9 Cara Menghilangkan Mengantuk di Pagi Untuk Menjadi Produktif Sepanjang Hari

Mengantuk pada waktu pagi sering menjadi penyebab seseorang terlambat untuk melakukan aktiviti. Ini tentunya memberi kesan terhadap produktiviti anda sepanjang hari. Sekiranya anda sering mengalaminya, ada beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi yang boleh anda cuba lakukan.

Anda boleh mengantuk pada waktu pagi apabila anda merasa letih dan kurang tidur. Selain itu, aduan ini juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti pengambilan minuman beralkohol, kesan sampingan ubat-ubatan, jarang bersenam, hingga tekanan berlebihan.

Kadang-kadang, aduan mengantuk di pagi hari juga disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti anemia, hipotiroidisme, dan diabetes.

Sekiranya ia berlaku sesekali, mengantuk pada waktu pagi sebenarnya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Namun, jika ia berlaku secara berterusan, mengantuk pada waktu pagi boleh menyukarkan anda untuk berkonsentrasi sehingga mengganggu aktiviti dan prestasi anda.

Cara menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi

Sekiranya anda merasa terganggu oleh aduan mengantuk yang kerap pada waktu pagi, ada beberapa cara yang boleh anda cuba atasi, termasuk:

1. Minum air ketika anda bangun

Apabila anda bangun, cuba minum 1-2 gelas air untuk menggantikan cecair yang hilang semasa tidur anda. Dengan cairan tubuh yang mencukupi, anda akan merasa lebih segar dan mengelakkan risiko dehidrasi.

2. Lakukan senaman secara berkala

Salah satu penyebab kerap mengantuk pada waktu pagi adalah kebiasaan jarang bersenam. sekarang, jika anda kurang bersenam dan merasa kurang bertenaga, cubalah mulakan latihan lebih kerap.

Untuk memastikan badan anda sihat dan cergas, cubalah bersenam secara teratur selama 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Terdapat beberapa pilihan latihan yang juga dapat Anda lakukan di rumah, seperti yoga, zumba, atau latihan kekuatan.

3. Sarapan pagi biasa

Dengan sarapan pagi biasa, keperluan tenaga dan pemakanan badan akan dipenuhi agar anda lebih bersedia untuk melakukan aktiviti. Oleh itu, cubalah membiasakan diri dengan rutin sarapan pagi, terutama bagi anda yang sering mengunjunginya.

Sekiranya anda akan bersenam pada waktu pagi, sarapanlah selepas bersenam untuk membakar lebih banyak kalori, meningkatkan metabolisme, dan mengelakkan ketidakselesaan perut semasa bersenam.

4. Pengambilan makanan yang sangat berkhasiat

Mengantuk adalah tanda bahawa badan letih atau kekurangan tenaga. Untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi, konsumsi makanan yang mengandungi protein, karbohidrat, lemak, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Anda boleh mendapatkan nutrien ini dari pelbagai jenis makanan, seperti:

  • Daging tanpa lemak atau ikan
  • Telur
  • Susu dan produknya, termasuk keju dan yogurt
  • Buah-buahan, seperti alpukat, tembikai, pisang, dan kurma
  • Kacang
  • Biji-bijian, seperti biji chia dan beras perang
  • Sayur-sayuran, seperti bayam dan tomato

5. Kurangkan pengambilan kafein

Kafein memang boleh membuat anda lebih terjaga dan bertenaga. Namun, jika dikonsumsi dalam kuantiti yang banyak, kafein sebenarnya dapat membuat tubuh anda cepat letih dan mudah mengantuk.

Oleh itu, anda perlu mengehadkan pengambilan kafein agar tidak menimbulkan keluhan mengantuk yang kerap pada waktu pagi. Sekiranya anda belum dapat sepenuhnya menghentikan kebiasaan mengonsumsi kafein, anda boleh mengurangkannya dengan menggunakan cawan kecil ketika menikmati minuman berkafein.

6. Nikmati cahaya matahari pagi

Cahaya matahari pagi dapat meningkatkan kadar serotonin dalam badan yang dipercayai dapat meningkatkan kualiti tidur. Apabila kualiti tidur bertambah baik, bangun tidur akan terasa lebih segar dan tentunya dapat mengelakkan rasa mengantuk pada waktu pagi.

Walaupun anda sekarang harus bekerja dari rumah, cubalah berjemur selama 5-15 minit setiap hari. Berjemur sebelum jam 10 pagi untuk mendapatkan faedah cahaya matahari yang optimum.

7. Amalkan tabiat tidur yang baik

Tabiat tidur sebenarnya adalah perkara utama yang harus anda perhatikan ketika anda ingin menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi. Sekiranya anda terus memaksa diri untuk berjaga sepanjang malam, tentu mengantuk pada waktu pagi akan sukar untuk dihilangkan.

Terdapat beberapa tabiat yang dapat anda terapkan untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, termasuk:

  • Matikan skrin dan peranti elektronik satu jam sebelum tidur
  • Menjadikan bilik tidur selesa dan tenang
  • Atur siklus tidur dan bangun (irama sirkadian), dengan bangun dan tidur pada waktu yang sama

8. Berhenti merokok

Perokok biasanya mempunyai kualiti tidur yang buruk kerana nikotin yang terkandung dalam rokok boleh mengganggu kitaran tidur dan bangun tidur. Kitaran yang terganggu ini akan membuatkan anda mengantuk pada waktu pagi. Oleh itu, mulailah berhenti merokok dengan perlahan dan rasakan faedahnya pada badan anda.

9. Mengurangkan tekanan

Keletihan boleh disebabkan oleh tahap tekanan yang tinggi. Ketika badan letih, terdapat pelbagai masalah tidur yang boleh menyerang, seperti insomnia. Ini akan memburukkan lagi kualiti tidur dan menyebabkan mengantuk pada waktu pagi.

Anda dapat mengurangkan tekanan dengan beberapa cara, seperti mendengar muzik santai atau berbual dengan rakan dan keluarga. Dengan mengurangkan tekanan, anda akan tidur lebih lena dan anda akan berasa lebih bertenaga dan bertenaga.

Mengetahui penyebab mengantuk yang dialami akan memudahkan anda menerapkan cara yang betul untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi. Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu pagi, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai, OK.