Jangkitan Kulat - Gejala, sebab dan rawatan

Jangkitan kulat adalah penyakit yang disebabkan oleh kulat. Penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, individu dengan sistem imun yang lemah lebih berisiko mengalami jangkitan kulat. Contohnya, penderita HIV / AIDS, pesakit kemoterapi, dan pesakit transplantasi pasca organ.

Kulat adalah organisma yang boleh hidup secara semula jadi di tanah atau tumbuh-tumbuhan. Malah kulat boleh hidup di kulit manusia. Walaupun biasanya tidak berbahaya, sebilangan cetakan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Gejala Jangkitan Kulat

Gejala jangkitan yis sangat berbeza, bergantung pada bahagian tubuh yang dijangkiti, termasuk:

 • Tompok merah atau ungu pada kulit
 • Ruam kulit muncul
 • Kulit retak
 • Lepuh atau nanah
 • Ruam gatal
 • Sakit di kawasan yang dijangkiti
 • Bengkak di kawasan yang dijangkiti
 • Batuk dengan darah atau lendir
 • Susah bernafas
 • Demam
 • Penglihatan kabur
 • Mata merah dan sensitif terhadap cahaya
 • Air mata berlebihan
 • Sakit kepala
 • Hidung tersumbat
 • Pening dan muntah

Punca Jangkitan Kulat

Penyebab jangkitan kulat atau mikosis bergantung pada jenis jangkitan itu sendiri. Di bawah ini akan dijelaskan beberapa jenis jangkitan kulat, penyebabnya, dan faktor risiko yang menyertainya.

Candidiasis

Candidiasis disebabkan oleh jangkitan kulat Candida. Dalam keadaan normal, kulat hidup secara semula jadi di permukaan kulit. Tetapi jika perkembangannya tidak terkawal, kulat akan menyebabkan jangkitan. Salah satu penyebab pertumbuhan kulat ini adalah kesan sampingan antibiotik.

Perkembangan cendawan Candida Keadaan di luar kawalan dapat dipicu oleh beberapa perkara, termasuk kekurangan kebersihan diri, memakai pakaian ketat, iklim yang hangat, dan kulit yang lembap atau tidak dikeringkan dengan betul.

Jangkitan Candida auris

Seperti namanya, jangkitan ini disebabkan oleh jamur Candida auris. Berbeza dengan cendawan Candida lain, Candida auris tahan terhadap ubat antijamur yang biasa digunakan untuk merawat kandidiasis. Selain itu, jamur jenis ini juga boleh menyebabkan kematian pada kebanyakan penghidapnya.

Candida auris disebarkan dari orang ke orang, melalui perkongsian peralatan yang tercemar.

Kurap

Kurap disebabkan oleh sejenis jamur yang hidup di dalam tanah, iaitu: epidermophyton, mikrosporum, dan trichophyton. Seseorang boleh dijangkiti dengan menyentuh tanah yang tercemar dengan kulat. Penyebaran boleh berlaku antara haiwan ke manusia, atau dari manusia ke manusia. Sekiranya terjadi pada kaki, penyakit ini boleh menyebabkan keluhan bau kaki dan kaki gatal.

Jangkitan kulat kuku

Jangkitan kulat kuku berlaku apabila terdapat kulat pada kuku yang tumbuh secara tidak terkawal. Jenis kulat yang menyebabkan jangkitan kulat kuku adalah sama dengan jamur yang menyebabkan kurap. Jangkitan kulat ini juga boleh berlaku pada tangan (tinea manum).

Walaupun boleh berlaku pada siapa saja, risiko jangkitan jamur kuku lebih tinggi pada orang yang menderita diabetes, orang tua berusia lebih dari 65 tahun, pengguna kuku buatan, orang yang mengalami kecederaan pada kuku, dan individu dengan sistem imun yang lemah.

Aspergillosis

Aspergillosis disebabkan oleh gabungan sistem imun yang lemah dan pendedahan kepada kulat Aspergillus. Kulat ini terdapat di timbunan kompos, timbunan bijirin, dan sayur-sayuran yang busuk.

Selain individu dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah (mis. Keadaan sel darah putih rendah atau mengambil ubat kortikosteroid), risikonya adalah: aspergillosis lebih tinggi pada pesakit asma atau Sistik Fibrosis.

