Inilah khasiat buah naga untuk wanita hamil yang harus diketahui

Manfaat buah naga untuk wanita hamil tidak memerlukan tanpa ragu ragu. Kandungan vitamin dan mineral Buah ini mempunyai peranan penting untuk kesihatan ibu hamil dan janin mereka. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedah buah naga untuk wanita hamil!

Manfaat buah naga yang paling penting bagi wanita hamil adalah menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Selain itu, buah naga juga dapat membantu mengatasi pelbagai keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil, seperti sembelit dan anemia.

Ini tentu berkat kandungan pelbagai nutrien penting dalam buah naga, seperti vitamin C, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), karbohidrat, protein, antioksidan, serat, dan zat besi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa buah ini sangat disyorkan untuk dimakan oleh ibu hamil.

Pelbagai Khasiat Buah Naga untuk Wanita Hamil

Pelbagai kandungan khasiat dalam buah naga dapat membantu ibu hamil sepanjang kehamilannya dalam keadaan sihat dan kuat. Di samping itu, terdapat beberapa faedah lain dari buah naga yang penting bagi wanita hamil, seperti:

1. Melindungi dan menjaga kesihatan sel

Kandungan vitamin C yang cukup banyak dalam buah naga diperlukan oleh janin untuk melindungi dan menjaga kesihatan sel, dan membantu membentuk kolagen pada tulang, otot, kulit dan saluran darah.

Vitamin ini juga membantu penyerapan zat besi oleh badan. Namun, anda mesti tetap bijak dalam pengambilan vitamin C. Vitamin C yang berlebihan semasa mengandung boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang.

2. Membantu pertumbuhan dan perkembangan otak janin

Buah naga mengandungi beberapa jenis antioksidan dan tiamin yang diperlukan untuk membantu perkembangan otak janin. Selain itu, buah naga juga mengandungi riboflavin yang berguna untuk membantu tubuh menghasilkan tenaga, dan menyokong pertumbuhan tulang, otot dan saraf bayi.

3. Mencegah sembelit

Manfaat buah naga untuk wanita hamil yang sama pentingnya adalah untuk mengelakkan sembelit semasa kehamilan dan membantu tubuh membuang toksin. Oleh itu, wanita hamil disyorkan untuk mengambil 25-30 gram serat setiap hari.

Buah naga mengandungi 3 gram serat setiap 100 gram. Untuk mendapatkan serat tambahan yang mencukupi, anda boleh makan makanan lain, seperti bijirin dan roti gandum.

4. Mencegah anemia dan meningkatkan sistem imun

Buah naga adalah salah satu buah langka yang mengandungi sekitar 7 peratus daripada keperluan zat besi harian seseorang. Zat besi ini sangat penting bagi wanita hamil untuk pertumbuhan janin, meningkatkan sistem imun, dan mencegah anemia.

Wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 27 mg zat besi setiap hari. Anda dapat memenuhi keperluan pemakanan ini dengan kerap memakan buah naga. Ini kerana kekurangan zat besi semasa kehamilan boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai berat badan bayi yang rendah.

Buah naga juga memberikan manfaat bagi wanita hamil untuk membantu melindungi tubuh dari radikal bebas, mengawal kadar kolesterol, dan mencegah pertumbuhan sel barah.

Sebagai tambahan kepada pelbagai khasiat yang dapat diambil dari buah naga, buah ini juga dapat disajikan dalam sediaan yang menarik, sesuai dengan selera anda, seperti diproses menjadi jus segar, atau dapat dicampurkan dalam yogurt dan salad buah.

Walaupun mempunyai manfaat penting bagi wanita hamil, sejauh ini belum ada penyelidikan yang memastikan keselamatan buah naga untuk wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil disyorkan untuk makan dalam jumlah yang mencukupi. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh berjumpa doktor mengenai pengambilan nutrien penting yang diperlukan semasa kehamilan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found