Walaupun jarang disebut, faedah magnesium sangat penting untuk tubuh kita

Satu daripada Manfaat penting magnesium untuk badan adalah: membentuk struktur tulang.  MMineral ini dihasilkan secara semula jadi oleh badan atau juga dapat diperoleh dari makanan yang dimakan. Sekiranya kandungan dalam badan terlalu rendah, disarankan untuk mengambil mineral ini dalam bentuk suplemen.

Selain memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan pemeliharaan tulang, magnesium juga diperlukan oleh pelbagai bahagian tubuh. Kompaun ini penting untuk menyokong prestasi saraf dan otot. Magnesium juga membantu meneutralkan asid perut dan memudahkan najis dalam usus, sehingga membantu proses perkumuhan.

Beragam Fungsi Magnesium untuk Badan

Jumlah pengambilan magnesium yang diperlukan oleh badan bergantung pada jantina dan usia. Pada amnya, lelaki dewasa memerlukan sekitar 400-420 mg magnesium / hari. Sementara itu, bagi wanita dewasa, keperluan magnesium yang mesti dipenuhi setiap hari berkisar antara 310-320 mg.

Di dalam badan, 60% magnesium disimpan di dalam tulang. Selebihnya tersebar di cairan tubuh, otot, tisu lembut dan darah.

Manfaat magnesium untuk badan agak pelbagai, berikut adalah beberapa di antaranya:

 • Melegakan simptom pedih ulu hati

  Pada orang yang mengalami pedih ulu hati, magnesium dapat meneutralkan asid di dalam perut yang menyebabkan sakit dan pedih ulu hati.

 • Rawat masalah sembelit

  Manfaat lain dari magnesium untuk pencernaan adalah bahawa ia membantu mengatasi sembelit, kerana magnesium mampu membuat najis di usus lebih mudah dikeluarkan.

 • Mengurangkan risiko barah usus besar

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang mengandungi magnesium dapat mengurangkan risiko barah usus besar. Selain itu, pemberian magnesium juga penting dalam penyediaan usus sebelum menjalani rawatan perubatan tertentu.

 • Menurunkan tekanan darah tinggi

  Pada orang yang menderita hipertensi, kajian menunjukkan bahawa magnesium dapat menurunkan tekanan darah. Bagi wanita hamil yang menderita hipertensi, preeklamsia, dan eklampsia, doktor boleh menetapkan magnesium sulfat untuk mengurangkan risiko sawan. Magnesium boleh diberikan dalam bentuk suplemen atau dengan infus dan suntikan.

 • Mengurangkan risiko terkena diabetes

  Manfaat magnesium seterusnya ialah ia dapat mengurangkan risiko terkena diabetes. Oleh itu, pengambilan magnesium yang mencukupi dapat menjadikan hormon insulin berfungsi dengan baik, sehingga kadar gula dalam darah tetap stabil. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan banyak makanan yang mengandung magnesium mempunyai risiko lebih rendah terkena diabetes.

 • Memainkan peranan dalam pembentukan tulang

  Manfaat magnesium untuk tubuh sering dikaitkan dengan kesihatan tulang. Ini kerana badan memerlukan magnesium untuk membina sel tulang baru. Manfaat magnesium juga berperanan dalam membantu pengaktifan vitamin D dalam mengatur keperluan kalsium dan fosfat untuk menyokong pertumbuhan dan pembentukan tulang. Tidak hairanlah bahawa pengambilan magnesium dipenuhi dengan betul, mampu melindungi tulang dari kehilangan, patah tulang, dan osteoporosis.

 • Kurangkan simptom ssindrom pramenstruasi

  Wanita dengan sindrom pramenstruasi atau sindrom pramenstruasi (PMS), boleh mendapat manfaat positif dari magnesium. Mineral ini mungkin dapat mengurangkan gejala pramenstruasi, seperti kembung, kekejangan perut, keletihan, dan perubahan mood.Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan magnesium yang mencukupi dapat mencegah kemurungan.

 • Mmenjaga kesihatan jantung dengan baik

  Manfaat magnesium untuk jantung adalah ia membantu jantung mengepam darah ke seluruh badan. Di samping itu, pengambilan magnesium yang mencukupi juga dapat mengurangkan risiko aritmia, penyakit jantung, dan serangan jantung.

Sumber Magnesium Di Seluruh Kita

Walaupun terdapat banyak makanan tambahan magnesium di pasaran, pengambilan mineral ini dari sumber semula jadi pastinya lebih selamat. Berikut adalah beberapa sumber magnesium dari makanan, yang biasa kita gunakan:

 • Bayam

  Bayam adalah salah satu sayuran yang popular dan kaya dengan nutrien. Dari secawan bayam rebus, terdapat sekurang-kurangnya 160 mg magnesium di dalamnya.

 • Coklat

  Coklat adalah salah satu makanan dengan kandungan magnesium yang tinggi. Dalam 30 gram coklat, mengandungi kira-kira 65 mg magnesium.

 • Tahu

  Tidak kurang tinggi dengan coklat, dalam setengah cawan tahu, terdapat 40 mg magnesium.

 • Badam

  Badam adalah makanan ringan yang sihat dan kaya dengan magnesium. Dalam 25-30 gram badam, sekurang-kurangnya terdapat kira-kira 80 mg magnesium.

 • Edamame

  Kacang yang juga mengandungi magnesium adalah edamame. Dari secawan kacang edamame rebus, dikupas, terdapat 50 mg magnesium.

Selain pelbagai makanan di atas, masih banyak makanan dan tumbuhan herba lain yang juga mengandungi banyak magnesium, seperti daun Afrika. Magnesium juga boleh didapati dari minuman atau makanan tambahan elektrolit. Sekiranya anda lebih suka mengambil suplemen magnesium, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan dos yang tepat mengikut keperluan dan keadaan anda.