Mengenali Jenis-Jenis Kateter dan Prosedur Penggunaan

Kateter adalah tiub kecil dan fleksibel yang digunakan pesakit untuk membantu mengosongkan pundi kencing. Pemasangan alat ini dilakukan khusus untuk pesakit yang tidak dapat membuang air kecil secara normal.

Secara amnya, penggunaan kateter hanya sementara, sehingga pesakit dapat kembali membuang air kecil sendiri. Kateter juga perlu diganti dalam jangka waktu tertentu agar tetap berfungsi dengan baik dan tidak mencetuskan jangkitan. Selain pemasangan kateter, doktor juga dapat mengatasi aduan kesukaran membuang air kecil dengan memberikan ubat.

Syarat-syarat tertentu Memerlukan Kateter

Salah satu keadaan yang paling memerlukan kateter adalah pengekalan kencing, iaitu ketidakupayaan pundi kencing untuk mengeluarkan semua air kencing, misalnya kerana prostat yang membesar dan hidronephrosis.

Sebaliknya, keadaan apabila seseorang tidak dapat mengawal pundi kencing atau inkontinensia kencing juga memerlukan kateterisasi.

Selain itu, kateter juga sering digunakan dalam pelbagai prosedur perubatan, seperti:

  • Bahagian bersalin dan caesar.
  • Rawatan intensif memerlukan pemantauan keseimbangan cecair badan.
  • Proses mengosongkan pundi kencing sebelum, semasa, atau selepas pembedahan.
  • Semasa memberi ubat secara langsung ke dalam pundi kencing, misalnya kerana barah pundi kencing.

Jenis Kateter dan Prosedur Penggunaannya

Berdasarkan jenis dan indikasi, ada kateter yang segera dikeluarkan beberapa minit setelah digunakan, ada juga yang dikeluarkan setelah beberapa jam, hari, atau bahkan untuk jangka waktu yang lebih lama.

Tetapi pada dasarnya, semua jenis kateter mempunyai fungsi yang sama, iaitu membuang air kecil yang terkumpul di dalam pundi kencing untuk dikeluarkan dari badan. Ia hanya model yang berbeza. Berikut adalah beberapa jenis kateter kencing:

kateter berselang

Kateter ini digunakan semasa anda memerlukan kateter buat sementara waktu. Kateter ini biasanya digunakan untuk pesakit pasca operasi atau pesakit yang enggan membawa beg pengumpulan air kencing.

Prosedur penggunaannya boleh dimasukkan melalui uretra hingga sampai ke pundi kencing. Kemudian, air kencing akan dikeluarkan melalui kateter dari pundi kencing dan dikumpulkan dalam beg pengumpulan air kencing atau beg saliran.

Kateter berdiam

Kateter jenis ini hampir sama dengan kateter berselang bertujuan untuk penggunaan sementara. Walau bagaimanapun, kateter jenis ini dilengkapi dengan belon kecil yang berfungsi untuk mencegah kateter bergeser dan meninggalkan badan. Belon akan kempis dan dikeluarkan semasa kateter selesai.

Kateter jenis ini dipasang dengan dua cara. Pertama, ia dimasukkan melalui uretra. Air kencing akan keluar melalui kateter dari pundi kencing dan dikumpulkan dalam beg pengumpulan air kencing. Cara kedua, kateter dimasukkan melalui lubang kecil yang dibuat di perut. Kaedah kedua ini hanya boleh dilakukan di hospital dengan prosedur pensterilan yang betul.

Kateter kondom

Kateter jenis ini mesti ditukar setiap hari. Bentuknya menyerupai kondom yang melekat di bahagian luar zakar. Fungsinya sama seperti kateter pada umumnya, iaitu mengalirkan air kencing ke dalam beg saliran.

Kateter jenis ini biasanya digunakan pada lelaki yang tidak mengalami gangguan pada saluran kencing, tetapi mengalami gangguan mental atau psikologi, seperti demensia (senile).

Kateter umumnya selamat digunakan. Walaupun begitu, ada perkara penting yang perlu diberi perhatian dalam penggunaan kateter, iaitu kebersihannya. Kebersihan kateter mesti sentiasa dijaga untuk mencegah jangkitan, terutamanya kateter kencing yang tinggal yang sering dikaitkan dengan jangkitan saluran kencing.

Sekiranya anda dikehendaki menggunakan kateter, tanyakan kepada doktor atau jururawat anda untuk menerangkan cara menggunakan dan merawat kateter dengan betul, sehingga kateter berfungsi dengan baik dan tidak menyebabkan jangkitan.