Amnesia - Gejala, sebab dan rawatan

Amnesia atau kehilangan ingatan adalah gangguan yang menyebabkan seseorang tidak dapat mengingat fakta, maklumat, atau peristiwa yang mereka alami. Kerosakan ingatan pada orang dengan amnesia boleh menjadi ringan atau berat untuk mengganggu kehidupan penghidapnya.

Amnesia boleh bersifat sementara atau kekal. Kehilangan ingatan dalam keadaan ini boleh menjadi kehilangan ingatan separa atau lengkap. Umumnya, penghidap amnesia masih dapat mengingati identiti mereka, hanya akan sukar untuk mengingati perkara baru atau mengingati peristiwa pada masa lalu.

Amnesia sering dikaitkan dengan demensia, keadaan yang juga merosakkan ingatan. Walau bagaimanapun, kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza. Orang dengan demensia akan mengalami gangguan dalam ingatan serta penurunan fungsi kognitif.

Gejala Amnesia

Simptom utama amnesia adalah kehilangan ingatan masa lalu atau kesukaran mengingati perkara baru. Berdasarkan gejala yang disebabkan, amnesia dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Amnesia anterograde

Dalam keadaan ini, pesakit akan sukar untuk membentuk kenangan baru. Gangguan ini boleh bersifat sementara atau kekal.

Amnesia mundur

Dalam keadaan ini, pesakit tidak dapat mengingat maklumat atau peristiwa pada masa lalu. Gangguan ini boleh bermula dengan hilangnya ingatan yang baru terbentuk, kemudian hilangnya kenangan lama, seperti kenangan masa kecil.

Amnesia global sementara

Amnesia jenis ini masih belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kehilangan ingatan yang berlaku dalam keadaan ini biasanya ringan dan sementara. Apabila mengalami amnesia ini, pesakit akan merasa bingung atau gelisah yang datang dan pergi.

Amnesia Infantil

Amnesia bayi adalah keadaan yang menyebabkan seseorang tidak dapat mengingati peristiwa yang berlaku dalam 3 hingga 5 tahun pertama kehidupan.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami kehilangan ingatan, terutamanya jika mengganggu aktiviti harian. Pemeriksaan awal diperlukan untuk menentukan punca aduan yang anda rasakan.

Pemeriksaan doktor harus dilakukan dengan segera sekiranya anda mengalami kehilangan ingatan secara tiba-tiba atau selepas kecederaan kepala.

Orang yang menghidap amnesia mungkin tidak menyedari keadaannya. Sekiranya anda melihat gejala amnesia pada seseorang, anda harus segera membawa orang itu ke doktor.

Punca Amnesia

Amnesia disebabkan oleh kerosakan pada sistem limbik di otak. Bahagian ini berperanan mengatur ingatan dan emosi seseorang.

Kerosakan pada sistem limbik boleh disebabkan oleh keadaan berikut:

 • Kecederaan pada kepala, misalnya dari kemalangan
 • strok
 • Kejang
 • Ensefalitis atau keradangan otak
 • Barah otak
 • Penyakit otak yang merosot, seperti penyakit Alzheimer atau demensia
 • Tabiat minum alkohol dalam jangka masa yang lama
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti benzodiazepin dan penenang
 • Berkurangnya bekalan oksigen ke otak, misalnya kerana keracunan karbon monoksida, masalah pernafasan, atau serangan jantung
 • Trauma psikologi, misalnya dari gangguan seksual

Diagnosis Amnesia

Doktor akan bertanya mengenai aduan pesakit mengenai kehilangan ingatan dan kehilangan ingatan, serta sejarah perubatan pesakit dan ubat-ubatan yang sedang atau telah diambil oleh pesakit.

Orang yang menghidap amnesia mungkin sukar untuk menjawab soalan yang diajukan oleh doktor. Oleh itu, doktor akan menjalankan sesi soal jawab dengan ahli keluarga atau saudara-mara pesakit.

Di samping itu, doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh, termasuk pemeriksaan neurologi (fungsi sistem saraf).

Untuk mengetahui punca amnesia pesakit, doktor akan meminta pesakit untuk melakukan beberapa siri pemeriksaan sokongan seperti berikut:

 • Ujian kognitif, untuk memeriksa kemampuan berfikir dan mengingat
 • Ujian darah, untuk mengesan jangkitan di otak
 • Imbasan MRI atau CT, untuk mencari kerosakan, pendarahan, dan tumor otak
 • Electroencephalogram (EEG), untuk mengesan aktiviti elektrik di otak

Rawatan Amnesia

Rawatan bertujuan untuk memperbaiki masalah ingatan dan merawat penyebab amnesia. Beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

Terapi

Pesakit dengan amnesia akan diberi terapi pekerjaan. Terapi ini dilakukan agar penghidap amnesia dapat mengenali maklumat baru dan membantu penderita untuk dapat memanfaatkan kenangan yang ada.

Dadah

Tidak ada ubat yang dapat mengembalikan ingatan penghidap amnesia. Walau bagaimanapun, ubat boleh diberikan untuk merawat penyebab amnesia. Makanan tambahan vitamin kadang-kadang diberikan untuk mencegah kerosakan lebih lanjut pada sistem saraf.

Penggunaan alat bantu

Penggunaan alat bantu, seperti telefon pintaragenda e-mel, telefon, dan elektronik, akan membantu orang yang menghidap amnesia untuk mengingat aktiviti harian.

Selain itu, buku nota dan gambar, seperti foto tempat atau foto orang, juga dapat digunakan oleh orang yang menderita amnesia untuk mengingati peristiwa atau orang di sekitarnya.

Komplikasi Amnesia

Amnesia boleh mengganggu kehidupan harian pesakit. Sekiranya ia berlaku secara berterusan, ini boleh menyebabkan penurunan kualiti hidup. Penderita boleh mengalami kesukaran di tempat kerja, sekolah, atau bersosial akibat keadaan ini.

Sekiranya keadaannya cukup parah, beberapa penderita bahkan harus dipantau atau tinggal di institusi pemulihan.

Pencegahan Amnesia

Amnesia disebabkan oleh kerosakan pada otak. Cara terbaik yang boleh dilakukan untuk mencegah amnesia adalah dengan mengelakkan kecederaan dan gangguan pada otak. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan:

 • Jangan minum alkohol secara berlebihan
 • Sentiasa gunakan alat keselamatan semasa memandu, seperti topi keledar ketika menunggang motosikal atau tali pinggang keledar semasa memandu kereta
 • Periksa dengan doktor jika anda mempunyai penyakit berjangkit untuk mengurangkan risiko menyebarkannya ke otak
 • Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami gejala strok atau aneurisma otak, seperti sakit kepala yang teruk, mati rasa, atau lumpuh pada satu sisi badan