Keadaan Perubatan di Sebalik Telinga Berdering

Pernahkah anda merasa seperti berdering di telinga anda? Sebilangan orang sering mengaitkannya dengan tanda-tanda tertentu. Sebenarnya, berdering di telinga adalah keadaan perubatan yang dikenali sebagai deringan di telinga tinitus.

Tinnitus Berlaku apabila bunyi tidak normal datang dari dalam telinga, dan terdengar seperti bunyi berdengung, bersiul atau bunyi enjin. Deringan boleh hilang sendiri atau bertahan lama. Satu daripada 100 orang yang mengalami tinitus malah merasakan deringan ini sangat mengganggu konsentrasi, menyebabkan masalah tidur menjadi murung.

Tinnitus akan lebih jelas ketika anda berada di tempat yang tenang, atau ketika hendak tidur. Di samping itu, penderita boleh menjadi lebih peka terhadap kelantangan, yang normal bagi banyak orang. Keadaan ini dipanggil hiperacusis.

Sekiranya bunyi itu hanya dapat didengar oleh anda, itu bermakna anda mengalami tinitus subjektif. Keadaan ini boleh dipicu oleh masalah pada telinga luar, tengah, atau dalam. Selain itu, masalah dengan saraf pendengaran atau bahagian otak yang menerjemahkan isyarat bunyi juga boleh mencetuskan gangguan pendengaran tinitus subjektif.

Sementara itu, jika bunyi ini dapat didengar oleh doktor semasa pemeriksaan, itu bermakna anda mengalami tinitus objektif. Jenis yang lebih jarang ini dipicu oleh masalah saluran darah, keadaan tulang telinga dalam atau kontraksi otot.

Sebab tinitus boleh dibahagikan kepada dua, penyebab ringan dan penyebab serius. Inilah penjelasannya.

Penyebab ringan, yang bermaksud bahawa ia tidak disebabkan oleh penyakit serius, termasuk:

 • Mendengar suara yang sangat kuat. Dalam beberapa kes, tinitus Ia boleh menjadi kekal jika pesakit mendengar suara yang kuat untuk waktu yang lama. Bunyi yang kuat boleh datang dari banyak perkara, misalnya penggunaan alat dengar.
 • kesan sampingan penggunaan dadah, seperti aspirin, antibiotik, dan kina.
 • Kekurangan zat besi.
 • Jangkitan telinga. Sekiranya jangkitan dirawat, maka tinitus boleh hilang.
 • Banyak celah telinga, menyebabkan gangguan pendengaran atau kerengsaan gendang telinga.
 • Kebimbangan atau tekanan.
 • Kehilangan pendengaran dengan penuaan biasanya bermula pada usia 60 tahun.

Penyebab serius, atau disebabkan oleh penyakit serius, termasuk:

 • Kehadiran tumor dalamkepala atau leher, Ini menyebabkan saluran darah di kepala atau leher memampatkan.
 • Tekanan darah tinggi.
 • aterosklerosis, penyempitan saluran darah telinga kerana penumpukan kolesterol. Dengan penuaan dan kolesterol tinggi, saluran darah utama yang terletak di dekat telinga tengah dan dalam kehilangan keanjalan, sehingga aliran darah menjadi lebih kuat dan lebih mudah didengar oleh telinga.
 • Penyakit Meniere, disebabkan oleh tekanan pada koklea, struktur di telinga dalam. Keadaan ini boleh menyebabkan pening atau vertigo, kehilangan pendengaran, dan
 • neuroma akustik, adalah tumor jinak yang berlaku pada saraf kranial yang mengalir dari otak ke telinga dalam.
 • Otosklerosis, iaitu pertumbuhan tulang yang tidak normal di telinga tengah

Tindakan Apa Yang Diperlukan?

Anda boleh berjumpa dengan keadaan telinga yang berdering dengan doktor ENT (Telinga, Hidung, Tekak). Doktor akan melakukan pemeriksaan telinga menggunakan otoskop untuk melihat keadaan saluran telinga. Di samping itu, ujian pendengaran (audiometri) dapat dilakukan untuk mengesan kehilangan pendengaran. Alat yang digunakan merangkumi: pelepasan otoacoustic (mikrofon dimasukkan ke telinga) untuk pemeriksaan pada kanak-kanak, dan audiometri nada tulen (gunakan fon kepala) untuk pemeriksaan pada orang dewasa. Dalam ujian lanjutan, imbasan CT otak juga dapat dilakukan.

Langkah-langkah berikut juga boleh diambil untuk mengurangkan deringan di telinga.

 • Ketenangan. Kebimbangan dan tekanan akan menjadikannya lebih teruk tinitus. Berfikir positif dan lakukan kelonggaran untuk mengurangkan tekanan.
 • Ambil ubat antidepresan. Sekiranya tekanan tidak berfungsi dengan santai, anda boleh mengambil antidepresan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.
 • Elakkan ruang sunyi, kerana anda akan mendengar dengan lebih jelas. Kami mengesyorkan mendengar suara yang tenang dan menyenangkan, dengan kelantangan rendah. Ini akan membantu mengalihkan perhatian anda. Lakukan juga pada waktu tidur.
 • Gunakan alat bantu dengar. Sekiranya perlu, doktor akan menasihati anda untuk menggunakan alat bantu pendengaran. Dengan alat ini, bunyi biasa akan didengar dengan lebih jelas dan mengalahkan bunyi deringan. Alat ini bertujuan untuk mereka yang mempunyai masalah pendengaran seperti tinitawaks, atau mungkin

Sekiranya anda mengalami pendengaran di telinga, berjumpa doktor ENT supaya penyebabnya dapat dikenal pasti, dirawat dan tidak menjadi lebih teruk.