5 Kelebihan Retinol untuk Kulit Muka

Salah satu faedah retinol yang paling popular adalah menjadikan wajah kelihatan lebih muda. Zat-zat yang merupakan turunan vitamin A diketahui berkesan dalam memperlambat penampilan tanda-tanda penuaan. Bukan itu sahaja, retinol juga mempunyai pelbagai khasiat lain untuk kulit wajah.

Retinol tergolong dalam kumpulan retinoid. Di pasaran, anda boleh mendapatkan retinol dalam pelbagai jenis dan jenama produk penjagaan kulit wajah. Jenis produk yang mengandungi retinol termasuk serum, toner, atau pelembap.

Produk berasaskan retinol ini biasanya mengandungi asid retinoat bahan aktif dalam dos yang rendah.

Pelbagai Khasiat Retinol untuk Kulit Muka

Retinol terkenal sebagai ramuan penjagaan kulit wajah yang menakjubkan kerana pelbagai khasiatnya. Berikut adalah beberapa kelebihan retinol untuk kulit wajah:

1. Menjadikan kulit wajah kelihatan awet muda

Retinol dapat melambatkan proses penuaan kulit kerana mampu mengekalkan fungsi lapisan kulit terluar atau epidermis sebagai penghalang pelindung bagi tubuh, menjaga kulit tetap terhidrasi, dan mencegah penurunan produksi kolagen. Kelebihan ini menjadikan kulit wajah kelihatan lebih muda.

2. Memperbaiki tekstur kulit

Retinol mempunyai molekul kecil sehingga boleh masuk ke bawah lapisan epidermis. Ketika berada di lapisan tengah kulit, retinol akan memberikan kesan pengelupasan, jadi baik untuk proses pertumbuhan semula kulit. Oleh itu, lapisan kulit baru yang lebih lembut teksturnya dapat terbentuk.

3. Meningkatkan keanjalan kulit

Penggunaan retinol diketahui dapat meningkatkan ketebalan epidermis dan merangsang pengeluaran kolagen pada kulit wajah. Kolagen itu sendiri berguna untuk mencegah kulit kering dan meningkatkan keanjalan dan kelembutan kulit.

4. Memudarkan bintik-bintik gelap

Pendedahan sinar matahari yang berlebihan boleh memberi kesan negatif pada kulit wajah dan salah satunya adalah penampilan bintik-bintik gelap. Retinol diketahui dapat memudarkan bintik-bintik gelap dan memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh kesan berbahaya dari cahaya matahari.

Selain itu, manfaat retinol untuk kulit wajah juga dapat mengatasi melasma atau hiperpigmentasi kulit.

5. Mencegah timbulnya jerawat

Retinol mengandungi agen komedolitik yang dapat mencegah pembentukan komedo atau jerawat pada kulit. Selain itu, retinol juga dapat merawat jerawat dan parut jerawat agar tidak bertambah buruk.

Perkara yang Perlu Diperhatikan dalam Menggunakan Retinol

Walaupun mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit wajah, retinol tidak dapat dipisahkan dari kesan sampingan. Umumnya, orang yang menggunakan retinol akan mengalami kesan sampingan dalam bentuk kulit kering dan jengkel, terutamanya jika ini adalah kali pertama anda mencubanya.

Kesan sampingan ini juga boleh berlaku, jika retinol digunakan bersama dengan bahan lain, seperti asam salisilat atau Benzoyl peroksida.

Selain kulit kering dan jengkel, kesan sampingan lain yang boleh timbul daripada penggunaan retinol termasuk:

  • Kulit kemerahan
  • Keradangan
  • Kulit menjadi sensitif terhadap cahaya matahari
  • Ruam gatal

Sebenarnya, kesan sampingan ini bersifat sementara dan akan bertambah baik dalam beberapa minggu setelah terbiasa menggunakan retinol. Walau bagaimanapun, jika kesan sampingan ini berlaku secara berterusan dan benar-benar memperburuk keadaan kulit wajah, hentikan penggunaannya dengan segera.

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika menggunakan retinol, termasuk:

  • Gunakan retinol sekurang-kurangnya 30 minit selepas mencuci muka
  • Gunakan retinol sedikit demi sedikit sebanyak 2 kali seminggu untuk meningkatkan toleransi kulit wajah terhadap pelbagai bahan dalam retinol.
  • Elakkan menggunakan retinol di sekitar mata dan mulut dan jangan lupa menggunakan pelembap, seperti niacinamide, selepas itu.
  • Juga elakkan penggunaan retinol pada waktu pagi atau petang, kerana pendedahan cahaya matahari dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

Sekiranya anda menyusu atau mengalami gangguan kulit, seperti rosacea atau eksim, anda tidak boleh menggunakan retinol. Wanita hamil juga tidak digalakkan menggunakan retinol, kerana ramuan ini dapat meningkatkan risiko kecacatan janin atau keguguran.

Perlu diingat bahawa manfaat retinol untuk kulit wajah tidak dapat diperoleh dengan serta-merta. Mungkin memerlukan beberapa minggu atau bahkan hingga 6-12 bulan untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Sebelum menggunakan retinol, pastikan anda memilih produk yang telah didaftarkan dengan BPOM untuk memastikan keselamatannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat retinol untuk kulit wajah atau mempunyai masalah kulit dan ingin menggunakan retinol untuk merawatnya, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.