Minyak Kelapa untuk Rambut yang Sihat dan Berkilat

Minyak kelapa adalah produk semula jadi yang dapat digunakan untuk apa saja dari memasak hingga membuang solekan, untuk melembapkan kulit. Bukan hanya itu, kelebihan minyak kelapa untuk rambut juga banyak.

Minyak kelapa mengandungi rantai asid lemak yang terdiri daripada asid laurik, asid kaprik, asid oleik, dan asid linoleat. Oleh itu, minyak kelapa mengandungi sifat antimikroba, antijamur, dan antivirus. Minyak semula jadi ini mampu melawan kesan radikal bebas dan dapat meningkatkan kelembapan kulit. Manfaat minyak kelapa untuk kulit telah diuji, jadi bagaimana dengan rambut?

Kelebihan Minyak Kelapa untuk Rambut

Minyak kelapa sesuai untuk hampir semua jenis rambut. Minyak semula jadi ini dianggap dapat membantu memulihkan kesihatan rambut dan bersinar, memperbaiki tekstur rambut, dan menangani kerosakan rambut setiap hari. Berikut adalah beberapa kelebihan minyak kelapa untuk rambut:

 • Melembapkan rambut

  Satu kajian mendapati bahawa asid laurik dalam minyak kelapa dapat berfungsi sebagai pelembap rambut ketika digunakan sebelum mencuci syampu. Utamakan minyak kelapa tanpa bahan semula jadi untuk rambut lembut, sihat dan berkilau.

 • Membaiki rambut yang rosak

  Satu kajian dilakukan untuk membandingkan minyak kelapa dengan minyak bunga matahari dan minyak mineral. Minyak kelapa dengan asid laurik telah terbukti lebih berkesan dalam membantu mengurangkan kekurangan protein pada rambut daripada dua minyak lain. Minyak kelapa mampu diserap ke lapisan batang rambut sehingga membantu mengatasi kerosakan yang berlaku.

 • Menjadikan rambut lebih panjang

  Pencemaran, cuaca, udara, sinar matahari, pewarna, dan alat penata boleh merosakkan kepala kepala, sehingga sukar tumbuh lama. Minyak kelapa dianggap dapat melindungi rambut dari kerosakan dan menjadikannya lebih lama.

 • Mencegah keguguran rambut

  Minyak kelapa dapat mencegah kerosakan rambut pada rambut yang disebabkan oleh perawatan berlebihan.

 • Berurusan dengan kelemumur

  Minyak kelapa bersifat antimikroba dan antijamur, sehingga diyakini digunakan untuk mengobati kelemumur yang disebabkan oleh jamur pada kulit kepala. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan tuntutan ini.

 • Cegah kutu kepala

  Penyemburan campuran minyak kelapa dan anise di kepala dinilai 40% lebih berkesan dalam merawat kutu kepala daripada bahan kimia permetrin. Selain minyak kelapa, minyak zaitun juga dapat digunakan untuk membasmi kutu kepala.

Penggunaan Minyak Kelapa untuk Rambut

Berikut adalah cadangan penggunaan minyak kelapa untuk rambut agar mahkota kepala kita sentiasa sihat, cantik, dan berkilau:

 • Sebelum membuat syampu

  Sapukan minyak kelapa dan biarkan selama 15-30 minit sebelum syampu, terutama pada batang hingga hujung rambut.

 • Sebagai perapi

  Minyak kelapa dapat membantu menguatkan rambut dan mencegah pecah. Caranya, jatuhkan minyak kelapa pada perapi yang biasa anda gunakan, kemudian sapukan ke batang rambut.

 • Penjagaan rambut kusut

  Sekiranya rambut anda tidak teratur, sapukan beberapa ujian minyak kelapa pada rambut yang masih basah.

 • Sebagai topeng rambut

  Urut kulit kepala dengan menggunakan dua sudu teh minyak kelapa. Sekiranya perlu, gunakan sisir untuk mengedarkan minyak kelapa secara merata. Sikat dari akar hingga hujung rambut. Ikat atau gulung rambut anda, kemudian balut dengan penutup kepala. Biarkan selama beberapa jam atau biarkan semalaman, terutamanya jika rambut anda kering dan rosak. Selepas itu, syampu seperti biasa.

Anda boleh mula mencuba cara ini untuk mendapatkan faedah minyak kelapa untuk rambut. Namun, jika rambut anda masih menghadapi masalah, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.