Hati-hati dengan Serangan Darah Rendah

Tekanan darah rendah berlaku apabila tekanan darah turun di bawah had normal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari dehidrasi, perubahan kedudukan badan secara tiba-tiba, tekanan, kesan sampingan ubat, hingga penyakit tertentu.

Tekanan darah rendah dari segi perubatan juga dikenali sebagai hipotensi. Keadaan ini berlaku apabila tekanan darah menunjukkan bilangan kurang dari 90/60 mmHg. Keadaan ini kadang-kadang tidak simptomatik, sehingga penghidapnya tidak menyedari bahawa dia mempunyai tekanan darah rendah.

Namun, dalam beberapa kes lain, orang yang menderita hipotensi mungkin mengalami gejala ketika serangan tekanan darah rendah terjadi, seperti keletihan, pening, mual, dan bahkan pingsan.

Beberapa Jenis Serangan Darah Rendah

Berikut adalah beberapa jenis tekanan darah rendah berdasarkan penyebabnya:

1. Hipotensi ortostatik

Hipotensi ortostatik adalah serangan tekanan darah rendah yang berlaku apabila seseorang tiba-tiba berdiri dari posisi duduk, berjongkok, atau berbaring. Ketika badan menyesuaikan diri dengan perubahan posisi, seseorang mungkin merasa pusing atau pusing selama beberapa saat.

Keadaan ini sangat biasa pada orang tua, tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa muda dan kanak-kanak.

2. Hipotensi postprandial

Hipotensi postprandial adalah keadaan tekanan darah rendah yang berlaku dalam 1-2 jam selepas makan. Gejala boleh serupa dengan hipotensi ortostatik. Hipotensi postprandial dianggap berlaku kerana lebih banyak darah mengalir ke saluran gastrointestinal untuk menyokong proses pencernaan setelah makan.

Keadaan ini jarang berlaku pada orang dewasa muda, tetapi agak biasa pada orang tua. Selain itu, tekanan darah rendah setelah makan juga lebih sering terjadi pada orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi, gangguan sistem saraf, seperti penyakit Parkinson, dan diabetes.

3. Hipotensi vasovagal

Hipotensi vasovagal adalah serangan tekanan darah rendah yang berlaku ketika sistem saraf merangsang saluran darah untuk menurunkan tekanan darah. Orang dewasa dan kanak-kanak muda biasanya mengalami hipotensi jenis ini lebih kerap. Gejala boleh merangkumi keringat sejuk, pening, penglihatan kabur, dan pingsan.

Hipotensi vasovagal boleh berlaku setelah seseorang berdiri terlalu lama, misalnya setelah berdiri lama dalam upacara atau keletihan di tempat kerja.

4. Hipotensi akut

Ini adalah serangan tekanan darah rendah yang berlaku secara tiba-tiba, misalnya kerana kejutan. Keadaan ini adalah bentuk tekanan darah yang paling teruk.

Apabila seseorang terkejut, tekanan darah turun ke tahap yang sangat rendah secara tiba-tiba, sehingga otak dan organ tubuh lain tidak dapat memperoleh darah yang cukup untuk berfungsi dengan baik. Punca kejutan boleh berbeza-beza, mulai dari dehidrasi teruk, pendarahan teruk hingga sepsis.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipotensi akut akibat kejutan boleh menyebabkan komplikasi berbahaya dan juga kematian.

Cara Mengatasi dan Mencegah Tekanan Darah Rendah

Tekanan darah rendah secara umum dapat dirawat dengan cara berikut:

  • Minum lebih banyak air untuk meningkatkan jumlah darah dan cecair badan dan mencegah dehidrasi.
  • Makan makanan berkhasiat, termasuk makanan yang mengandungi garam atau natrium. Namun, pengambilan garam perlu dijaga agar tidak terlalu banyak kerana boleh menyebabkan darah tinggi atau tekanan darah yang terlalu tinggi.
  • Elakkan menukar posisi badan secara tiba-tiba dan berdiri terlalu lama. Sekiranya anda mula merasa pening, sakit kepala, atau merasa pening ketika anda berdiri, cubalah duduk dulu dan berehat sebentar.
  • Hadkan pengambilan minuman beralkohol.
  • Minum secawan kopi atau teh berkafein pada waktu pagi, jika boleh.
  • Gunakan stoking khas untuk meningkatkan peredaran darah.
  • Bersenam secara berkala selama kira-kira 30 minit setiap hari atau sekitar 150 minit setiap minggu.

Untuk memantau tekanan darah, anda perlu melakukan pemeriksaan tekanan darah menggunakan sphygmomanometer. Pemeriksaan ini boleh dilakukan di pejabat doktor atau secara bebas di rumah dengan menggunakan sphygmomanometer digital.

Sekiranya keadaan tekanan darah rendah menyebabkan gejala yang agak mengganggu atau sering berulang, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.