Bukan hanya untuk kecergasan lelaki, ini adalah 6 kelebihan Pasak Bumi yang perlu anda ketahui

Kelebihan pasak bumi yang cukup popular adalah meningkatkan stamina dan gairah seksual pada lelaki. Walau bagaimanapun, tumbuhan herba ini, juga dikenali sebagai tongkat ali, ternyata juga mempunyai manfaat lain yang baik untuk kesihatan.

pegangan bumi (Eurycoma longifolia) adalah salah satu jenis tanaman herba yang tumbuh di Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Akarnya telah lama digunakan sebagai tonik semula jadi untuk meningkatkan daya hidup lelaki, terutama dari segi gairah seksual dan kesuburan. Pasak Bumi banyak diproses menjadi suplemen herba, minuman tenaga, herba, hingga kopi dan teh.

Pelbagai Manfaat Pasak Bumi

Pasak bumi mengandungi pelbagai sebatian antioksidan, anti-radang, dan antibakteria. Jika diambil sebagai suplemen herba atau ubat herba, pasak bumi dapat memberikan pelbagai manfaat berikut:

1. Meningkatkan gairah seksual

Pasak Bumi mempunyai sifat sebagai afrodisiak, yang meningkatkan libido atau gairah seksual. Tumbuhan ini juga diketahui dapat merangsang pengeluaran dan prestasi hormon testosteron, yang merupakan hormon seks lelaki.

Tidak hanya memberi kesan kepada keinginan seksual, kekurangan testosteron juga menjadi penyebab disfungsi ereksi dan kemandulan pada lelaki.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mengonsumsi ekstrak pasak bumi dapat mengalami peningkatan hormon testosteron dan gairah seksual. Selain itu, pengambilan ekstrak tumbuhan herba ini secara teratur juga dapat meningkatkan volume, konsentrasi, dan pergerakan sperma, sehingga meningkatkan kesuburan.

2. Meningkatkan jisim otot

Manfaat lain dari pasak bumi adalah meningkatkan jisim otot dan prestasi fizikal. Satu kajian menyatakan bahawa memakan 100 mg ekstrak pasak bumi setiap hari selama 5 minggu, dapat meningkatkan jisim dan kekuatan otot lelaki dan meningkatkan prestasi fizikal semasa bersenam.

Namun, jika anda ingin menggunakan pasak bumi sebagai makanan tambahan untuk meningkatkan jisim otot, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

3. Mengekalkan stamina dan tenaga

Sebatian quassinoid terkandung di pasak bumi dipercayai dapat meningkatkan tenaga, mengatasi keletihan, dan meningkatkan stamina badan. Walau bagaimanapun, keberkesanan pasak bumi sebagai penambah tenaga dan stamina masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Meredakan tekanan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pasak bumi dapat membantu menghilangkan tekanan. Pelbagai bahan di pasak bumi diketahui dapat mengurangkan hormon kortisol, yang merupakan hormon yang dihasilkan ketika seseorang berada dalam keadaan tertekan. Selain itu, penggunaan pasak bumi juga diyakini akan meningkat mood atau mood.

5. Menurunkan kadar gula dalam darah

Di beberapa negara, seperti Malaysia dan India, pasak bumi secara tradisional digunakan untuk merawat diabetes.

Satu penyelidikan membuktikan bahawa penggunaan pasak bumi dapat menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan prestasi hormon insulin, yang merupakan hormon yang berperanan dalam mengawal kadar gula darah dalam tubuh.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih merupakan kajian berskala kecil sehingga diperlukan penelitian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan pasak bumi sebagai rawatan diabetes.

6. Menghambat pertumbuhan sel barah

Eurycomanone adalah salah satu sebatian yang terdapat di pasak bumi. Sebatian ini diketahui mempunyai kesan antikanker, sehingga dapat menghambat pertumbuhan sel barah.

Selain berbagai manfaat di atas, pasak bumi juga dikenal dapat mengatasi keradangan, menurunkan tekanan darah, membasmi parasit plasmodium yang menyebabkan malaria, dan membunuh bakteria.

Pasak bumi memang mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, tahap keberkesanan dan keselamatan pasak bumi sebagai makanan tambahan atau ubat masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sebelum memilih suplemen pasak bumi, pastikan kualiti dan keaslian produk yang akan dimakan. Elakkan mengambil makanan tambahan pasak bumi yang tidak berdaftar dengan BPOM.

Ini kerana ada laporan yang beredar bahawa beberapa produk suplemen pasak bumi mengandung kadar merkuri yang tinggi, sehingga berbahaya bagi kesehatan. Selain itu, tumbuhan herba ini belum terbukti selamat untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusui.

Pasak bumi juga tidak boleh dikonsumsi jika Anda menjalani pengobatan tertentu, seperti ubat tekanan darah, pengencer darah, penurun gula darah atau insulin, dan ubat imunosupresan, kerana risiko interaksi ubat.

Untuk memastikan anda selamat, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil ubat herba dan makanan tambahan pasak bumi atau menggunakan tumbuhan herba ini sebagai rawatan untuk penyakit tertentu.