Jangan ragu lagi, terdapat banyak kelebihan alpukat untuk wanita hamil

Salah satu sebab mengapa wanita hamil disyorkan untuk mengambil alpukat semasa mengandung adalah kerana buah ini mengandungi asid folik yang baik untuk perkembangan janin. Namun, adakah itu satu-satunya faedah alpukat untuk wanita hamil? Daripada ingin tahu, ayuh lihat ulasannya.

Sudah tentu, kelebihan alpukat untuk wanita hamil tidak terhad kepada itu, terdapat banyak faedah lain yang boleh anda perolehi. Oleh itu, tidak hairanlah buah yang satu ini sering dijadikan pilihan makanan wajib bagi wanita hamil.

Beberapa Khasiat Alpukat untuk Wanita Hamil

sekarangBerikut adalah beberapa kelebihan alpukat untuk wanita hamil berdasarkan nutrien yang terdapat di dalamnya:

1. Sumber kalori dan lemak sihat

Wanita hamil digalakkan untuk menambah berat badan dengan cara yang sihat. Caranya ialah dengan makan makanan berkalori. Satu buah yang sesuai sebagai sumber kalori semasa mengandung adalah alpukat. Dalam 1 alpukat bersaiz sederhana, mengandungi 250 kalori.

Di samping itu, manfaat alpukat lain adalah sebagai sumber lemak sihat yang baik untuk wanita hamil dan berperanan menyokong perkembangan otak dan mata janin.

2. Sumber serat

Wanita hamil terdedah kepada masalah pada saluran pencernaan, salah satunya adalah sembelit. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kekurangan serat dalam diet wanita hamil. Selain itu, perubahan hormon juga membuat otot-otot di saluran pencernaan wanita hamil berehat, yang memperlambat proses pencernaan dan pergerakan makanan.

Jadi untuk mengelakkan sembelit, wanita hamil disarankan untuk memenuhi keperluan serat harian. Makan buah adalah cara paling selamat untuk memenuhi keperluan serat ini, salah satu buah yang mempunyai kandungan serat tinggi adalah alpukat.

3. Sumber pelbagai vitamin

Alpukat adalah sumber pelbagai vitamin, seperti vitamin C, E, K, B5, B6 dan asid folik yang penting untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Contohnya, vitamin C diperlukan oleh wanita hamil dan janin kerana dapat membantu melindungi dan menjaga sel yang sihat, membentuk kolagen, memperbaiki tisu yang rosak, mempercepat penyembuhan, melawan jangkitan, dan membantu tubuh menyerap zat besi. Manakala asid folik, sangat berguna untuk mencegah kecacatan tiub saraf pada janin.

Cara Menyiapkan dan Melayan Variasi Alpukat

Pilih alpukat yang segar atau tidak terlalu masak kerana ia tahan lebih lama.

Untuk menyimpan alpukat yang belum masak, anda harus memilih tempat suhu bilik.Biasanya alpukat akan matang dalam 4-5 hari ke depan. Sekiranya anda ingin mempercepat pematangan alpukat, masukkan ke dalam beg plastik.

Alpukat masak akan dicirikan oleh warna kulit ungu kehitaman atau gelap yang lembut ketika ditekan. Pada masa ini, alpukat sudah siap dimakan. Sebelum memakannya, basuh alpukat hingga benar-benar bersih, kemudian potong buah mengikut citarasa.

Beberapa petua bagi anda yang hanya ingin menggunakan sebahagian daripada alpukat. Jangan buang biji alpukat pada separuh daripada alpukat yang tidak dimakan. Ini akan mengelakkan alpukat berubah menjadi coklat atau masak terlalu cepat.

Selain dimakan secara langsung, alpukat juga dapat dijadikan bahan pelengkap pada sandwic, atau digunakan sebagai minuman atau minuman jus smoothie tanpa menambahkan susu.

Semasa hamil, penting untuk memilih jenis makanan yang mempunyai khasiat yang lengkap dan sihat. Alpukat boleh menjadi salah satu pilihan makanan sihat sepanjang kehamilan. Jangan ragu untuk berjumpa doktor jika anda ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found