Ternyata mudah menghilangkan parut jerawat secara semula jadi

Walaupun bukan masalah besar, tetapi Parut jerawat di wajah boleh membuatkan seseorang kurang percaya diri. Bagi anda yang mengalami ini tidak perlu risau, ada cara untuk menghilangkan parut jerawat secara semula jadi yang senang diamalkan. Bahan semula jadi yang digunakan juga senang diperoleh.

Sebelum memutuskan untuk melakukan rawatan wajah di klinik kecantikan, tidak ada salahnya untuk mencuba menghilangkan parut jerawat secara semula jadi di rumah. Selain mudah diperoleh, rawatan wajah menggunakan bahan semula jadi juga cenderung lebih murah dan mempunyai kesan sampingan yang minimum.

Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Berikut adalah bahan semula jadi yang dapat membantu menghilangkan parut jerawat:

 • Lidah Buaya

  Anda boleh menggunakan lidah buaya sebagai bahan semula jadi untuk menghilangkan parut jerawat. Aloe vera diklaim mampu memudarkan bintik-bintik hitam dari bekas jerawat kerana mengandungi aloin, sebatian yang dapat mencerahkan kawasan kulit gelap. Sebatian aloin ini terdapat dalam gel aloe vera.

 • Jus lemon

  Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, banyak orang menggunakan jus lemon untuk menghilangkan bekas jerawat. Kandungan vitamin C dan antioksidan dalam lemon dipercayai dapat memudarkan parut jerawat di wajah dengan baik. Sayangnya, kulit yang sensitif dan kering tidak boleh menggunakan jus lemon untuk menghilangkan parut jerawat secara semula jadi, kerana ia terdedah kepada kerengsaan.

 • Serbuk penaik

  Serbuk penaik Ia bertindak sebagai pengelupasan untuk mengelupas sel kulit mati sehingga dapat membantu mengurangkan parut jerawat. Anda dinasihatkan untuk segera menggunakan pelembap wajah setelah rawatan dengan serbuk penaik supaya kulit tidak kering. Di samping itu, jangan lakukan rawatan ini lebih daripada dua kali seminggu. Caranya, campurkan dua sudu serbuk penaik dan air untuk membentuk pes. Sapukan ke wajah, kemudian urut dengan gerakan bulat. Diamkan selama 10-15 minit kemudian bilas hingga bersih.

 • Sayang

  Madu bukan sahaja dapat menghilangkan bekas jerawat secara semula jadi, tetapi juga dapat mempercepat penyembuhan luka dan mengurangkan potensi jaringan parut terbentuk pada luka. Untuk menghilangkan parut jerawat secara semula jadi, gunakan madu sebagai topeng.Bagaimana menggunakan topeng madu sebagai topeng cukup mudah. Anda hanya perlu membersihkan dan membilas wajah anda dengan menggunakan air suam untuk membuka liang pori. Selepas itu, sapukan madu asli ke wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Bersihkan dengan air suam lagi dan kemudian bilas lagi dengan air sejuk sehingga pori-pori wajah ditutup semula.

Ternyata menghilangkan parut jerawat secara semula jadi tidak sesukar yang dibayangkan. Lakukan rawatan secara berkala agar parut jerawat dapat hilang dengan segera. Sekiranya cara semula jadi untuk menghilangkan bekas jerawat telah dilakukan tetapi bekas jerawat tidak hilang, anda boleh mencuba rawatan perubatan, seperti: kulit kimia, salap penghilang parut jerawat, laser di wajah, atau jarum. Rujuk dengan pakar dermatologi mengenai jenis rawatan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.