Inilah Akibatnya Sekiranya Anak Anda Melahirkan Awal Akil baligh

Pubertas adalah masa ketika Seorang kanak-kanak mengalami perubahan yang ditandai dengan permulaan organ seksual yang aktif di tubuhnya. Proses ini berlaku kerana perubahan hormon, dan umumnya bermula ketika anak memasuki usia remaja.

Biasanya, akil baligh berlaku antara usia 10 hingga 15 tahun untuk kanak-kanak lelaki. Sedangkan pada remaja perempuan baligh berlaku lebih cepat, iaitu pada usia 9 hingga 14 tahun. Walaupun begitu, akil baligh juga boleh berlaku lewat atau lebih awal.

Akil baligh awal atau baligh awal bermula pada usia 9 tahun untuk kanak-kanak lelaki dan 8 tahun untuk kanak-kanak perempuan. Kadang kala, ini boleh mempengaruhi keadaan emosi anak. Kanak-kanak mungkin merasa tidak bersedia untuk perubahan yang berlaku di badan mereka dan menjadi berbeza dengan rakan sebaya mereka. Begitu juga dengan ibu bapa, yang boleh merasa bimbang dengan perubahan awal yang berlaku pada anak-anak mereka.

Inilah Yang Berubah Ketika Anak-Anak Beranjak pada Masa Awal Akil baligh

Akil baligh awal tidak hanya mempengaruhi keadaan fizikal dan / atau emosi anak pada masa itu, tetapi juga dapat mempengaruhi perubahan diri anak di kemudian hari. Berikut adalah beberapa perkara yang berlaku semasa baligh:

 • Fizikal

  Kanak-kanak perempuan akan mula mengalami pembesaran payudara mereka, jerawat akan muncul, haid, ketiak dan rambut kemaluan akan mulai tumbuh, dan bau badan akan mula berubah. Manakala pada lelaki, suaranya akan menjadi lebih berat, bau badan mulai berubah, jerawat muncul, organ pembiakan mula membesar, pertumbuhan tinggi dipercepat.

 • Emosi

  Akil baligh awal yang mengubah bentuk fizikal anak lebih cepat daripada rakan sebayanya dapat mempengaruhi emosi anak. Contohnya, pada kanak-kanak perempuan yang mengalami haid awal, mereka boleh mengalami kemurungan dan kegelisahan, kerana mereka keliru dengan perubahan yang berlaku pada mereka. Mungkin juga ada penurunan kepercayaan diri karena perubahan yang dialaminya.

 • Postur badan

  Sekiranya demikian, anak tidak akan mengalami pertumbuhan tinggi lagi kerana pertumbuhan tulang telah berhenti dan kerangka badan anak telah matang. Jadi sebagai orang dewasa, kanak-kanak yang mengalami baligh awal cenderung lebih pendek daripada usia rakan sebaya.

 • Kelakuan

  Bukan sahaja emosi dapat dipengaruhi oleh akil baligh awal, tetapi juga tingkah laku anak-anak. Contohnya, sebilangan kanak-kanak lelaki yang mengalami akil baligh awal mungkin mempunyai keinginan seksual yang lebih lama seiring dengan usia mereka. Sementara itu, kanak-kanak perempuan boleh menjadi lebih sensitif, mudah marah, dan emosi mereka boleh naik dan turun. Walaupun begitu, keadaan ini masih memerlukan lebih banyak kajian.

 • Risiko penyakit

  Selain dapat mempengaruhi perkembangan psikologi dan tingkah laku kanak-kanak, baligh awal juga diharapkan dapat menimbulkan risiko penyakit di kemudian hari. Salah satunya adalah risiko barah payudara pada wanita, obesiti, dan tumor otak. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan penyelidikan yang lebih mendalam untuk membuktikan bahawa ada kaitan antara awal pubertas dan penyakit ini.

Masa pubertas awal adalah keadaan yang perlu dirujuk dengan pakar pediatrik, supaya rawatan dapat diberikan jika diperlukan. Mengalami akil baligh awal bukanlah perkara yang mudah bagi kanak-kanak. Sebagai ibu bapa, pada masa seperti ini adalah idea yang baik untuk mendekati anak anda. Terangkan dengan jelas apa yang sedang berlaku dalam dirinya dan bagaimana menanganinya.

Walaupun baligh awal boleh mempengaruhi keadaan anak di kemudian hari, sebenarnya tidak ada yang perlu dibimbangkan. Jadi, tinggal bersama anak anda dengan tenang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found