Pelbagai Khasiat Teh Rosella untuk Kesihatan

Tidak hanya cantik untuk menghias taman di rumah anda, tanaman rosella juga mempunyai manfaat kesihatan. Bunga dan daunnya dapat diproses menjadi teh yang enak untuk diminum. Lebih hebat lagi, manfaat teh rosella juga baik untuk mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Tumbuhan rosella mempunyai bunga merah dan cukup besar menyerupai bunga raya. Tumbuhan ini sering diproses menjadi pelbagai produk, seperti jem, sirap, ubat-ubatan, dan teh herba.

Teh rosella dibuat dari campuran daun, kelopak, dan pucuk bunga rosella. Kerana rasanya yang masam, teh rosella sering disebut teh masam.

Kelebihan Teh Rosella untuk Kesihatan

Khasiat tanaman rosella tidak dapat dipisahkan dari kandungan antioksidannya yang tinggi, sehingga mampu menangkal radikal bebas yang dapat menyebabkan kerusakan sel dan tisu. Selain itu, tanaman rosella juga mempunyai faedah lain, termasuk:

1. Menurunkan tekanan darah

Berbagai kajian menunjukkan bahawa ekstrak tanaman rosella mampu menurunkan tekanan darah pada orang yang mengalami sindrom metabolik. Penyakit ini dicirikan oleh peningkatan tekanan darah, gula darah, kolesterol, dan berat badan.

Bukan hanya itu, suplemen dan teh rosella juga diketahui dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Walau bagaimanapun, penggunaan teh rosella sebagai ubat untuk mengatasi hipertensi mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor.

2. Mengatasi kolesterol tinggi

Tumbuhan rosella dipercayai dapat menghalang penyerapan asid lemak tepu dan mengurangkan kadar trigliserida dan kolesterol jahat (LDL) di dalam badan. Selain itu, rosella juga berguna untuk menjaga kadar gula darah yang stabil, menurunkan kadar kolesterol total, dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL).

3. Mencegah penyakit jantung

Sebelumnya telah dijelaskan bahawa tanaman rosella berguna untuk mengatasi kolesterol tinggi dan menurunkan tekanan darah. Ini menjadikan teh rosella berguna untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung, aterosklerosis, dan strok.

4. Mencegah risiko kegemukan

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan polifenol dan flavonoid pada tanaman rosella mampu menghambat dan mengurangkan pengumpulan tisu lemak dalam tubuh, sehingga membantu mencegah kegemukan. Namun, untuk mencegah kegemukan, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur dan menjalani diet yang sihat.

Selain manfaat di atas, rosella juga mengandungi sebatian antioksidan yang dapat mengatasi keradangan dan mengurangkan risiko barah.

Walaupun dianggap memberi kesan yang baik terhadap kesihatan, manfaat teh rosella sebagai ubat masih perlu dikaji lebih lanjut. Ini kerana jumlah penggunaan teh rosella adalah selamat dan keberkesanannya tidak diketahui dengan pasti.

Petua Mengonsumsi Teh Rosella

Untuk mendapatkan faedah teh rosella, disarankan agar anda minum 1.5 - 3 gram sehari dalam 1-2 cawan teh.

Tetapi, jika anda mengalami gangguan fungsi hati, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum minum teh rosella. Ini kerana pengambilan teh rosella yang berlebihan dapat meningkatkan risiko keracunan hati. Selain itu, teh rosella juga tidak digalakkan dimakan oleh wanita hamil atau menyusui.

Teh rosella dapat mempengaruhi kadar gula darah di dalam badan, sehingga sukar untuk mengawal gula darah bagi anda yang mengambil ubat diabetes. Elakkan juga minum teh rosella bersama dengan ubat-ubatan, seperti paracetamol, kerana boleh meningkatkan risiko interaksi ubat.

Sejumlah kajian telah menunjukkan manfaat teh rosella untuk kesihatan. Namun, sehingga kini kesan sampingan dan jumlah penggunaan teh rosella yang selamat masih perlu dikaji lebih lanjut. Untuk lebih selamat, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda ingin menggunakan teh rosella sebagai rawatan herba.