Calcium D Redoxon (CDR) - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Calcium D Redoxon (CDR) berguna untuk menjaga tulang yang kuat dengan memenuhi keperluan kalsium penggunanya. Suplemen bebas ini mengandungi kalsium, vitamin B6, vitamin C, dan vitamin D.

CDR adalah vitamin tulang yang juga dapat digunakan untuk wanita hamil dan ibu menyusu. Wanita hamil dan ibu menyusu memerlukan pengambilan kalsium lebih banyak daripada biasa. Keperluan lebih banyak kalsium pada wanita hamil berfungsi untuk mencegah komplikasi kehamilan dan membantu pertumbuhan dan perkembangan janin.

Walaupun dijual secara percuma, anda harus berjumpa terlebih dahulu sebelum mengambil CDR, terutama untuk wanita hamil dan menyusui.

Jenis dan Kandungan Kalsium D Redokson (CDR)

Terdapat dua jenis produk CDR yang terdapat di Indonesia, iaitu CDR dan CDR Fortos, dengan komposisi yang berbeza.

CDR

Terdapat dua varian rasa CDR, oren dan penumbuk buah.

1 tablet larut air CDR mengandungi:

 • Kalsium 250 mg.
 • Kalsium karbonat 625 mg.
 • Vitamin C (asid askorbik) 1,000 miligram (mg).
 • Vitamin D 300 IU.
 • Vitamin B6 (piridoksin) 15

CDR Fortos

1 tablet larut air CDR Fortos mengandungi:

 • Kalsium 600 mg
 • Kalsium karbonat 1,500 mg
 • Vitamin D 400 IU

CDR adalah untuk wanita dan lelaki berusia di bawah 40 tahun, sementara CDR Fortos dengan kandungan kalsium yang lebih tinggi adalah untuk orang berusia lebih dari 40 tahun.

Apa itu Kalsium D Redokson (CDR)?

KomposisiKalsium, kalsium karbonat, dan vitamin D.
kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan Tambahan Kalsium
ManfaatMakanan tambahan untuk menjaga kesihatan tulang
Dimakan olehMatang
Kategori kehamilan dan penyusuanSekiranya anda ingin mengambil CDR semasa hamil atau menyusu, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko.
Bentuk ubatTablet effervescent.

 Amaran Sebelum Memakan Kalsium D Redokson (CDR):

 • Sekiranya anda mempunyai fenilketonuria atau mempunyai tahap fenilalanin yang tinggi di dalam badan anda, jangan mengambil makanan tambahan yang mengandungi pemanis buatan (aspartam dan acesulfame).
 • Elakkan mengambil suplemen kalsium jika anda menghidap hiperkalsemia.
 • Berhati-hatilah dalam pengambilan suplemen kalsium, jika anda menderita batu saluran kencing, penyakit ginjal, penyakit jantung, barah, gangguan kelenjar paratiroid, atau strok.
 • Seseorang yang mempunyai kadar asid perut (achlorhydria) yang rendah perlu mengambil suplemen kalsium ini dengan makanan untuk penyerapan kalsium yang lebih baik.
 • Wanita hamil disarankan mendapatkan pengambilan kalsium dari makanan dan minuman yang mereka makan. Makanan tambahan kalsium hanya digunakan sebagai pelengkap keperluan kalsium sekiranya keperluan kalsium dari makanan harian belum dipenuhi.
 • Berhati-hatilah semasa mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan dan ubat-ubatan herba. Anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.
 • Sekiranya berlaku reaksi alahan atau overdosis, segera hubungi doktor.

Dos dan Peraturan untuk Minum Kalsium D Redoxon (CDR)

Dos untuk CDR dan CDR Fortos adalah 1 tablet sehari. Khas untuk pesakit achlorhydria, makanan tambahan ini lebih baik diambil semasa makan.

