7 Kebaikan Persik untuk Kesihatan

Anda mungkin sudah biasa dengan buah persik. Selain rasanya yang unik dan menyegarkan, buah persik juga mempunyai manfaat kesehatan, mulai dari menjaga sistem kekebalan tubuh hingga mencegah penuaan dini.

Persik (buah pic) atau dikenali dengan nama Latin Prunus persica (L.) dianggarkan berasal dari China lebih dari 8000 tahun yang lalu. Buah biji ini mempunyai kulit yang tipis dan rambut halus, dan dagingnya berwarna oren kekuningan. Selain dimakan secara langsung, buah persik juga dapat diproses menjadi jus, selai, kue, dan pelbagai hidangan menarik lainnya.

Kandungan Nutrien dalam Persik

Persik kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan. Salah satu ramuan utama buah yang sedap ini adalah vitamin C. Selain itu, buah persik juga mengandungi nutrien lain, termasuk:

  • Kalori
  • Lemak
  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Potasium
  • Vitamin E dan K

Bukan hanya itu, buah ini juga mempunyai kandungan gula yang rendah sehingga baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes.

Pelbagai Khasiat Persik untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah buah persik untuk kesihatan:

1. Mengatasi dan mencegah pelbagai penyakit kronik

Kandungan antioksidan dalam buah persik berfungsi untuk mencegah paparan radikal bebas yang dapat menyebabkan berbagai penyakit kronik, seperti hipertensi dan penyakit jantung. Selain itu, kandungan kalium dan serat dalam buah persik juga berperanan dalam mengurangkan risiko kegemukan dan diabetes.

2. Menjaga kesihatan mata

Kandungan beta karoten, alpha karoten, dan beta crytoxanthin yang terkandung dalam buah persik berperanan dalam pembentukan vitamin A. Oleh itu, buah ini baik untuk menjaga kesihatan mata.

3. Meningkatkan daya tahan

Vitamin C yang terkandung dalam buah persik juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Selain itu, kandungan ini juga berfungsi untuk mempercepat pembaikan sel dan proses penyembuhan luka.

4. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Persik kaya dengan serat, sehingga dapat membantu pencernaan. Bakteria baik di usus besar akan mengubah serat menjadi asid lemak yang berguna untuk mengurangkan keradangan di dalam usus.

Selain itu, serat juga membuat anda kenyang lebih lama sehingga dapat membantu mengekalkan berat badan ideal.

5. Melembapkan kulit dan mencegah penuaan pramatang

Ceramide adalah komponen utama dalam kulit yang berperanan menjaga kelembapan dan melindungi kulit dari kerengsaan dan pencemaran. Komponen ini akan menurun seiring bertambahnya usia.

Persik mempunyai kandungan seramida yang tinggi, sehingga kulit anda tetap lembap. Selain itu, vitamin C dalam buah persik juga berperanan dalam menghalang penuaan pramatang.

6. Mencegah kehilangan tulang

Kandungan kalium yang tinggi dalam buah persik berperanan dalam menjaga metabolisme tulang dan mengurangkan risiko kehilangan tulang.

7. Menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah

Satu kajian menunjukkan bahawa komponen fenolik dalam ekstrak buah persik terbukti dapat menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah. Kajian lain juga menyatakan bahawa kandungan procyanidin, antosianin, dan quercetin dalam ekstrak pic juga dapat menghalang pertumbuhan sel barah payudara.

Walau bagaimanapun, ini masih perlu dikaji lebih jauh untuk memastikan keberkesanan buah persik untuk merawat barah.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah buah persik, anda lebih disarankan untuk mengkonsumsi buah persik segar daripada buah persik dalam tin. Walaupun lebih praktikal, pic dalam tin biasanya mengandungi sirap dengan kandungan gula yang tinggi.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu dan ingin mengkonsumsi buah persik sebagai makanan harian untuk memenuhi keperluan pemakanan, tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu untuk mengetahui bahagian yang disyorkan.

Ditulis oleh:

dr. Caroline Claudia