Gejala Gout di Kaki yang Penting untuk Dikenali

Terdapat pelbagai gejala gout di kaki, seperti sakit, bengkak, terasa panas, dan kelihatan merah. Jika tidak dilayan dengan betul,Gejala gout di kaki boleh mengganggu aktiviti, malah menyukarkan anda berjalan.

Gout adalah salah satu penyebab arthritis pada kaki yang paling biasa. Penyakit ini berlaku kerana kadar asid urik terlalu tinggi di dalam badan, sehingga mineral mengendap dan membentuk kristal tajam dan menyerang sendi.

Ini boleh menjadikan sendi yang terkena gout menjadi bengkak, merah, dan sakit. Serangan gout boleh berlaku di mana-mana sendi, tetapi paling sering terjadi pada jari kaki, lutut, dan pergelangan kaki. Gejala gout di kaki biasanya muncul secara tiba-tiba dan berlangsung selama 5-10 hari.

Pelbagai Gejala Gout di Kaki

Berikut adalah beberapa gejala gout di kaki yang sering muncul:

1. Sakit sendi di jari kaki, pergelangan kaki, dan lutut

Gejala gout yang paling biasa di kaki adalah kesakitan atau kelembutan yang luar biasa pada sendi yang terkena, biasanya di jari kaki, telapak kaki, pergelangan kaki, dan lutut. Kesakitan akibat simptom gout dapat terasa seperti dengkuran, berdenyut-denyut, atau sensasi terbakar dan terbakar.

Apabila gejala ini muncul, orang yang mengalaminya sukar bergerak. Sebenarnya, menggerakkan kaki mereka walaupun sedikit boleh menyebabkan ini menyukarkan mereka atau bahkan tidak dapat berjalan.

Kemunculan gejala gout di kaki biasanya berulang pada waktu malam atau pagi ketika anda baru bangun tidur, kemudian hilang dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, sakit sendi akibat gout boleh berlangsung selama berminggu-minggu.

2. Bengkak di sekitar sendi yang terkena gout

Gejala gout seterusnya di kaki adalah bengkak di sekitar sendi yang terkena gout. Pembengkakan boleh berlaku kerana kerengsaan dan keradangan pada sendi kerana tusukan kristal asid urik.

3. Julat pergerakan terhad

Kesakitan dan pembengkakan yang teruk pada sendi yang terjejas boleh menjadikan sendi kaku dan sukar bergerak. Ini menyukarkan orang yang mengalami gejala gout berulang di kaki untuk bergerak dan bergerak selama beberapa hari.

4. Perubahan pada kulit di sekitar sendi yang terjejas

Perubahan pada kulit di sekitar sendi juga merupakan gejala biasa gout di kaki. Kulit di sekitar sendi yang terkena biasanya akan kelihatan kemerahan atau keunguan, terasa kaku, dan hangat ketika disentuh. Selain itu, kulit juga kelihatan tegang.

Dalam kes-kes tertentu, terutama penyakit asam urat yang telah lama wujud dan tidak dirawat dengan baik, penumpukan asid urik dapat menyebabkan pembentukan ketulan pada kulit yang terasa keras dan kasar. Benjolan ini disebut tofus.

Benjolan tophus dalam asid urik biasanya tidak menyakitkan, tetapi kadang-kadang boleh menyakitkan. Benjolan ini sering muncul di sekitar pergelangan kaki atau sendi jari kaki, tetapi juga boleh muncul di siku, jari, dan pergelangan tangan.

Gejala gout di kaki biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, untuk melegakan keluhan kesakitan dan bengkak pada kaki akibat gout, anda boleh memberi kompres sejuk pada kaki, berehat, dan menghilangkan rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Sekiranya anda mengalami gejala gout di kaki seperti yang disebutkan di atas, terutama jika keluhan ini sudah dirasakan selama berminggu-minggu atau berulang, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Penting untuk diingat, jika tidak dirawat dengan baik, kadar asam urat yang terlalu tinggi dan terkumpul di dalam badan bukan sahaja dapat menyebabkan masalah pada kaki, tetapi juga masalah kesihatan lain, seperti batu ginjal.

Selain ubat-ubatan, untuk menjaga kadar asam urat tetap normal, Anda juga disarankan untuk menjauhkan diri dari minuman beralkohol dan makanan yang dapat meningkatkan asam urat, berolahraga secara teratur, dan minum cukup air.