Glibenclamide - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Glibenclamide atau glyburide adalah ubat untuk mengawal kadar gula darah tinggi pada diabetes jenis 2.Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan hanya boleh diambil dengan preskripsi doktor.

Apabila anda menghidap diabetes jenis 2, tubuh anda tidak dapat menggunakan dan menyimpan glukosa (gula) dengan betul. Akibatnya, kadar glukosa dalam aliran darah meningkat. Sekiranya tidak diperiksa, kadar gula darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Glibenclamide berfungsi dengan merangsang tubuh untuk menghasilkan lebih banyak insulin daripada biasa untuk mengikat glukosa dalam aliran darah. Glibenclamide tidak bertujuan untuk orang yang menghidap diabetes jenis 1 atau mereka yang mengalami komplikasi ketoasidosis diabetes.

Tanda dagangan Glibenclamide: Daonil, Fimediab, Glibenclamide, Glidanil, Gluconic, Glucovance, Harmida, Hisacha, Latibet, Libronil, Prodiabet, Prodiamel, Renabetic, Trodeb

Apa itu Glibenclamide?

kumpulanantidiabetik sulfonylurea
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMembantu menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2
Dimakan olehMatang
Glibenclamide untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui apakah glibenclamide diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Glibenclamide:

Glibenclamide tidak boleh digunakan secara sembarangan dan mesti digunakan mengikut preskripsi doktor. Sebelum mengambil glibenclamide, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil glibenclamide jika anda alah kepada ubat ini.
 • Berhati-hati menggunakan glibenclamide jika anda berumur 60 tahun ke atas, kerana anda lebih berisiko terkena hipoglikemia.
 • Gunakan glibenclamide dengan berhati-hati jika anda mengalami gangguan buah pinggang dan hati, kekurangan G6PD, atau porfiria.
 • Beritahu doktor anda apa ubat lain yang anda ambil, termasuk makanan tambahan dan ubat-ubatan herba.
 • Beritahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya penyakit hati, penyakit buah pinggang, penyakit tiroid, gangguan hormon, gangguan elektrolit, dan gangguan sistem saraf.
 • Beritahu doktor anda sekiranya anda merancang untuk menjalani pembedahan gigi atau pembedahan.
 • Elakkan minum minuman beralkohol semasa mengambil glibenclamide, kerana boleh meningkatkan risiko gula darah rendah dan menyebabkan mual dan muntah.
 • Glibenclamide boleh menjadikan anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Oleh itu, elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan dan gunakan pelindung matahari ketika keluar dari rumah.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut atau berlaku overdosis semasa menggunakan glibenclamide.

Dos dan Arahan Penggunaan Glibenclamide

Dos awal glibenclamide adalah 2.5-5 mg sehari. Dos boleh dinaikkan setiap minggu hingga dos maksimum 20 mg sehari. Untuk dos melebihi 10 mg sehari, glibenclamide boleh diambil 2 kali sehari.

Cara Mengambil Glibenclamide dengan Betul

Sentiasa ikuti arahan penggunaan dan dos yang diberikan oleh doktor. Jangan lupa membaca arahan penggunaan pada pembungkusan. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi.

Glibenclamide harus diambil dengan sarapan pagi. Untuk lebih berkesan, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Sekiranya anda lupa mengambil glibenclamide pada waktu pagi, minum ubat ini pada waktu makan seterusnya. Tetapi jika anda lupa sehingga keesokan harinya, jangan gandakan dos.

Ambil glibenclamide secara berkala mengikut dos yang ditetapkan. Jangan menambah atau mengurangkan dos. Sekiranya anda ingin menukar jenama glibenclamide, berjumpa dengan doktor anda sekali lagi. Ini kerana kandungan glibenclamide dalam setiap jenama mungkin berbeza.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mula bersenam, kerana senaman dapat mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Semasa mengambil glibenclamide, anda disarankan untuk memeriksa kadar gula darah anda secara berkala. Selain mengonsumsi glibenclamide secara berkala, disarankan untuk makan makanan berkhasiat untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Rawatan untuk diabetes memerlukan seumur hidup. Oleh itu, periksa dengan doktor anda secara berkala, ikuti dos glibenclamide yang diberikan oleh doktor anda, dan jangan berhenti rawatan tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Simpan glibenclamide pada suhu bilik. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak, jauh dari panas dan cahaya matahari langsung.

Interaksi Glibenclamide dengan Ubat-ubatan Lain

Berikut adalah beberapa kesan interaksi yang mungkin berlaku jika anda mengambil glibenclamide bersama ubat lain:

 • Peningkatan tahap glibenclamide dalam darah apabila diambil dengan antifungals, seperti miconazole dan fluconazole
 • Peningkatan kesan hipoglikemik glibenclamide apabila diambil dengan MAOI, phenylbutazone, probenecid, ACE inhibitor, beta blocker, atau antibiotik, seperti chloramphenicol, ciprofloxacin, sulfonamides, atau tetracyclines
 • Berkurangnya keberkesanan glibenclamide dalam menurunkan kadar gula darah ketika digunakan dengan rifampisin, barbiturat, kortikosteroid, diuretik, pil kawalan kelahiran, atau hormon tiroid
 • Peningkatan risiko kerosakan hati jika diambil bersama bosentan

Kesan Sampingan dan Bahaya Glibenclamide

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul akibat pengambilan glibenclamide adalah:

 • Penambahan berat badan
 • Mual
 • Sensasi terbakar di dada
 • Perut terasa kenyang

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku tindak balas alahan, yang dicirikan oleh munculnya ruam gatal pada kulit, bengkak pada bibir dan kelopak mata, dan kesukaran bernafas, atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Hipoglikemia (kadar gula darah yang terlalu rendah), yang dicirikan oleh gegaran, rasa lapar yang berlebihan, pening, penglihatan kabur, berpeluh berlebihan, degupan jantung yang lebih cepat
 • Tanda-tanda jangkitan, seperti demam dan sakit tekak
 • Menguning kulit dan putih mata (sclera) atau penyakit kuning
 • Keletihan atau kelemahan yang berlebihan
 • Bengkak di tangan atau kaki

Pesakit kencing manis perlu melakukan kawalan rutin untuk mengetahui kadar gula mereka dan mencegah hiperglikemia atau kadar gula darah tinggi yang dicirikan oleh rasa haus yang mudah, kerap membuang air kecil, dan pernafasan yang cepat. Sekiranya ini berlaku, doktor anda boleh meningkatkan dos glibenclamide anda.