Kanser Prostat - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser prostat adalah barah pada lelaki yang berkembang di kelenjar prostat, dan secara amnyadicirikan oleh gangguan kencing. Sebilangan besar pesakit barah prostat berumur lebih dari 65 tahun. Kanser initidak agresif danberkembang dengan perlahan.

Prostat adalah kelenjar kecil yang terletak di pangkal pundi kencing. Kelenjar ini adalah sebahagian daripada sistem pembiakan dan diletakkan di sekitar tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke zakar. Prostat juga berfungsi sebagai penghasil air mani, yang merupakan cairan yang dikeluarkan bersama sperma semasa ejakulasi.

Menurut data WHO, barah prostat adalah salah satu jenis barah yang paling biasa dialami oleh lelaki. Dianggarkan sekitar 1.3 juta lelaki di seluruh dunia menghidap barah prostat. Di Indonesia sahaja, barah prostat menduduki tempat ke-2 sebagai jenis barah yang paling biasa pada lelaki.

Punca Kanser Prostat

Penyebab barah prostat adalah mutasi atau perubahan genetik pada sel di kelenjar prostat. Walau bagaimanapun, penyebab mutasi itu sendiri tidak diketahui dengan pasti. Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko barah prostat, termasuk:

  • Semakin meningkat usia
  • Menghidap kegemukan
  • Diet yang kekurangan serat, misalnya, kekurangan pengambilan antioksidan seperti likopen
  • Pendedahan bahan kimia
  • Menderita penyakit kelamin
  • Mempunyai keluarga yang menghidap barah prostat

Gejala Kanser Prostat

Kanser prostat tidak menyebabkan gejala pada peringkat awal. Namun, apabila barah bertambah besar atau kelenjar prostat menjadi radang, pesakit akan mengalami simptom dalam bentuk gangguan kencing, seperti kesukaran membuang air kecil atau kencing kurang lancar.

Pemeriksaan dan Diagnosis Kanser Prostat

Pemeriksaan kanser prostat dalam bentuk ujian PSA dan rektum digital masih kontroversial, kerana ujian ini tidak dapat memberikan hasil yang spesifik. Hasil ujian yang tidak tepat boleh menyebabkan pesakit menjalani pemeriksaan dan rawatan yang tidak perlu dan bahkan berbahaya.

Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai apakah anda perlu menjalani pemeriksaan kanser prostat atau tidak melalui ujian PSA.

Untuk mengesan dan menentukan tahap kanser prostat, doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound pada biopsi prostat, MRI, dan prostat.

Rawatan Kanser Prostat

Doktor akan menentukan jenis rawatan berdasarkan keparahan barah dan keadaan keseluruhan pesakit. Kaedah rawatan yang boleh dilakukan adalah pembedahan, radioterapi, terapi hormon, kemoterapi, dan krioterapi.