Lebihan atau Kekurangan Hormon Testosteron, Apa Yang Berlaku?

Testosteron dikenal pasti sebagai hormon lelaki,berpengaruh terhadap libido, pembentukan jisim otot dan daya tahan tahap tenaga, serta perubahan ciri seks sekunder pada lelaki semasa baligh, sebagai contohsuara berubah menjadi lebih dalamt.

Tahap testosteron dalam badan lelaki biasanya berkisar antara 250-1100 ng / dL (nanogram per desiliter) dengan tahap purata 680 ng / dL. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa tahap testosteron yang optimum untuk lelaki berkisar antara 400-600 ng / dL.

Hormon ini meningkat semasa akil baligh dan mencapai puncaknya ketika seorang lelaki berumur sekitar 20 tahun. Selepas usia 30 tahun ke atas, kadar hormon ini akan menurun sekitar satu peratus setiap tahun. Oleh itu, apabila lelaki mencapai usia 65 tahun ke atas, tahap testosteron normal mereka berkisar antara 300-450 ng / dL.

Hormon testosteron atau androgen bukan hanya dimiliki oleh lelaki, tetapi juga oleh wanita. Pada wanita, hormon ini dihasilkan di ovari dalam jumlah kecil. Bersama dengan hormon seks wanita, iaitu estrogen, hormon testosteron berperanan dalam menghasilkan sel darah baru, meningkatkan libido, dan mempengaruhi hormon yang merangsang pembebasan telur yang berperanan dalam sistem pembiakan wanita. Pada wanita, tahap testosteron berkisar antara 8-60 ng / dL.

Kekurangan Hormon testosteron

Tahap testosteron yang menurun sebenarnya adalah keadaan semula jadi seiring usia lelaki. Selain faktor penuaan, testosteron rendah juga boleh dipicu oleh keadaan hipogonadisme. Dalam keadaan ini, testis menghasilkan testosteron yang terlalu sedikit.

Selain itu, kekurangan testosteron juga disebabkan oleh jangkitan dan kecederaan pada testis, masalah dengan kelenjar tiroid atau hipofisis, diabetes jenis 2, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, dan gangguan genetik. Mengalami tekanan dan terlalu banyak minum alkohol, juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Apabila kadar testosteron menurun, lelaki akan mengalami gejala yang berkaitan dengan fungsi seksual, seperti kemandulan, keinginan seksual yang berkurang, dan kekerapan ereksi yang berkurang.

Tahap testosteron yang dikurangkan juga dapat disertai dengan gejala lain yang merangkumi perubahan fizikal, seperti:

  • Rambut badan berkurang.
  • Tulang menjadi lebih rapuh.
  • Peningkatan lemak badan dan kolesterol.
  • Mengurangkan kekuatan atau jisim otot.
  • Rasa panas dengan kemerahan pada wajah atau kilat panas.
  • Letih dengan mudah.
  • Berlakunya pembesaran kelenjar payudara.

Sementara itu, kesan penurunan tahap testosteron terhadap perubahan psikologi termasuk:

  • Cenderung merasa tertekan atau sedih, yang menyebabkan penurunan kualiti hidup.
  • Gangguan tidur.
  • Menurunkan keyakinan diri, mengurangkan motivasi, dan masalah dengan ingatan dan tumpuan.

Manakala pada wanita, kekurangan hormon ini dapat mengurangkan libido atau keinginan untuk melakukan hubungan seks.

Untuk mengetahui sama ada tahap testosteron anda normal atau tidak, dan adakah gejala di atas benar-benar disebabkan oleh penurunan kadar testosteron, disarankan agar anda berjumpa doktor.

Testosteron berlebihan

Sebaliknya, ada juga lelaki atau wanita yang mempunyai kadar testosteron di atas normal. Seperti dua sisi duit syiling, keadaan ini boleh memberi kesan positif dan negatif.

Dari segi positif, kadar hormon testosteron yang tinggi dapat menormalkan tekanan darah dan mengurangkan kecenderungan seseorang untuk menjadi gemuk dan mengalami serangan jantung.

Dari sisi negatif, beberapa kajian menunjukkan hubungan antara tahap testosteron tinggi dan kecenderungan seorang lelaki untuk melakukan tingkah laku yang menyimpang, seperti dorongan seksual yang berlebihan yang membuatnya berisiko melakukan perbuatan jenayah. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih mendalam masih diperlukan untuk membuktikan ini. Tahap testosteron yang tinggi juga menjadikan lelaki lebih cenderung untuk minum alkohol dan asap, dan meningkatkan risiko kecederaan akibat tingkah laku impulsif.

Pada wanita, testosteron berlebihan boleh mempengaruhi penampilan fizikal mereka, seperti rambut badan yang berlebihan (misalnya, menjadi misai atau tumbuh janggut), jerawat, kebotakan yang biasanya terjadi pada lelaki, kelentit membesar, ukuran payudara berkurang, peningkatan massa otot, suara menjadi lebih berat seperti lelaki, kitaran haid yang tidak teratur, dan perubahan dalam mood.

Menjaga Tahap Testosteron Biasa

Beberapa pakar mengesyorkan memantau tahap testosteron setiap lima tahun, bermula ketika seorang lelaki berusia 35 tahun. Sekiranya diketahui bahawa anda mempunyai tahap hormon yang terlalu sedikit atau mengalami gejala tahap testosteron rendah, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi hormon.

Semasa melakukan terapi ini, doktor anda akan memantau tahap testosteron dengan teliti untuk memastikan tahap hormon tidak terlalu tinggi. Harap maklum bahawa terapi ini tidak semestinya dilakukan oleh semua lelaki. Seorang lelaki yang disyaki atau diketahui mempunyai barah prostat atau barah payudara, penyakit ginjal, penyakit hati, atau penyakit jantung, disarankan untuk tidak mengambil terapi ini kerana dapat meningkatkan risiko komplikasi dari penyakit yang dihidapinya.

Manakala pada wanita, rawatan untuk menjaga testosteron tetap normal bergantung pada penyebabnya. Umumnya, rawatan untuk keadaan ini merangkumi rawatan perubatan dan perubahan gaya hidup.

Kedua-dua lelaki dan wanita sangat disarankan untuk menjalani diet dan gaya hidup yang sihat, menghindari pengambilan alkohol yang berlebihan, dan membiasakan diri untuk berfikir positif dan menguruskan tekanan. Sekiranya anda mengalami gejala yang telah dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.