Jangkitan Saluran Kencing - Gejala, sebab dan rawatan

Jangkitan saluran kencing adalah keadaan apabila organ yang tergolong dalam saluran kencing ke dalam sistem kencingmempunyai jangkitan.Organ-organ ini boleh buah pinggang, ureter, uretra, atau pundi kencing. Walau bagaimanapun, jangkitan saluran kencing biasanya berlaku di uretra dan pundi kencing.

Bermula dari buah pinggang, sisa bahan dalam darah disaring dan dikeluarkan dalam bentuk air kencing. Seterusnya, air kencing mengalir dari buah pinggang melalui ureter ke pundi kencing. Setelah disimpan di dalam pundi kencing, air kencing akan dikeluarkan dari badan melalui tiub yang disebut uretra.

Jangkitan saluran kencing berlaku apabila bakteria memasuki saluran kencing melalui uretra. Selepas itu, bakteria membiak di pundi kencing. Sekiranya tidak dirawat, bakteria boleh menyebabkan jangkitan sampai ke buah pinggang.

Jenis Jangkitan Saluran Kencing

Berdasarkan bahagian yang dijangkiti, jangkitan saluran kencing (UTI) terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • UTI Atas, yang merupakan jangkitan yang terjadi pada organ yang terletak sebelum pundi kencing, iaitu buah pinggang dan ureter
  • UTI bawah, yang merupakan jangkitan pada bahagian bawah pundi kencing, iaitu pundi kencing dan uretra

UTI bahagian atas lebih berbahaya dan harus dirawat dengan segera. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan pada buah pinggang boleh merebak ke seluruh badan.

Gejala dan Komplikasi Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing dapat dicirikan oleh rasa sakit ketika membuang air kecil, kencing kerap tetapi sedikit air kencing, dan air kencing yang keruh atau merah kerana adanya darah.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan yang telah sampai ke buah pinggang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang secara kekal. Sebenarnya, kemungkinan jangkitan itu merebak dan menyebabkan tindak balas keradangan ke seluruh badan.

Rawatan dan Pencegahan Jangkitan Saluran Kencing

Rawatan jangkitan saluran kencing adalah dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, pemeriksaan pertama akan dilakukan oleh doktor supaya jenis antibiotik yang ditetapkan sesuai dengan keadaan pesakit. Terutama pada pesakit dengan aduan yang teruk, rawatan harus diberikan di hospital.

Jangkitan saluran kencing dapat dicegah dengan meminum banyak air, sehingga bakteria yang masuk ke saluran kencing akan selalu disiram dengan air kencing. Pada wanita, UTI dapat dicegah dengan menerapkan kaedah membersihkan organ intim setelah membuang air besar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found