Bukan hanya menjadikannya hangat, minuman jahe mempunyai banyak faedah

Apabila hujan dan udara menjadi sejuk, minuman bergas dicari untuk memanaskan badan. Selain rasanya yang enak dan khas, minuman bergas juga mempunyai banyak faedah, termasuk mengatasi masalah perut.

Di antara tanaman herba lain, halia adalah salah satu tanaman yang paling popular digunakan sebagai ubat tradisional, bahkan sejak ribuan tahun yang lalu. Ini tidak dapat dipisahkan dari manfaatnya dalam menjaga tubuh yang sihat dan mengurangkan pelbagai gejala penyakit.

Ketahui pelbagai faedah minuman bergas

Minuman halia, seperti teh jahe atau susu halia, diketahui bermanfaat untuk memanaskan perut dan merawat pelbagai keluhan perut dan pencernaan, terutamanya mual. Tumbuhan ini juga diketahui mengandungi julap semula jadi dan antibiotik. Halia juga boleh dikonsumsi untuk merawat asid perut secara semula jadi.

Namun, bukan hanya itu, terdapat banyak faedah lain dari minuman bergas yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Mengurangkan reaksi alahan

Kajian menunjukkan bahawa minuman bergas dapat meredakan reaksi alahan. Ini kerana tanaman herba ini mempunyai kesan anti-radang yang dapat melegakan reaksi keradangan akibat alahan.

2. Menurunkan berat badan

Mengonsumsi minuman bergas adalah salah satu cara untuk menurunkan berat badan secara semula jadi dan sihat. Walaupun tuntutan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, minum teh halia yang hangat memang boleh membuat anda merasa kenyang.

3. Melegakan kesakitan haid

Satu kajian menunjukkan bahawa minum jahe dapat meredakan sakit haid. Bahkan ada kajian yang mengatakan bahawa keberkesanan minuman bergas dalam mengatasi sakit haid tidak kurang dari ubat penahan sakit.

4. Melegakan sakit sendi dan otot

Bukan sahaja dapat menghilangkan rasa sakit semasa haid, minuman jahe juga telah lama dipercayai dapat melegakan sakit sendi akibat keradangan dan sakit otot. Halia juga boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk gout. Manfaat ini disebabkan oleh sifat anti-radang halia.

5. Mencegah risiko penyakit jantung

Berbagai kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan, mineral, dan asid amino dalam minuman bergas dapat membantu mencegah penyakit jantung.

Mengonsumsi minuman ini juga dapat meningkatkan peredaran darah, menurunkan kolesterol, melegakan pedih ulu hati, mencegah serangan jantung, dan menurunkan tekanan darah.

Cara Membuat Minuman Halia

Ada banyak cara untuk membuat minuman bergas atau teh halia, mulai dari yang sederhana, dengan merebus jahe di dalam air, hingga yang lebih sukar, iaitu mencampurkan air rebusan jahe dengan pelbagai bahan lain.

Berikut adalah beberapa cara untuk membuat minuman bergas yang boleh anda cuba:

Minuman halia dengan madu dan limau

  • Basuh dan bersihkan halia, kemudian potong nipis.
  • Masukkan hirisan halia dalam 2 cawan air, rebus selama 10-20 minit.
  • Masukkan madu dan kapur untuk memperkaya rasa, kemudian hidangkan.

Minuman halia susu

  • Basuh dan bersihkan halia, kemudian potong nipis.
  • Rebus hirisan halia dan 1 cawan air selama 10 minit.
  • Angkat dan masukkan 2 cawan susu.
  • Didihkan lagi dengan api kecil selama 5 minit, hidangkan.

Minuman halia dapat memberikan pelbagai kebaikan untuk tubuh. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai jumlah pengambilan minuman bergas yang selamat. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, minuman bergas sebenarnya boleh menyebabkan kembung dan pedih ulu hati.