Mengenal Hypoxia Selamat di Penyakit COVID-19

Baru-baru ini, istilah 'hipoksia gembira'sering muncul dan dikaitkan dengan jangkitan virus Corona yang bersifat endemik di seluruh dunia. Walaupun mempunyai nama yang menyampaikan kebahagiaan, syaratnya hipoksia gembira perlu berhati-hati kerana ia berbahaya bagi penghidap COVID-19.

COVID-19 boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti demam, batuk, dan hidung berair. Dalam kes yang teruk, penyakit ini boleh menyebabkan sesak nafas dan kehilangan kesedaran kerana kekurangan oksigen.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Sebaliknya, terdapat juga penghidap COVID-19 yang tidak merasakan sebarang gejala. sekarangWalaupun kadang-kadang tidak ada gejala, ternyata jangkitan virus Corona dapat membuat tubuh penderita mengalami penurunan oksigen yang perlahan.

Fenomena pengurangan jumlah oksigen dalam badan tanpa menyebabkan gejala dikenali sebagai hipoksia gembira.

Hipokemia dan Selamat Hipoksia

Biasanya, tahap oksigen dalam darah (ketepuan oksigen) berada dalam julat 95-100% atau sekitar 75-100 mmHg. Apabila tahap oksigen dalam darah berkurang di bawah jumlah ini, tubuh akan mengalami kekurangan oksigen. Keadaan ini disebut hipokemia atau hipoksia.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami hipoksia, termasuk:

  • Kecacatan jantung
  • Gangguan fungsi paru-paru, seperti asma, emfisema, bronkitis, radang paru-paru, COPD dan barah paru-paru
  • Masalah bernafas semasa tidur atau apnea tidur
  • Anemia

Selain itu, hipoksia juga dapat terjadi pada orang yang menyelam ke kedalaman tertentu atau berada pada ketinggian tertentu.

Hipoksia yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan kerosakan tisu dan organ, seperti otak dan jantung. Apabila ini berlaku, fungsi organ akan terganggu, menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Sebilangan besar penghidap yang mengalami hipoksia akan mengalami gejala sesak nafas, kelemahan, kulit pucat, dan kuku dan bibir yang kelihatan kebiruan. Sekiranya teruk, hipoksia dapat membuat penghidap mengalami penurunan kesedaran atau bahkan koma.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, hipoksia dapat terjadi tanpa gejala dan hanya dapat dikesan ketika pesakit menjalani ujian darah atau pemeriksaan ketepuan oksigen dengan alat yang disebut nadi oksimeter. Keadaan itu dipanggil senyaphipoksiaatau hipoksia gembira Ini disyaki berlaku pada pesakit dengan COVID-19.

Sebab Kejadian Selamat Hipoksia

Terdapat teori yang mengatakan bahawa hipoksia gembira Ini berlaku kerana keradangan tisu paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan virus Corona. Terdapat juga penyataan bahawa ini berlaku kerana masalah dalam sistem saraf yang mengatur fungsi pernafasan dan kadar oksigen dalam darah.

Walaupun penyebabnya hipoksia gembira pada pesakit dengan COVID-19 belum dapat dipastikan, beberapa kajian menunjukkan bahawa hipoksia gembira boleh meningkatkan risiko kematian pada pesakit dengan COVID-19.

Oleh itu, setiap orang yang diuji positif COVID-19 masih perlu berwaspada walaupun mereka tidak mengalami sebarang gejala.

Pengendalian Selamat Hipoksia

Keadaan hipoksia, sama ada simptomatik atau tidak, perlu segera dirawat oleh doktor. Untuk merawat hipoksia, doktor akan memberikan terapi oksigen dan merawat penyakit atau keadaan yang menyebabkan penurunan kadar oksigen.

Pada pesakit hipoksia yang masih boleh bernafas, hipoksia dapat dirawat dengan memberi oksigen, baik menggunakan tabung atau pemekat oksigen dan kemudian disalurkan menggunakan selang atau topeng. Sementara itu, pada pasien yang mengalami penurunan kesadaran atau tidak dapat bernafas, dokter akan memberikan oksigen melalui ventilator dan melakukan perawatan di ICU.

Sekiranya anda mempunyai simptom COVID-19 atau pernah menghubungi seseorang yang positif COVID-19, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya anda dinyatakan dijangkiti virus Corona, tetap waspada walaupun anda tidak mengalami gejala, kerana keadaan dapat terjadi hipoksia gembira ini.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai COVID-19 atau masalah kesihatan lain, anda boleh berbual dengan doktor di aplikasi ALODOKTER. Melalui aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital jika anda benar-benar memerlukan pemeriksaan secara peribadi.