Pelbagai Khasiat Masker Madu untuk Muka

Bukan hanya sedap dicampurkan ke dalam hidangan atau minuman, madu mempunyai pelbagai khasiat untuk wajah. Kaedahnya sangat mudah, gunakan saja sebagai masker madu.

Madu mengandungi antimikroba, antioksidan, dan dapat memberikan kesan menenangkan pada kulit anda. Kandungan antioksidan dalam madu sangat diperlukan oleh kulit untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit. Radikal bebas sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kulit menjadi kusam, mengalami penuaan dan kedutan pramatang, dan bahkan memicu barah.

Masker Madu untuk Muka

Selain mengandung antioksidan, madu juga mengandung antiseptik dan antibakteria. Kandungan ini menjadikan madu termasuk dalam barisan bahan semula jadi yang membantu anda mengatasi jerawat. Bukan hanya baik untuk kulit yang rawan jerawat, kulit kering juga dapat dirawat dengan topeng madu.

Cara menggunakan topeng madu untuk wajah cukup mudah, iaitu:

 • Pertama, bilas wajah anda dengan air suam untuk membuka pori-pori kulit.
 • Sapukan madu ke wajah dan biarkan selama kira-kira 30 minit.
 • Akhirnya, bilas lagi dengan air suam, kemudian bilas dengan air sejuk sehingga liang pori wajah anda ditutup semula.

Ingat, sebelum menggunakan madu, selalu basuh wajah anda dengan air suam untuk membuka pori-pori kulit. Sebaiknya pilih madu asli yang tidak mempunyai campuran bahan kimia.

Kegunaan Masker Madu Lain

Selain digunakan untuk membuat kulit wajah lebih halus dan lembap, topeng madu juga mempunyai beberapa kegunaan lain untuk tubuh, yaitu:

 • Rambut licin

  Topeng madu mengandungi bahan-bahan yang dipercayai dapat melicinkan rambut. Untuk menggunakannya, anda hanya menggunakan campuran topeng madu pada rambut yang telah dicuci terlebih dahulu, biarkan selama 15 minit, kemudian bilas hingga bersih.

 • Melembutkan bibir

  Selain rambut, anda juga boleh menggunakan topeng madu untuk merawat bibir kering dan memerah bibir secara semula jadi. Dengan kandungan antimikroba, madu adalah salah satu pelembut semula jadi untuk bibir. Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan madu dengan air suam.

 • Menghilangkan parut

  Masker madu terbukti berkesan membantu menghilangkan parut pada kulit. Selain itu, topeng madu juga dapat digunakan untuk membantu menyembuhkan luka yang disebabkan oleh diabetes atau parut setelah pembedahan.

Setelah mengetahui pelbagai khasiat madu, anda boleh mencuba menggunakan topeng madu untuk wajah anda atau menggunakan madu untuk rambut, bibir, dan parut anda. Namun, anda masih harus berhati-hati kerana kadangkala penggunaan madu boleh menyebabkan reaksi alergi. Sekiranya reaksi alergi berlaku, seperti gatal, kemerahan kulit, atau bengkak, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor.