo juga dapat dirasakan untuk kesihatan keseluruhan. Lo han kuo adalah sejenis buah dari kumpulan Cucurbitaceae (labu) yang diketahui mempunyai rasa manis.

Tahap manis ekstrak buah lo han kuo boleh mencapai 250 kali lebih manis daripada gula pasir. Menariknya, ekstrak buah ini tidak mempunyai kalori dan tidak akan meningkatkan kadar gula dalam badan, jadi ia sesuai sebagai pemanis alternatif yang lebih sihat.

Pelbagai Manfaat Lo Han Kuo

Berikut adalah beberapa kelebihan lo han kuo yang baik untuk kesihatan tubuh:

1. Mengawal tahap gula dalam darah

Rasa manis lo han kuo bukan berasal dari gula buah, tetapi dari sebatian semula jadi yang disebut mogroside. Oleh itu, pengambilan buah ini dapat menggembirakan penggemar manis tanpa perlu risau tentang risiko pengambilan gula berlebihan. Manfaat lo han kuo juga dapat dinikmati oleh pesakit diabetes untuk mengekalkan kadar gula dalam darah mereka.

2. Melegakan sakit tekak

Minuman panas yang dibuat dari buah lo han kuo telah lama dimakan oleh para bhikkhu untuk melegakan sakit tekak dan mengurangkan pengeluaran kahak. Manfaat lo han kuo kemudian diketahui wujud berkat kandungan sebatian mogroside yang juga anti-radang.

3. Melawan radikal bebas

Bukan hanya sifat anti-radang, sebatian mogroside yang terdapat dalam lo han kuo juga mempunyai sifat antioksidan yang kuat. Sifat antioksidan ini berguna untuk melindungi sel dari kerosakan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik.

4. Membantu menurunkan berat badan

Buah Lo han kuo yang diekstrak dan digunakan sebagai pemanis sangat sesuai untuk dimakan oleh orang yang mengikuti program diet untuk menurunkan berat badan. Pemanis rendah kalori, seperti lo han kuo, diketahui dapat mengurangkan keinginan untuk makanan tinggi gula yang dapat menggagalkan diet dengan mudah dan menyebabkan kenaikan berat badan.

5. Membantu mencegah barah

Satu kajian menunjukkan bahawa mogrosida dalam ekstrak buah lo han kuo juga dapat membunuh sel barah dan menekan pertumbuhannya. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk faedah dari ku han kuo ini.

Anda boleh mendapatkan faedah lo han kuo di atas dengan mudah. Buah ini lebih sering dijumpai di pasar dalam bentuk yang telah dikeringkan, dalam bentuk teh, atau dalam bentuk serbuk pemanis. Semasa membeli, pastikan produk lo han kuo bebas daripada gula tambahan.

Anda boleh menggunakan pemanis lo han kuo dalam kopi, teh, salad, yogurt, atau memasak, sama seperti anda menggunakan gula pasir. Sebilangan orang mengatakan pemanis lo han kuo meninggalkan rasa di lidah, tetapi yang lain mengatakan rasa lo han kuo tidak jauh berbeza dengan gula.

Lo han kuo cukup selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai alergi terhadap labu mungkin mengalami reaksi alergi terhadap lo han kuo. Sekiranya anda ingin menggunakan lo han kuo sebagai pengganti gula, lebih baik anda membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.