Jangkitan mata kulat

Jangkitan mata kulat adalah keadaan yang jarang berlaku tetapi serius. Jangkitan mata kulat paling kerap disebabkan oleh kulat Fusarium tinggal di pokok atau tumbuh-tumbuhan. Acuan Fusarium boleh memasuki mata sekiranya mata tercalar secara tidak sengaja oleh tanaman.

Selain kecederaan pada mata, jangkitan mata kulat boleh berlaku pada pesakit yang menjalani pembedahan katarak atau transplantasi kornea. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan mata kulat juga berlaku kerana penggunaan titisan mata atau cecair pembersih lensa sentuh yang telah tercemar, serta rawatan dengan suntikan kortikosteroid pada mata.

Pneumonia pneumocystis (PCP)

PCP disebabkan oleh kulat Pneumocystis jirovecii, yang menyebar ke udara. PCP menyerang individu dengan sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS, atau pada pesakit yang menjalani pemindahan organ dan ubat imunosupresif.

Cryptococcus neoformans

Jangkitan ini disebabkan oleh kulat Cryptococcus neoformans. Spora jamur dapat dihirup secara tidak sengaja, tetapi tidak menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, individu dengan imuniti yang lemah berisiko tinggi dijangkiti kulat ini.

Histoplasmosis

Histoplasmosis disebabkan oleh kulat Histoplasma. Jamur ini dapat dijumpai di tanah yang terkena kotoran burung atau kelawar. Jangkitan berlaku apabila spora kulat di dalam tanah disedut dan memasuki saluran pernafasan.

Sesiapa sahaja boleh menghidap histoplasmosis. Walau bagaimanapun, jangkitan ini lebih cenderung berlaku pada petani, peternak, penjelajah gua, pekerja binaan, dan pekerja kawalan perosak.

Mucormycosis

Mucormycosis disebabkan oleh penyedutan spora kulat Mucorales secara tidak sengaja. Jangkitan juga boleh berlaku apabila luka terbuka pada kulit terkena kulat ini.

Acuan Mucorales Ia boleh didapati di daun, kayu, tanah, atau di timbunan kompos. Namun, walaupun jamur ini berlaku secara semula jadi, itu tidak bermaksud bahawa jangkitan tersebut akan berlaku pada setiap orang yang terdedah kepada spora jamur. Jangkitan lebih berisiko pada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti penderita barah dan diabetes.

Sporotrichosis

Sporotrichosis disebabkan oleh kulat Sporothrix paling banyak dijumpai di tanah atau tanaman. Jangkitan berlaku apabila spora kulat memasuki badan melalui sentuhan, terutama melalui luka terbuka pada kulit. Walaupun sangat jarang berlaku, jangkitan juga boleh berlaku dengan menyedut spora kulat secara tidak sengaja.

Sebilangan orang dengan jenis pekerjaan tertentu lebih berisiko dijangkiti sporotrichosis, contohnya tukang kebun, petani, dan pesakit yang menjalani terapi imunosupresif.

Talaromikosis

Talaromikosis disebabkan oleh kulat Talaromyces marneffei. Seperti beberapa jenis jangkitan kulat lain, talaromikosis Secara amnya menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Diagnosis Jangkitan Ragi

Doktor boleh mengesyaki pesakit mengalami jangkitan yis jika terdapat sejumlah gejala yang telah dijelaskan sebelumnya. Walau bagaimanapun, doktor akan menjalankan beberapa ujian susulan untuk memastikannya.

Ujian susulan untuk jangkitan kulat dilakukan dengan mengambil sampel darah, air kencing, nanah, atau cairan serebrospinal, bergantung pada organ yang dijangkiti. Kaedah pemeriksaannya agak pelbagai, bergantung pada jenis jangkitan kulat itu sendiri. Antara lain adalah:

Ujian KOH Tes

Dalam ujian KOH, doktor akan mengambil sampel kerutan kulit pesakit yang dijangkiti, kemudian mencampurkannya dengan larutan KOH (kalium hidroksida). KOH akan memusnahkan sel kulit yang sihat, meninggalkan sel kulit yang dijangkiti jamur.

Budaya jamur

Kultur kulat dilakukan untuk mengesan sama ada terdapat kulat di kawasan tubuh yang dijangkiti. Dalam prosedur ini, doktor akan mengambil sampel darah, kulit, kuku, atau lapisan kulit pesakit untuk kultur di makmal.

