Gagal Jantung - Gejala, sebab dan rawatan

kegagalan jantung atau kegagalan jantung adalah keadaan ketika pam jantung lemah, sehingga tidak dapat mengedarkan darah yang cukup ke seluruh badan. Keadaan ini juga dikenali sebagai kegagalan jantung kongestif. Kegagalan jantung boleh disebabkan oleh hipertensi, anemia, dan penyakit jantung.

Gejala Gagal Jantung

Gejala utama kegagalan jantung adalah sesak nafas, keletihan, dan pembengkakan kaki dan pergelangan kaki. Gejala ini dapat berkembang secara beransur-ansur atau berlaku secara tiba-tiba.

Diagnosis Gagal Jantung

Sebagai langkah pertama, doktor akan mengajukan pertanyaan mengenai gejala dan penyakit yang dihidapinya, serta melakukan pemeriksaan. Beberapa ujian sokongan juga dapat dilakukan, seperti ujian darah, sinar-X, pemeriksaan rekod jantung, ekokardiografi, imbasan CT, dan MRI.

Untuk gejala yang berlaku secara tiba-tiba, doktor terlebih dahulu akan mengambil tindakan untuk menstabilkan keadaan pesakit, dan kemudian menjalankan ujian sokongan.

Rawatan Gagal Jantung

Rawatan dilakukan untuk melegakan simptom dan meningkatkan kekuatan jantung. Pesakit disarankan untuk membatasi aktiviti mereka, menjalani gaya hidup yang sihat, dan akan diberi ubat sesuai dengan keadaannya atau berdasarkan penyebab kegagalan jantung.

Pencegahan Kegagalan Jantung

Pencegahan utama kegagalan jantung adalah menjalani gaya hidup sihat. Tindakan ini dapat dilakukan dengan memakan makanan berkhasiat seimbang, membatasi pengambilan garam dan gula, menjaga berat badan yang ideal, bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan membatasi pengambilan minuman beralkohol.

Selain itu, pemeriksaan kesihatan secara berkala, terutama tekanan darah, gula darah, dan kolesterol, juga perlu dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan yang dapat menyebabkan gagal jantung.