Hypermetropia - Gejala, sebab dan rawatan

rabun jauh atau hhipermetropia adalah gangguan visualpada jarak dekat. Pada pesakit hipermetropik, objek jauh jelas,tetapi objek yang mana dekat, ia tidak kelihatan jelas atau kabur.

Bayi dan anak kecil cenderung mengalami hipermetropia, tetapi penglihatannya tidak kabur. Keadaan ini tidak perlu dibimbangkan, kerana penglihatan akan normal ketika organ mata berkembang.

Hypermetropia berbeza dengan presbiopia atau mata tua, walaupun kedua-dua jenis kesalahan pembiasan menyukarkan penghidapnya untuk melihat objek yang dekat. Hipermetropia berlaku kerana bentuk kornea dan lensa mata yang tidak normal, sementara presbiopia disebabkan oleh otot-otot di sekitar lensa menjadi kaku kerana penuaan.

Gejala Hypermetropia

Pesakit hipermetropia akan mengalami simptom berikut:

 • Penglihatan tidak fokus ketika melihat objek yang dekat.
 • Perlu juling untuk melihat sesuatu dengan lebih jelas.
 • Mata terasa tegang, sakit atau terbakar
 • Sakit mata atau sakit kepala setelah melihat jarak dekat untuk masa yang lama, seperti menulis, membaca atau menggunakan komputer.

Bila hendak berjumpa doktor

Seseorang yang berisiko tinggi menderita penyakit mata, seperti glaukoma, disyorkan untuk menjalani pemeriksaan mata secara berkala setiap satu atau dua tahun dari usia 40 tahun.

Pemeriksaan mata rutin juga disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak serta orang dewasa yang tidak menghadapi masalah mata. Peperiksaan boleh dimulakan pada usia 6 bulan, 3 tahun, dan setiap 1 atau 2 tahun sejak memasuki usia sekolah.

Segera berjumpa doktor mata sekiranya gejala hipermetropia mengganggu aktiviti. Pemeriksaan mata harus segera dilakukan jika penglihatan tiba-tiba terganggu.

Punca Hypermetropia

Hypermetropia berlaku apabila cahaya yang memasuki mata tidak tertumpu di tempat yang seharusnya (retina), tetapi tertumpu di belakangnya. Ini disebabkan oleh bola mata yang terlalu pendek, atau bentuk kornea atau lensa mata yang tidak normal.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menderita hipermetropia, iaitu:

 • Mempunyai ibu bapa yang menderita hipermetropia.
 • Lebih 40 tahun.
 • Menghidap diabetes, barah di sekitar mata, gangguan saluran darah di retina, atau sindrom mata kecil (mikrofthalmia).

Diagnosis hipermetropia

Doktor dapat menentukan sama ada seseorang itu mengalami hipermetropia melalui ujian ketajaman visual. Dalam ujian ketajaman visual, seseorang akan diminta membaca huruf yang berukuran berbeza, dari jarak yang berbeza.

Selain digunakan untuk mengesan hipermetropia, ujian ketajaman penglihatan juga dapat memberitahu doktor sama ada pesakit mempunyai miopia, mata silinder, atau presbiopia.

Sekiranya keputusan ujian ketajaman penglihatan menunjukkan bahawa pesakit itu rabun jauh, doktor akan melakukan pemeriksaan retinoskopi untuk melihat retina mata. Doktor akan menggunakan titisan mata khas untuk melebarkan murid pesakit, sehingga bahagian dalam mata lebih mudah diperiksa.

Peubat hipermetropia

Matlamat merawat hiperopia atau rabun jauh adalah untuk membantu memfokuskan cahaya ke retina. Rawatan boleh dilakukan melalui kaedah berikut:

Penggunaan cermin mata atau kanta lekap

Kaca mata dan kanta lekap adalah kaedah termudah untuk merawat hipermetropia. Cara kedua alat bantu ini adalah memfokuskan cahaya ke retina, sehingga penglihatan menjadi lebih jelas.

Agar jenis dan ukurannya sesuai dan selamat, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan cermin mata, termasuk penggunaan cermin mata terapeutik, atau kanta lekap. Khusus untuk pengguna kanta lekap, tanyakan kepada doktor anda bagaimana menyimpan dan merawat kanta lekap.

Pembedahan laser

Walaupun lebih sering digunakan untuk mengatasi rabun jauh, pembedahan laser juga dapat memperbaiki hiperopia ringan hingga sederhana. Terdapat 3 jenis pembedahan laser yang dapat dilakukan untuk membentuk semula kornea sehingga penglihatan pesakit menjadi lebih baik, yaitu:

 • Laser-membantu keratomi in situeusis (LASIK)
 • Laser-membantusubkeratektomi epitelium (LASEK)
 • Keratektomi photorefractive (PRK)

Semua pembedahan laser di atas bersifat kekal, sehingga melepaskan penderita dari pergantungan pada cermin mata atau kanta lekap. Tetapi sebelum memilih untuk menjalani pembedahan, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai kemungkinan komplikasi yang mungkin timbul selepas pembedahan.

Cara Menjaga Kesihatan Mata

Walaupun hipermetropia tidak dapat dicegah, ada beberapa hal yang dapat dilakukan untuk membantu menjaga mata dan penglihatan yang sihat, yaitu:

 • Periksa mata anda dengan kerap.
 • Makan makanan berkhasiat
 • Gunakan pencahayaan yang baik.
 • Pakai cermin mata hitam apabila terkena cahaya matahari langsung.
 • Gunakan cermin mata yang betul.
 • Pakai pelindung mata semasa melakukan aktiviti tertentu seperti melukis, memotong rumput, atau ketika menggunakan produk kimia.
 • Mengawal kadar gula darah dan tekanan darah, jika anda menderita darah tinggi atau diabetes.
 • Berhenti merokok.

Komplikasi Hypermetropia

Penglihatan yang lemah kerana hiperopia boleh mengakibatkan kecederaan, terutama ketika memandu atau mengoperasikan mesin berat. Hypermetropia juga boleh menyebabkan keadaan berikut jika tidak dirawat dengan cepat:

 • Mata bersilang, atau ketidaksejajaran mata.
 • Mata letih, kerana kerap menyipit untuk mengekalkan fokus.
 • Mata malas, di mana satu mata dominan daripada mata yang lain.