Kontraseptif kecemasan Levonorgestrel - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Kontraseptif kecemasan levonorgestrel adalah penyediaan hormon yang digunakan untuk mencegah kehamilan. Kontrasepsi hormon jenis ini akan melambatkan atau mencegah ovulasi, sehingga persenyawaan tidak berlaku.

Levonorgestrel adalah sejenis progesteron sintetik. Tidak seperti pil kawalan kelahiran tradisional, ubat ini tidak bertujuan untuk penggunaan rutin dan hanya berkesan apabila digunakan pada waktu yang tepat.

Levonorgestrel kontraseptif kecemasan juga tidak dapat mencegah penularan dari penyakit menular seksual, seperti klamidia, gonorea, atau HIV.

Tanda dagangan levonorgestrelkontraseptif kecemasan: Mainstay Postpil, Exita, Microlut, Postinor-2, Valenor 2

Apa itu Levonorgestrel Kontraseptif Kecemasan

kumpulanUbat preskripsi
KategoriPersediaan hormon
ManfaatCegah kehamilan
Digunakan olehWanita dewasa
Levonorgestrel untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan. Kontraseptif kecemasan Levonorgestrel tidak boleh digunakan oleh wanita hamil, kerana boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kehamilan seperti sepsis, kehamilan ektopik, keguguran, dan kelahiran pramatang.

Levonorgestrel dapat diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Levonorgestrel Kontraseptif Kecemasan

Levonorgestrel hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengambil kontraseptif kecemasan levonorgestrel, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Levonorgestrel tidak boleh digunakan oleh pesakit yang alah kepada ubat ini atau progesteron sintetik lain, seperti progestin.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan.
 • Beritahu doktor anda jika anda dan keluarga anda mempunyai atau mempunyai endometriosis, diabetes, kemurungan, tekanan darah tinggi, osteoporosis, penyakit ginjal, penyakit hati, lupus, migrain, asma, barah payudara, epilepsi, atau penyakit tromboemboli, seperti emboli paru atau trombosis vena.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Kontraseptif kecemasan Levonogestrel tidak boleh digunakan oleh wanita hamil. Beritahu doktor anda jika anda merancang kehamilan atau sedang menyusu.
 • Jangan merokok atau minum minuman beralkohol semasa menggunakan kontraseptif kecemasan levonogestrel, kerana ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami overdosis atau kesan sampingan yang serius selepas mengambil levonorgestrel.

Dos dan Petunjuk Levonorgestrel Kontraseptif Kecemasan

Kontraseptif kecemasan levonorgestrel digunakan sebagai kontraseptif kecemasan. Ubat ini berkesan untuk mencegah kehamilan jika digunakan segera setelah hubungan seksual. Dosisnya adalah 1.5 mg, diambil dalam masa 0-72 jam setelah hubungan seksual.

Dos alternatif adalah 0,75 mg, diambil 0-72 jam setelah hubungan seksual, diikuti dengan 0,75 mg, 12 jam kemudian.

Cara Mengambil Kontraseptif Kecemasan Levonorgestreldengan betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Ambil kontraseptif kecemasan levonorgestrel dalam masa 0-72 jam selepas hubungan seksual menjadi berkesan. Levonorgestrel kontraseptif kecemasan boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Sekiranya anda mengalami muntah dalam masa 2 jam selepas mengambil levonorgestrel, hubungi doktor anda. Anda mungkin perlu mengambil levonorgestrel sekali lagi.

Harap maklum bahawa levonorgestrel dapat menyebabkan bintik-bintik atau bintik-bintik darah muncul selama beberapa hari setelah ubat diambil. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya keadaannya berlangsung lebih dari 7 hari.

Levonorgestrel juga boleh menyebabkan tempoh seterusnya menjadi lebih cepat atau lebih perlahan daripada biasa. Sekiranya haid anda terlambat lebih dari 7 hari, segera berjumpa doktor, untuk mengetahui punca kelewatan haid.

Simpan levonorgestrel di dalam bekas tertutup di tempat yang sejuk dan kering. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Levonorgestrel Kontraseptif Kecemasandengan ubat lain

Interaksi ubat yang boleh berlaku jika levonorgestrel digunakan dengan ubat-ubatan tertentu termasuk:

 • Tahap dan keberkesanan levonorgestrel menurun apabila digunakan dengan clarithromycin, bexacarotene, barbiturat, bosentan, phenytoin, efavirenz, diltiazem, itraconazole, ketoconazole, ritonavir, rifampicin, carbamazepine, griseofulvin, verapamil, atau suplemen John's Wort
 • Peningkatan risiko pembentukan bekuan darah yang dapat menyekat saluran darah apabila digunakan dengan carfilzomib atau tranexamic acid
 • Peningkatan tahap ciclosporin dalam darah

Kesan Sampingan dan Bahaya Levonorgestrel Kontraseptif Kecemasan

Kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas mengambil levonorgestrel adalah:

 • Mual atau muntah
 • Sakit perut
 • Keletihan
 • Pening atau sakit kepala
 • Jumlah darah haid kurang atau lebih banyak daripada biasa
 • Payudara sakit
 • Pendarahan di luar haid
 • Cirit-birit

Segera berjumpa doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang serius, seperti:

 • Sakit perut bawah yang teruk, berlaku 3-5 minggu selepas mengambil levonorgestrel
 • Kemurungan
 • Migrain yang teruk
 • Keputihan yang tidak normal