Sindrom Nefrotik - Gejala, sebab dan rawatan

Sindrom nefrotik adalah kerosakan pada buah pinggang yang menyebabkan tahap protein meningkat dalam dalam air kencing meningkat. Tahap protein yang tinggi disebabkan oleh kebocoran di bahagian ginjal yang bekerja menapis darah (glomerulus).

Sindrom nefrotik adalah salah satu jenis penyakit buah pinggang pada kanak-kanak dan orang dewasa. Keadaan ini yang menyerang sistem kencing dapat diatasi dengan mengambil ubat yang diberikan oleh doktor. Sekiranya sindrom nefrotik disebabkan oleh penyakit lain, seperti diabetes atau lupus, doktor anda juga akan merawat keadaan yang menyebabkan sindrom nefrotik.

Gejala Sindrom Nefrotik

Gejala utama sindrom nefrotik adalah penumpukan cecair di dalam badan atau edema. Edema berlaku kerana protein yang rendah dalam darah, menyebabkan cairan dari saluran darah bocor dan terkumpul di tisu badan.

Pada kanak-kanak, edema yang disebabkan oleh sindrom nefrotik dapat diperhatikan dari pembengkakan wajah. Manakala pada orang dewasa, edema dapat dilihat dari pembengkakan pada tumit, diikuti dengan pembengkakan pada betis dan paha.

Gejala lain sindrom nefrotik yang boleh muncul adalah:

 • Urin berbuih kerana adanya protein dalam air kencing.
 • Cirit-birit.
 • Mual.
 • Keletihan, kelesuan, dan kehilangan selera makan.
 • Peningkatan berat badan kerana pengumpulan cecair badan.

Sindrom nefrotik yang disebabkan oleh penyakit lain juga akan menyebabkan gejala penyakit ini. Contohnya, sindrom nefrotik yang disebabkan oleh artritis reumatoid boleh menyebabkan sakit sendi.

Bila hsemasa ke dokey

Sekiranya anda menderita lupus atau diabetes, ikuti cadangan rawatan dari doktor anda dan teruskan melakukan pemeriksaan rutin walaupun mereka tidak lagi menyebabkan gejala. Kedua-dua penyakit ini memerlukan rawatan jangka panjang.

Segera berjumpa doktor sekiranya gejala sindrom nefrotik seperti edema diikuti dengan air kencing berbuih nampaknya segera mendapatkan rawatan perubatan. Ini perlu dilakukan kerana sindrom nefrotik yang tidak dirawat boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang kronik yang kekal.

Punca Sindrom Nefrotik

Sindrom nefrotik berlaku kerana kerosakan pada glomerulus, bahagian ginjal yang berfungsi menyaring darah dan membentuk air kencing. Akibatnya, protein yang harus kekal dalam darah bocor ke dalam air kencing. Dalam keadaan normal, air kencing tidak boleh mengandungi protein.

Kerosakan pada bahagian ginjal ini boleh disebabkan oleh penebalan sel ginjal atau pembentukan tisu parut. Sehingga kini, tidak diketahui apa yang menyebabkan glomerulus menebal atau membentuk tisu parut. Sindrom nefrotik yang disebabkan oleh penebalan atau parut glomeruli juga dikenali sebagai sindrom nefrotik primer.

Selain penebalan dan pembentukan tisu parut di ginjal, sindrom nefrotik dapat disebabkan oleh penyakit lain yang mengakibatkan kerosakan pada ginjal. Keadaan ini dipanggil sindrom nefrotik sekunder. Terdapat beberapa penyakit yang boleh menyebabkan sindrom nefrotik sekunder, termasuk:

 • Diabetes.
 • Lupus.
 • Penyakit berjangkit, seperti kusta, sifilis, HIV, malaria, atau hepatitis B dan hepatitis C.
 • Artritis reumatoid.
 • Purpura Henoch-Schonlein.
 • Amiloidosis.
 • Kanser, seperti leukemia atau limfoma.
 • Sindrom Sjogren.
 • Erythema multiforme.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyakit di atas, pengambilan ubat yang mempengaruhi kerja buah pinggang, seperti ubat anti-radang bukan steroid atau interferon alpha, juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sindrom nefrotik. Menyalahgunakan heroin juga berisiko menghidap sindrom nefrotik.

Diagnosis Sindrom Nefrotik

Pada pemeriksaan awal, doktor akan bertanya mengenai gejala yang dirasakan dan memeriksa keadaan fizikal pesakit. Selain itu, doktor juga akan menanyakan riwayat perubatan pesakit, terutama penyakit yang dihidapinya.

Sekiranya pesakit adalah seorang kanak-kanak, doktor juga akan bertanya kepada keluarganya apakah ada ahli keluarga yang menderita penyakit ini.

