6 Khasiat Rosemary untuk Kesihatan Tubuh

Anda mungkin sudah biasa dengan tanaman rosemary. Selain mempunyai aroma yang khas, tumbuhan herba ini juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang tidak boleh dilewatkan.

Rosemary yang mempunyai nama Latin Rosmarinus officinalis adalah tumbuhan herba yang berasal dari daratan Mediterranean. Namun, tanaman herba ini kini telah banyak ditanam di Indonesia.

Dalam kehidupan seharian, rosemary sering dijadikan rempah memasak. Namun, selain manfaat kulinernya, rosemary juga dapat digunakan sebagai aromaterapi, teh herba, dan makanan tambahan. Ini kerana rosemary mempunyai beberapa kandungan nutrisi, seperti:

  • Serat.
  • Protein.
  • Mineral, termasuk kalsium, besi, kalium, magnesium, dan zink.
  • Vitamin, termasuk vitamin A, folat, vitamin B, dan vitamin C.

Selain nutrien di atas, tanaman rosemary juga mengandung bahan kimia yang diketahui mempunyai antioksidan, antibakteri, kesan antivirus, dan dapat meredakan keradangan di dalam tubuh.

Pelbagai Khasiat Rosemary untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan rosemary:

1. Menjaga kesihatan otak

Kandungan zat anti-radang dan antioksidan dalam rosemary nampaknya dapat mengurangkan risiko kehilangan ingatan dan penurunan konsentrasi.

Bukan hanya itu, pelbagai kajian kesihatan juga menunjukkan bahawa ekstrak rosemary nampaknya membantu meningkatkan aliran darah ke otak dan mengekalkan sel otak yang sihat untuk mencegah demensia dan penyakit Alzheimer.

2. Menyuburkan pertumbuhan rambut

Bagi anda yang mengalami kebotakan, sebatian yang terdapat dalam minyak rosemary dapat membantu merangsang pertumbuhan rambut.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan minyak rosemary dengan menerapkannya ke kulit kepala dua kali sehari selama enam bulan nampaknya menebal dan merangsang pertumbuhan rambut. Keberkesanan minyak rosemary bahkan dikatakan hampir sama dengan ubat pertumbuhan rambut minoxidil.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Rosemary mengandungi asid carnosic dan rosmarinic acid yang mempunyai kesan yang menyerupai hormon insulin. Oleh itu, tanaman herba ini dianggap baik untuk dimakan bagi anda yang ingin memastikan tahap gula dalam darah stabil.

Namun, keberkesanan rosemary apabila digunakan sebagai ubat alternatif untuk menurunkan gula darah pada pesakit diabetes masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sekiranya anda menghidap diabetes atau mengambil ubat antidiabetes, lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu menggunakan ubat atau suplemen herba rosemary.

4. Menjaga kesihatan mata

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak rosemary terbukti dapat menjaga kesehatan mata dan mengurangi risiko terkena penyakit mata yang disebabkan oleh penuaan, seperti degenerasi makula.

Selain itu, kandungan antioksidan asam rosmarinic dalam rosemary juga dianggap dapat mencegah penyakit katarak dan menghambat perkembangannya agar tidak menjadi katarak yang teruk.

5. Meningkatkan mood

Terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa rosemary nampaknya memberi kesan santai, memperbaiki mood, meningkatkan kualiti tidur, dan menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Manfaat ini dapat diperoleh dari penggunaan rosemary sebagai teh herba atau sebagai aromaterapi.

6. Melegakan kesakitan

Minyak pati rosemary diketahui mengandungi sifat anti-radang yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Bahan anti-radang ini nampaknya membantu melegakan kesakitan dari sakit otot, sakit sendi, dan kekejangan atau sakit semasa haid.

Kesan Sampingan Rosemary

Walaupun mempunyai manfaat kesihatan, ternyata rosemary juga mempunyai kesan sampingan.

Teh herba rosemary atau makanan tambahan tidak boleh diambil jika anda alah kepada aspirin. Ini kerana rosemary mengandungi salisilat kimia yang mempunyai struktur kimia dan kesan yang serupa dengan aspirin.

Sekiranya anda mempunyai alahan rosemary, maka penggunaan rosemary boleh menyebabkan pelbagai gejala alergi, seperti:

  • Gatal-gatal pada kulit.
  • Hidung berair.
  • Senak.
  • Mata merah.
  • Bengkak bibir, lidah, atau muka.
  • Batuk dan sesak nafas.

Selain itu, rosemary tidak boleh dimakan oleh orang yang mengalami gangguan pembekuan darah dan sejarah kejang.

Sekiranya dimakan sebagai rempah memasak, rosemary pada umumnya cukup selamat digunakan dan jarang menyebabkan kesan sampingan. Namun, ingatlah untuk selalu berjumpa doktor mengenai penggunaan rosemary jika anda ingin menggunakan tanaman ini sebagai ubat herba.