Seratus Fakta Faedah Yang Perlu Anda Ketahui

Manfaat ratus dipercayai dapat membersihkan organ pembiakan wanita, mencegah jangkitan faraj, mengatasi keputihan, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di kawasan wanita, untuk meningkatkan kepuasan seksual. Tetapi secara perubatan, adakah ratus benar-benar berguna?

Hundred adalah salah satu jenis rawatan tradisional pada organ seks wanita yang dilakukan dengan menguap atau mengasapkan vagina. Seratus boleh dilakukan sendiri di rumah atau di pusat kecantikan, seperti di spa dan salun.

Semasa melakukan rawatan ini, wanita akan diminta untuk duduk atau berjongkok di kerusi khas, kemudian ahli terapi akan membakar ratus (rempah) di bawah kerusi. Asap dari pembakaran seratus digunakan untuk merawat organ seks wanita.

Adakah benar bahawa Hundred Bermanfaat untuk Organ intim?

Secara tradisinya, seratus orang dikatakan dapat menyuburkan organ wanita, membersihkan keputihan, mengetatkan faraj, dan meningkatkan kepuasan seksual ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Walau bagaimanapun, manfaat spa ratus atau vagina dalam dunia perubatan moden masih kontroversial. Sehingga kini, kesan dan manfaat ratus untuk kesihatan organ wanita belum terbukti secara klinikal.

Sebenarnya faraj tidak memerlukan proses pembersihan dengan kaedah khas, termasuk ratus. Ini kerana faraj mempunyai cara semula jadi untuk menjaga kebersihan dan kesihatannya. Salah satunya adalah untuk menampung sejumlah bakteria baik.

Sekiranya vagina dibersihkan dengan sengaja dengan kaedah tertentu, termasuk ratus, dikhuatiri ia juga dapat membunuh bakteria baik di dalam vagina.

Risiko Melakukan Seratus

Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, ratus itu sendiri sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan pada vagina sensitif kerana wap panas yang berasal dari proses pembakaran rempah. Sebenarnya, suhu panas wap dianggap menjadikan bakteria jahat membiak lebih banyak.

Selain itu, wap atau asap panas dari seratus ramuan juga boleh menyebabkan luka bakar pada organ seks wanita sekiranya kaedah tersebut tidak dilakukan dengan betul atau dilakukan terlalu kerap.

Ini bukan faedah kesihatan, tetapi kesan buruk terhadap kesihatan organ seks wanita.

Beberapa Cara Merawat Faraj Lebih Selamat

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan dan kebersihan vagina adalah dengan menjaga kesihatan badan secara amnya. Anda disyorkan untuk makan secara berkala pemakanan yang sihat dan seimbang, minum air secukupnya, dan aktif dalam sukan, seperti berlari atau berjalan kaki, untuk mengetatkan pelvis.

Daripada mencuba ratusan faedah perubatan yang tidak jelas, berikut adalah beberapa cara dan petua untuk penjagaan vagina yang terbukti berkesan dan selamat:

Adakah senam Kegel

Latihan Kegel berguna untuk melatih kekuatan otot pelvis, supaya orgasme lebih mudah dicapai. Bukan hanya itu, latihan Kegel juga dapat melegakan simptom atau mencegah keguguran dan ketidaksinambungan kencing.

Mempunyai hubungan seks yang selamat dan sihat

Melakukan hubungan seks yang selamat menggunakan kondom dan tidak menukar pasangan juga boleh dilakukan sebagai cara untuk menjaga kesihatan vagina dan kesihatan badan. Ini penting untuk menjauhkan anda dari sejumlah kuman, virus, dan parasit yang menyebabkan penyakit kelamin.

Bersihkan faraj dengan betul

Cara yang betul untuk membersihkan vagina adalah dengan mencuci faraj menggunakan air suam dan mengeringkannya dari arah faraj ke dubur (dari depan ke belakang). Anda dinasihatkan untuk tidak membersihkan vagina dengan sabun atau produk pembersih vagina yang mengandungi minyak wangi atau antiseptik.

Ini kerana penggunaan sabun atau produk pembersih dapat mengganggu keseimbangan jumlah bakteria baik dan tahap pH semula jadi di dalam vagina. mencuci faraj (douching) juga berisiko menyebabkan masalah pada organ wanita, seperti radang pelvis, jangkitan bakteria, dan kekeringan vagina.

Sekiranya anda berminat dengan beratus-ratus faedah untuk mengatasi masalah di sekitar kawasan wanita, ada baiknya anda berunding dengan pakar obstetrik anda sebelum melakukannya. Ini untuk mengelakkan risiko yang mungkin timbul disebabkan oleh ratus.