Jenis Kelainan dalam Sistem Pergerakan

Gangguan sistem lokomotor adalah kumpulan penyakit saraf sebab itu pergerakan badan menjadi bermasalah, mcontohnya keskulituntuk bergerak,gerakan perlahan, atau pergerakantidak terkawal. Penyakit apa yang boleh menyebabkan masalah dengan sistem lokomotor? Mari lihat penjelasannya dalam artikel berikut.

Sistem lokomotor terdiri dari saraf, otot, dan tulang yang bekerjasama dan bergabung antara satu sama lain untuk menghasilkan pergerakan yang disengajakan, seperti berjalan, berlari, mengambil benda, menulis, atau tersenyum.

Keabnormalan dalam sistem pergerakan berlaku apabila terdapat kerosakan atau gangguan pada organ yang termasuk di dalamnya. Ketidaknormalan dalam sistem pergerakan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti:

 • Faktor genetik.
 • Jangkitan.
 • Kerosakan otak, seperti strok.
 • Gangguan atau kerosakan saraf, termasuk saraf tunjang dan saraf periferal.
 • Gangguan metabolik.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.
 • Keracunan.

Ini adalah jenis kelainan dalam sistem pergerakan

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyebabkan kelainan pada sistem pergerakan badan, seperti:

1. Myasthenia gravis

Myasthenia gravis menyebabkan kelemahan otot rangka di dalam badan. Penyebabnya adalah gangguan komunikasi antara sel saraf dan tisu otot, menyebabkan pergerakan badan menjadi lemah.

Gejala yang muncul boleh berbeza-beza pada setiap pasien, termasuk kesulitan bercakap atau kabur, suara serak, sesak nafas, dan kelopak mata yang terkulai. Pesakit juga mungkin mengalami kesukaran bergerak, seperti bangun dari posisi duduk ke posisi berdiri, mengangkat benda, atau naik dan turun tangga.

Gejala lain yang mungkin muncul adalah kesukaran untuk menunjukkan ekspresi wajah. Orang dengan myasthenia gravis biasanya juga mengalami gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur atau berganda, dan sukar mengunyah dan menelan.

Secara amnya, gejala myasthenia gravis timbul ketika penghidapnya aktif dan akan bertambah baik setelah berehat. Gejala penyakit ini boleh muncul dengan perlahan dan cenderung menjadi lebih teruk jika dibiarkan.

2. Gegaran

Gegaran adalah pergerakan goncangan yang berlaku berulang kali secara tidak sengaja. Gegaran biasanya berlaku di tangan dan kepala, tetapi juga boleh berlaku di bahagian badan yang lain, seperti kaki, perut, dan pita suara.

Walaupun secara amnya tidak mengancam nyawa, gegaran dapat mengganggu aktiviti harian. Orang yang mengalami gegaran akan sukar menjalankan aktiviti atau pekerjaan, seperti menulis, berjalan, menyuap makanan, atau mencengkam objek.

Gegaran disebabkan oleh gangguan di kawasan otak yang mengawal pergerakan otot. Gegaran boleh berlaku tanpa sebab yang jelas, tetapi selalunya keadaan ini adalah gejala penyakit.

3. Penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson berlaku kerana tubuh kekurangan dopamin, yang berperanan mengatur pergerakan badan. Dalam keadaan ini, terdapat kerosakan sel saraf di otak, mengakibatkan pergerakan badan yang lambat dan tidak normal.

Terdapat tiga gejala utama penyakit Parkinson, iaitu gegaran, pergerakan badan yang perlahan, dan kekakuan otot. Gejala lain yang mungkin muncul adalah:

 • Gangguan keseimbangan yang membuat penderita mudah terjatuh dan cedera.
 • Kesukaran berjalan.
 • Ucapan lambat dan tidak sesuai.
 • Kesukaran menulis.
 • Sukar ditelan.
 • Kesukaran menahan kencing atau membuang air besar.
 • Pengeluaran air liur berlebihan.

Orang dengan penyakit Parkinson juga lebih cenderung kepada kemurungan, kegelisahan, dan demensia.

4. Dystonia

Dystonia adalah gangguan yang menyebabkan otot bergerak sendiri tanpa disengajakan. Pergerakan otot ini boleh berlaku di satu bahagian badan atau keseluruhannya. Akibatnya, orang dengan dystonia mempunyai postur yang aneh dan mengalami gegaran.

Penyebab dystonia adalah gangguan pada bahagian otak yang berfungsi mengawal kelajuan dan koordinasi pergerakan badan.

Gangguan sistem pergerakan ini boleh menyebabkan gejala berupa kedutan, gegaran, kekejangan otot, kelipan mata yang tidak terkawal, gangguan pertuturan dan menelan, dan kedudukan yang tidak normal pada satu bahagian badan, seperti leher yang miring.

5. Ataxia

Ataxia disebabkan oleh kelainan pada cerebellum dan saraf tunjang yang mempengaruhi koordinasi pergerakan badan. Ataxia menyukarkan seseorang menggerakkan badan dengan lancar dan lancar.

Gejala ataksia termasuk koordinasi pergerakan badan yang lemah, gegaran atau gegaran, langkah kaki yang tidak stabil atau jatuh, perubahan pertuturan, kesukaran bercakap dan menelan, dan pergerakan mata yang tidak normal. Orang dengan ataksia juga dapat mengalami gangguan dalam pemikiran atau emosi, serta kesukaran dalam menulis.

6. Chorea

Chorea adalah gangguan neuromuskular yang menyebabkan pergerakan badan yang tidak disengajakan muncul. Penyakit ini dicirikan oleh pergerakan berulang yang singkat, cepat, dan tidak terkawal.

Chorea Selalunya terjadi pada wajah, mulut, lengan, tangan, dan kaki. Akibatnya, penghidapnya mengalami masalah pertuturan, kesukaran menelan, lidah sering menonjol, sukar mengepalkan tangan, dan berjalan aneh.

7. Sklerosis lateral amyotrophic (ALS)

ALS adalah penyakit degeneratif yang mengganggu fungsi otak dan saraf tunjang. Orang dengan keadaan ini mungkin mengalami kesukaran melakukan aktiviti tertentu, seperti bercakap, menelan, berdiri, berjalan, dan menaiki tangga. Sehingga kini, tiada rawatan untuk ALS.

Gejala ALS boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada kawasan sistem saraf yang terjejas. Gejala yang mungkin timbul termasuk suara serak, sukar menelan, ucapan yang tidak jelas, ketidakstabilan emosi, dan pengeluaran air liur yang berlebihan. Gejala lain boleh merangkumi kelemahan, kedutan, sesak nafas, hingga pengecutan tisu otot.

Sebagai tambahan kepada tujuh penyakit di atas, terdapat gangguan lain dari sistem pergerakan, yang umumnya dalam bentuk gangguan otot, tulang, dan tisu penghubung. Dua yang paling biasa adalah tendinitis dan osteoartritis.

Penyakit di atas sering menyukarkan pesakit untuk melakukan aktiviti harian. Sekiranya tidak diperiksa, keabnormalan dalam sistem pergerakan malah boleh membuat penghidap menjadi cacat. Oleh itu, keabnormalan dalam sistem pergerakan perlu segera dirujuk oleh doktor.