Sekiranya doktor mengesyaki seseorang mempunyai sindrom nefrotik, doktor akan melakukan ujian lanjut yang merangkumi:

ujian air kencing

Sampel air kencing akan diperiksa di makmal untuk melihat apakah terdapat kebocoran protein. Doktor boleh meminta pesakit untuk mengambil sampel air kencing selama 24 jam penuh.

ujian darah

Ujian darah dilakukan dengan mengambil sampel darah pesakit untuk memeriksa tahap protein dalam darah (albumin), disertai dengan ujian fungsi ginjal. Ujian darah juga dapat dilakukan untuk mencari penyebab sindrom nefrotik, seperti memeriksa kadar gula darah untuk orang yang menderita diabetes.

Biopsi buah pinggang

Prosedur ini digunakan untuk mengambil sampel tisu di buah pinggang. Biopsi buah pinggang dilakukan untuk memeriksa tisu ginjal melalui mikroskop.

Rawatan Sindrom Nefrotik

Rawatan sindrom nefrotik oleh doktor ginjal akan berbeza bagi setiap pesakit, bergantung kepada penyebabnya. Terdapat beberapa ubat yang boleh diberikan kepada orang dengan sindrom nefrotik, termasuk:

 • ubat korticossteroid

  Ubat ini digunakan untuk merawat radang ginjal atau merawat penyakit radang yang menyebabkan sindrom nefrotik, seperti lupus atau amyloidosis. Contoh ubat ini adalah metilprednisolon.

 • Ubat antihipertensi

  Ubat ini berfungsi untuk menurunkan tekanan darah tinggi, yang dapat meningkat ketika kerusakan ginjal terjadi. Selain itu, ubat tekanan darah tinggi dapat mengurangkan jumlah protein yang dikeluarkan dalam air kencing. Contoh ubat ini adalah ubat Perencat ACE, sebagai enalapril atau katropril.

 • Ubat diuretik

  Fungsi ubat diuretik adalah untuk membuang lebihan cairan dari tubuh, sehingga dapat mengurangkan gejala edema. Contoh ubat ini adalah furosemida.

 • Dadah pengencer darah

  Fungsi ubat ini adalah untuk mengurangkan risiko pembekuan darah yang merupakan komplikasi sindrom nefrotik. Contoh ubat ini adalah heparin.

 • ubat penisilin

  Penisilin adalah ubat antibiotik yang digunakan untuk mencegah jangkitan yang merupakan komplikasi sindrom nefrotik.

Sekiranya protein dalam darah terlalu rendah, doktor boleh memberikan albumin melalui IV. Doktor juga akan menasihatkan pesakit untuk menjalani dialisis atau pemindahan buah pinggang sekiranya mereka mengalami kegagalan buah pinggang kronik.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, diet pesakit dengan sindrom nefrotik perlu diatur. Pesakit perlu mengambil protein yang mencukupi, tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit. Di samping itu, pesakit dengan sindrom nefrotik perlu mengurangkan pengambilan garam, lemak, dan kolesterol untuk mencegah komplikasi dan mengurangkan edema. Berunding dengan pakar pemakanan mengenai diet untuk orang yang mempunyai sindrom nefrotik.

Kadar penyembuhan keadaan ini sangat bergantung pada sebab, keparahan, dan tindak balas badan terhadap rawatan. Umumnya, pesakit kanak-kanak yang berumur boleh sembuh, walaupun sekitar 70% akan mengalaminya lagi di masa depan.

Komplikasi Sindrom Nefrotik

Sindrom nefrotik yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Hipertensi kerana gangguan buah pinggang.
 • Tahap albumin rendah (hypoalbuminemia) kerana banyaknya protein albumin dalam darah yang terbuang dengan air kencing.
 • Peningkatan kadar kolesterol dalam darah.
 • Pembentukan bekuan darah kerana protein pengencer darah semula jadi juga terbuang dengan air kencing.
 • Rawan jangkitan kerana antibodi dalam darah juga terbuang dengan air kencing.
 • Kegagalan buah pinggang akut atau kegagalan buah pinggang kronik kerana buah pinggang tidak dapat menyaring darah dengan optimum.

Pencegahan Sindrom Nefrotik

Adalah sukar untuk mencegah sindrom nefrotik yang tidak diketahui sebabnya (sindrom nefrotik primer). Namun, untuk sindrom nefrotik yang berlaku disebabkan oleh penyakit lain, langkah pencegahannya adalah menjalani rawatan untuk penyakit tersebut. Contohnya, penghidap diabetes perlu mengambil ubat kawalan gula darah dari doktor mereka, dan mengikuti diet dan senaman yang disyorkan oleh doktor.

Langkah pencegahan seterusnya yang sama pentingnya adalah mencegah komplikasi sindrom nefrotik, salah satunya adalah kegagalan buah pinggang kerana kerosakan kekal pada buah pinggang.

Ini dapat dilakukan dengan menjalani perawatan seperti yang disarankan oleh doktor ginjal, dan juga disiplin dalam melaksanakan diet yang disarankan oleh pakar pemakanan.