Ketahui cara mengurangkan pipi montel di sini

Terdapat pelbagai cara untuk mengurangkan pipi yang gemuk, dari sering mengunyah permen karet, melakukan senaman wajah, hingga pembedahan plastik, seperti angkat muka atau sedot lemak. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana mengecilkan pipi montel itu? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Pipi montel memberikan kesan yang menggemaskan. Tetapi bagi sesetengah orang, pipi bulat juga dapat mengurangi rasa percaya diri kerana dianggap memberi kesan bahawa mereka kelihatan gemuk.

Pipi montel boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti faktor genetik, kelebihan berat badan atau kegemukan, kurang tidur, dan pengumpulan cecair badan (edema) kerana penyakit tertentu.

Cara mengurangkan pipi montel secara semula jadi

Sebilangan wanita memilih untuk menggunakan penampilan luar solekan untuk menyamarkan pipi montel. Tetapi selain itu, pengecutan pipi juga dapat dilakukan melalui kaedah di bawah:

1. Latihan muka

Cara pertama untuk mengurangkan pipi montel adalah dengan melakukan senaman wajah. Senaman wajah yang dilakukan secara berkala dipercayai dapat mengencangkan otot wajah, menyamarkan tanda penuaan, menguatkan otot wajah, dan membuat pipi kelihatan lebih kurus.

Cara melakukannya cukup mudah. Mulakan dengan melakukan gerakan mulut seperti anda menyebut huruf 'U' atau 'O' selama beberapa minit. Di samping itu, anda juga boleh menarik dan menurunkan kedua sudut mulut. Ulangi pergerakan ini selama 20-30 minit.

Namun, cara mengecilkan pipi bukanlah hasil segera. Kesan mengecilkan pipi biasanya hanya dapat dilihat setelah melakukan senaman wajah secara rutin sekurang-kurangnya 3-4 minggu.

2. Gula-gula getah

Terdapat kajian yang membuktikan bahawa permen karet dapat mengecilkan pipi. Ini kerana kebiasaan mengunyah permen karet dapat menjadikan otot wajah dan pipi menjadi kencang, sehingga pipi kelihatan lebih kurus.

3. Mengehadkan pengambilan gula dan garam

Makanan yang memakan banyak gula dan garam boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan penumpukan air di wajah, menjadikan wajah kelihatan gemuk. Oleh itu, penting untuk mengurangkan makanan bergula, produk olahan yang terbuat dari tepung, minuman ringan, dan makanan segera (makanan segera).

Biasakan makan makanan sihat agar berat badan anda terkawal, sehingga pipi anda kelihatan lebih kecil.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Satu kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara jumlah jam tidur dan kenaikan berat badan.

Tidur kurang dari lima jam malam dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan kerana kurang tidur dapat menyebabkan peningkatan hormon yang merangsang selera makan.

Oleh itu, cubalah tidur lena setiap hari agar berat badan anda dapat dikawal dengan baik, tenaga dipulihkan ketika anda bangun pada waktu pagi, dan wajah anda kelihatan lebih segar.

5. Bersenam secara berkala

Setelah mengekalkan diet anda, selesaikan gaya hidup anda dengan senaman yang kerap. Paling tidak, luangkan masa untuk berjalan kaki sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari untuk membakar lebih banyak kalori dalam badan. Berkat senaman yang kerap, anda dapat memperoleh bentuk badan yang lebih ideal dan pipi anda menjadi lebih kurus.

6. Ubah gaya rambut

Gaya rambut boleh mempengaruhi penampilan wajah dan badan anda. Tidak ada yang salah dengan melihat penata rambut profesional untuk mendapatkan gaya rambut yang dapat menyamarkan bentuk pipi montel.

Kurangkan Pipi Chubby melalui Prosedur Perubatan

Sebagai tambahan kepada cara semula jadi, mengecilkan pipi montel juga dapat dilakukan melalui prosedur perubatan tertentu, seperti:

Facelift dan sedot lemak

Dalam prosedur pembedahan plastik facelift, doktor akan memotong dan membuang kulit dan lemak yang melecet di pipi. Selanjutnya pipi akan dilukis untuk diposisikan semula. Semasa dalam prosedur sedot lemak (sedot lemak), doktor akan membuat sayatan kecil di pipi untuk memasukkan tiub kecil nipis yang disambungkan ke alat sedot lemak.

Prosedur ini dapat memberikan hasil tetap, tetapi memerlukan masa untuk pulih. Lagipun, tidak semua orang sesuai untuk pembedahan plastik ini.

Tanam benang

Prosedur ini banyak digunakan untuk menegangkan otot-otot wajah dan pipi. Selain menyamarkan kedutan di wajah, penanaman benang juga dapat membuat pipi kelihatan lebih kurus. Prosedur ini tidak memerlukan pembedahan dan anestesia boleh diberikan secara tempatan ke wajah.

Walau bagaimanapun, kesannya tidak kekal. Satu kajian mengatakan bahawa bentuk wajah dapat kembali seperti semula sebelum satu tahun setelah menjalani prosedur implan benang.

Pipi montel sebenarnya bukan masalah besar jika anda masih merasa yakin. Tetapi jika anda merasa terganggu dengan keadaan ini, cubalah memprioritaskan cara mengurangkan pipi montel secara semula jadi.

Tetapi ingat, untuk mengecilkan pipi yang montok, anda harus konsisten dan sabar melakukannya kerana cara semula jadi untuk mengecilkan pipi yang montok hanya menghasilkan hasil apabila dilakukan secara berkala selama beberapa minggu.

Sekiranya anda ingin melakukan prosedur perubatan untuk mengurangkan pipi yang montok, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu. Prosedur perubatan untuk mengurangkan pipi yang montok mesti dilakukan oleh pakar bedah plastik, pakar dermatologi, atau pakar estetik.