Insulin Suntikan - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Insulin suntikan adalah ubat untuk memenuhi keperluan insulin pada pesakit kencing manis. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pankreas untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Selain mengatur kadar gula dalam darah, hormon ini juga mengatur metabolisme karbohidrat, lemak, dan protein. Apabila kelenjar pankreas tidak dapat menghasilkan insulin dalam jumlah yang cukup atau ketika insulin yang dihasilkannya tidak dapat berfungsi dengan optimum, akan terjadi penambahan gula dalam darah.

Keadaan ini akan meningkatkan risiko sejumlah komplikasi pada pesakit diabetes, seperti penyakit jantung, penyakit ginjal, kerosakan sel saraf, dan strok.

Insulin suntikan diperlukan untuk mencegah pengumpulan gula dalam darah. Cara kerja insulin suntikan adalah sama dengan insulin semula jadi, yang menjadikan gula dapat diserap oleh sel dan dapat diproses menjadi tenaga.

Tanda dagangan insulin suntikan: Apidra, Insulatard HM, Insuman Basal, Insuman Comb 25, Insuman Comb 30, Insuman Rapid, Lantus, Mixtard 30 HM, Sansulin Log-G

Apa itu Insulin Suntikan

kumpulanUbat preskripsi
Kategoripersediaan insulin
ManfaatMemenuhi keperluan insulin pada pesakit diabetes
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Insulin suntikan untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Insulin yang disuntik boleh diserap ke dalam susu ibu. Bagi ibu yang menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menggunakan Insulin Suntikan

Insulin suntikan hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Sebelum menggunakan insulin suntikan, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan insulin suntikan jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita penyakit buah pinggang, penyakit tiroid, penyakit hati, kegagalan jantung, hipoglikemia, penyakit berjangkit, lipoatrofi (tisu lemak berkurang di kawasan tertentu badan), atau hipokalemia.
 • Jangan mengambil minuman beralkohol semasa menjalani rawatan dengan insulin yang boleh disuntik, kerana boleh meningkatkan risiko kadar gula darah rendah.
 • Jangan memandu kenderaan atau mengendalikan peralatan yang memerlukan kewaspadaan, semasa menjalani rawatan dengan insulin yang boleh disuntik, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan insulin yang boleh disuntik.

Dos dan Arahan Penggunaan Insulin Suntikan

Insulin yang disuntik akan diberikan melalui suntikan melalui vena (intravena / IV), ke otot (intramuskular / IM), atau di bawah kulit (subkutan) oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Berikut adalah dos penggunaan insulin suntikan umum mengikut keadaan dan usia pesakit:

Keadaan: Ketoasidosis diabetes

Suntikan intramuskular / IM

 • Matang: Dos suntikan awal adalah 20 unit, diikuti oleh 6 unit per jam sehingga gula darah turun hingga 10 mmol / l atau di bawah 180 mg / dl.

Suntikan intravena / IV

 • Matang: Dos diberikan dengan infus dengan dos awal 6 unit per jam, dosnya digandakan 2 atau 4 kali jika kadar gula darah tidak turun.
 • Kanak-kanak: Dos diberikan dengan infus dengan dosis awal 0.1 unit / kgBW per jam, dosnya digandakan 2 atau 4 kali jika kadar gula darah tidak menurun.

Keadaan: Diabetes mellitus

Suntikan subkutan

 • Matang: Dos akan disesuaikan mengikut keperluan. Suntikan dibuat ke bahagian paha, lengan atas, punggung, atau perut.

Kaedah Menggunakan Insulin Suntik dengan betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum menggunakan insulin. Insulin suntikan yang dimaksudkan untuk keadaan ketoasidosis diabetes akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Insulin suntikan yang bertujuan untuk mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes mellitus biasanya disuntik 30 minit sebelum makan. Ubat ini disuntik dengan baik ke bahagian tubuh yang berbeza untuk setiap suntikan. Jangan gunakan laman web yang sama dengan suntikan sebelumnya.

Ikuti jadual suntikan yang diberikan oleh doktor untuk mendapatkan rawatan yang berkesan. Semasa rawatan, anda perlu menjalani ujian darah dan ujian gula darah secara berkala untuk memeriksa tindak balas badan terhadap suntikan insulin.

Jangan berhenti rawatan tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini kerana menghentikan rawatan terlalu awal boleh menyebabkan hiperglikemia (kadar gula dalam darah tinggi).

Interaksi Insulin Suntikan dengan Ubat-ubatan Lain

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang boleh berlaku sekiranya insulin suntikan digunakan bersama dengan ubat lain:

 • Peningkatan penurunan gula dalam darah berisiko menyebabkan hipoglikemia apabila digunakan dengan ubat diabetes, ACE perencat, disopyramide, fibrate, fluoxetine, antidepresan MAOI, pentoxifylline, atau sulfonamide antibiotik
 • Pengurangan kesan suntikan insulin pada penurunan gula darah ketika digunakan dengan glukagon, danazol, diuretik, isoniazid, kortikosteroid, hormon tiroid, pil kawalan kelahiran, atau antipsikotik atipikal, seperti olanzapine
 • Peningkatan risiko kenaikan berat badan dan edema periferal apabila digunakan dengan pioglitazone atau rosiglitazone
 • Peningkatan risiko menyembunyikan gejala hipoglikemia apabila digunakan bersama penyekat beta
 • Pengurangan kesan sermorelin ubat

Kesan Sampingan dan Bahaya Insulin Suntikan

Kesan sampingan yang boleh muncul setelah menggunakan insulin suntikan adalah:

 • Bengkak, merah dan gatal di kawasan suntikan
 • Penambahan berat badan
 • Sembelit

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Tahap kalium darah rendah (hipokalemia), yang boleh dicirikan oleh kekejangan otot, kelemahan, dan degupan jantung yang tidak teratur
 • Tahap gula darah rendah, yang dapat ditandai dengan degupan jantung yang cepat, berkeringat, lapar, pening, gemetar, kesemutan, atau penglihatan kabur
 • Tangan atau kaki bengkak
 • Menambah berat badan dengan pantas