Sampel juga boleh menggunakan cecair serebrospinal jika disyaki jangkitan otak dan tulang belakang. Dalam prosedur ini, sampel cairan serebrospinal yang mengelilingi otak dan tulang belakang pesakit akan diambil, menggunakan kaedah tusukan lumbal, yang melalui celah tulang belakang di kawasan punggung bawah.

Ujian noda gram

Ujian ini dilakukan untuk mengesan kemungkinan jangkitan lain, iaitu bakteria. Ujian gram noda dilakukan dengan mengambil sampel dahak, darah, atau air kencing pesakit untuk pemeriksaan di makmal.

Biopsi

Biopsi adalah penyingkiran sampel tisu untuk analisis di bawah mikroskop. Doktor boleh mengambil sampel kulit, paru-paru, sumsum tulang, atau kelenjar getah bening, bergantung pada kawasan jangkitan.

Rawatan Jangkitan Kulat

Kaedah merawat jangkitan yis bergantung pada jenis jangkitan, keparahannya, dan bahagian tubuh yang dijangkiti. Secara amnya, pesakit akan diberi ubat antijamur.

Terdapat banyak jenis ubat antijamur yang digunakan untuk jangkitan kulat. Bentuk dan dos ubat, serta jangka masa rawatan berbeza-beza, terutama pada wanita hamil dan anak-anak. Dalam beberapa kes, ubat antijamur mesti diberikan di hospital. Sebaiknya berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Ubat antijamur yang boleh digunakan termasuk:

 • Amfoterisin
 • Clotrimazole
 • Griseofulvin
 • Itraconazole
 • Ketokonazol
 • Miconazole
 • Natamycin
 • Nystatin
 • Terbinafine
 • Tioconazole
 • Voriconazole

Selain ubat, doktor juga dapat melakukan beberapa prosedur, seperti:

Debridement.Debridement Ini dilakukan dengan membuang tisu badan yang rosak atau dijangkiti. Selain mencegah penyebaran jangkitan, debridemen Ini dilakukan supaya tisu yang sihat dapat memperbaiki dirinya dengan lebih cepat.

pembedahan. Dalam beberapa kes sporotrichosis yang menjangkiti paru-paru, tulang, dan sendi, doktor boleh melakukan pembedahan untuk membuang bahagian organ yang dijangkiti.

Vitrektomi. Vitrectomy adalah pembedahan membuang cecair vitreous dari dalam bola mata.

Pemindahan kornea. Transplantasi kornea adalah tindakan menggantikan kornea pesakit, dengan kornea penderma. Tujuannya adalah untuk meningkatkan fungsi penglihatan.

Pengukuhan. Enucleation adalah tindakan menggantikan keseluruhan bola mata dan saraf yang berkaitan dengan bola mata.

Pencegahan Jangkitan Kulat

Jangkitan kulat dapat dicegah dengan mengambil langkah-langkah berikut:

 • Pastikan kulit bersih dan segera keringkan badan ketika basah.
 • Jangan berkongsi tuala, pakaian, atau barang peribadi.
 • Pastikan kuku kaki tetap pendek, tetapi tidak terlalu pendek.
 • Jangan gunakan gunting kuku yang sama untuk kuku yang dijangkiti dan tidak dijangkiti.
 • Pakai kasut di tempat awam.
 • Jangan menggaru kawasan kulit yang dijangkiti.
 • Elakkan memakai pakaian atau kasut yang ketat.
 • Pakai pakaian bersih untuk aktiviti.
 • Basuh pakaian sebaik sahaja digunakan.
 • Tukar seluar dalam dan stoking selepas setiap aktiviti.

Komplikasi Jangkitan Kulat

Sejumlah komplikasi serius boleh timbul akibat jangkitan yis yang tidak dirawat. Komplikasi ini bergantung pada jenis jangkitan kulat yang diderita, termasuk:

 • Pendarahan di paru-paru
 • Penyebaran jangkitan ke otak, jantung atau buah pinggang
 • Efusi pleura (penumpukan cecair dalam pleura)
 • Pneumotoraks (pengumpulan udara dalam pleura)
 • Kegagalan pernafasan
 • Perikarditis atau keradangan pada kantung jantung
 • Gangguan kelenjar adrenal
 • Meningitis atau keradangan pada lapisan otak
 • Lumpuh
 • Kejang