Rawatan untuk lebam yang boleh dilakukan di rumah

Lebam atau lebam adalah keadaan biasa, terutama pada kanak-kanak. Lebam biasanya terjadi akibat benturan dengan objek keras, menyebabkan pecahnya saluran darah kecil (kapilari). Bukan hanya warna kulit yang kelihatan, lebam juga menyebabkan kesakitan. Ketahui bagaimana merawat lebam yang boleh anda lakukan di rumah.

Selain memukul objek keras, lebam juga dapat disebabkan oleh aktiviti fizikal atau senaman yang kuat, jatuh, atau keseleo. Secara amnya, lebam ringan akibat memukul objek keras akan hilang dalam dua hingga tiga minggu. Tetapi dalam beberapa kes, lebam memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.

Tahap perubahan warna lebam

Kelajuan sembuh lebam bergantung pada seberapa teruk kesannya dan di mana luka itu. Berikut adalah tahap perubahan warna lebam, yang dapat menunjukkan proses penyembuhan:

 • Merah

  Sejurus selepas dipukul, kulit akan kelihatan merah. Anda juga akan melihat bahawa bahagian badan yang anda pukul menjadi sedikit bengkak dan menyakitkan apabila disentuh.

 • Biru hingga ungu gelap

  Biasanya, satu atau dua hari selepas kesan, lebam akan berubah warna kebiruan atau ungu gelap. Perubahan warna ini disebabkan oleh kekurangan pengambilan oksigen dan juga pembengkakan di kawasan sekitar lebam. Akibatnya, hemoglobin merah akan menjadi biru.

 • hijau pucat

  Memasuki hari keenam, warna lebam akan bertukar menjadi hijau. Ini menunjukkan bahawa hemoglobin dalam darah mulai pecah dan proses penyembuhan sedang dijalankan.

 • Kuning kecoklatan

  Selepas seminggu, lebam akan berubah menjadi warna yang lebih terang, yang berwarna kuning pucat atau coklat muda. Tahap ini adalah peringkat terakhir dari proses penyembuhan lebam. Lebam tidak lagi berubah warna, tetapi perlahan-lahan akan pudar dan kembali ke warna kulit asalnya.

Perlu diingat, lebam yang sakit ketika disentuh, bertambah besar, menyakitkan dan tidak sembuh, lebam yang muncul setelah mengambil ubat penipisan darah, lebam yang muncul tanpa kecederaan fizikal, atau sering muncul tanpa sebab yang jelas, adalah keadaan yang perlu dipertimbangkan. awas. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perkara ini.

Cara Merawat Lebam

Walaupun lebam atau lebam akan hilang dengan sendirinya, anda dapat mempercepat proses penyembuhan lebam dengan melakukan perkara berikut:

 • Kompres dengan ais

  Kompres bahagian badan yang dipukul dengan ais. Suhu sejuk akan melegakan bengkak dan keradangan. Selain itu, ais juga membantu meminimumkan jumlah darah yang keluar dari saluran darah kecil ke tisu sekitarnya. Elakkan meletakkan ais terus ke kulit, disarankan untuk membungkus ais dengan tuala terlebih dahulu. Kemudian, tekan lebam selama 20 hingga 30 minit.

 • Angkat bahagian badan yang lebam

  Setelah lebam telah berlaku, cuba letakkan bahagian badan yang lebam lebih tinggi daripada dada anda. Contohnya, jika lebam di kaki anda, duduk atau tidur melekap kawasan lebam dengan bantal. Ini bertujuan untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan lebam sehingga mengurangkan pembengkakan.

 • Kompres panas

  Setelah kira-kira dua hari memampatkan lebam dengan ais, ganti dengan kompres hangat. Suhu panas dapat mempercepat aliran darah, sambil mempercepat perubahan warna kulit kembali normal. Gunakan kain yang telah direndam dalam air suam. Kemudian, tekan bahagian badan yang mempunyai lebam selama 10 minit. Lakukan ini dua hingga tiga kali sehari secara berkala.

 • Natrium Heparin

  Selain kaedah ini, anda juga dapat mempercepat proses penyembuhan lebam atau lebam dengan menggunakan ubat topikal dalam bentuk salep atau gel yang mengandung heparin. Natrium Heparin diekstrak dari dua sumber protein haiwan, iaitu babi dan sapi, di mana sapi adalah protein yang terbuat dari lembu. Heparin berfungsi dengan melarutkan gumpalan darah yang berada di bawah permukaan kulit kerana lebam, membantu mengurangkan keradangan, dan meningkatkan peredaran darah untuk mempercepat penyembuhan. Kesan sampingan penggunaan ubat ini pada amnya minimum dan jarang berlaku, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan alergi. Perlu diingat, gel heparin tidak digalakkan digunakan pada luka terbuka dan pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Jangan memandang rendah kecederaan dalaman, pastikan anda menyediakan gel heparin dalam peti pertolongan cemas anda dan pilih yang telah disahkan oleh BPOM. Anda juga perlu tahu, heparin halal apabila diekstrak dari protein sapi.

Secara amnya, lebam akan hilang dengan sendirinya. Tetapi jika anda merasa tidak selesa dengan keadaan ini, anda boleh melakukan kaedah di atas untuk mempercepat proses pemulihan dan rawatan lebam. Sekiranya keadaan lebam tidak hilang dalam beberapa minggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.