Keperluan kalsium harian berdasarkan RDA

Setiap orang mempunyai keperluan kalsium yang berbeza, bergantung pada usia, jantina, keperluan pemakanan, dan keadaan kesihatan. Berikut adalah jumlah kalsium yang diperlukan setiap hari berdasarkan kadar kecukupan pemakanan (RDA):

UmurKeperluan kalsium harian dalam miligram (mg)
Ibu mengandung dan menyusui1,200mg-1,400mg
Wanita berumur 51 tahun ke atas1,200 mg
Wanita berumur 19-50 tahun1,000 mg
Lelaki berumur 71 tahun ke atas1,200 mg
Lelaki berumur 19-70 tahun1,000 mg

Pengambilan kalsium maksimum

Berikut adalah pengambilan kalsium harian maksimum yang boleh dimakan:

UmurHad pengambilan maksimum setiap hari
Wanita hamil berumur 18 tahun ke bawah3.000 mg
Wanita hamil 19 tahun ke atas2,500 mg
Ibu menyusu2,500 mg
Lelaki berumur 51- 71 tahun ke atas2,000 mg
Lelaki berumur 19-50 tahun2,500 mg
Wanita berumur 51 tahun ke atas2,000 mg
Wanita berumur 19-50 tahun2,500 mg

Had pengambilan kalsium maksimum di atas tidak berlaku untuk orang yang mempunyai penyakit tertentu.

Cara Pengambilan Calcium D Redoxon (CDR) dengan betul

Gunakan CDR mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat atau nasihat doktor. CDR boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Simpan CDR pada suhu bilik, di tempat yang kering di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan CDR dari jangkauan kanak-kanak.

Makanan tambahan kalsium serta vitamin dan mineral diambil untuk melengkapkan nutrien yang diperlukan, terutama jika seseorang menderita keadaan yang menyebabkan pengambilan vitamin dan mineral dari makanan tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh.

Seseorang dapat memenuhi pengambilan kalsium harian mereka dengan mengambil makanan dan minuman berkalsium tinggi. Makanan dan minuman yang kaya dengan kalsium termasuk keju, yogurt, dan susu. Kalsium juga dapat diperoleh dari sayuran berdaun hijau, seperti bayam dan kangkung, serta kacang kedelai dan gandum.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kumpulan orang yang memerlukan suplemen kalsium, termasuk:

 • Vegetarian.
 • Orang dengan intoleransi laktosa yang perlu mengelakkan penggunaan produk tenusu.
 • Pesakit dengan gangguan pencernaan atau usus yang mengurangkan penyerapan kalsium, seperti: sindrom iritasi usus atau penyakit seliak.
 • Orang yang menghidap osteoporosis.
 • Orang yang sering mengambil banyak garam, jadi tubuh mengeluarkan lebih banyak kalsium.
 • Pesakit menjalani rawatan kortikosteroid jangka panjang.

Di samping itu, wanita hamil juga perlu mengambil makanan tambahan kalsium, terutamanya pada trimester ketiga kehamilan. Kerana pada masa itu, tulang janin berkembang dengan cepat dan memerlukan lebih banyak kalsium.

Sekiranya pengambilan kalsium ibu hamil tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan kalsium janin, janin akan mengambil kalsium dari tulang ibu. Ini dapat meningkatkan risiko ibu menghidap osteoporosis pada masa akan datang dan mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia.

Interaksi Kalsium D Redoxon (CDR) dengan Ubat-ubatan Lain

Terdapat beberapa interaksi yang boleh berlaku ketika suplemen kalsium diambil dengan ubat-ubatan tertentu. Interaksi tersebut adalah penurunan keberkesanan levothyroxine, rosuvastatin, aspirin, dan suplemen zat besi.

Kesan Sampingan dan Bahaya Kalsium D Redoxon (CDR)

Makanan tambahan kalsium cenderung selamat apabila digunakan sesuai dengan arahan penggunaan atau cadangan doktor. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku sekiranya suplemen tersebut dimakan melebihi had pengambilan maksimum. Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada suplemen kalsium termasuk:

 • Sakit perut
 • Gag
 • Sembelit

Segera kunjungi ER jika terdapat reaksi alergi terhadap ubat yang menyebabkan ruam kulit gatal, bengkak pada wajah, kesukaran bercakap dan sesak nafas.