Imunisasi - Faedah, dos dan kesan sampingan

Imunisasi adalah proses membuat seseorang kebal atau kebal terhadap penyakit. Proses ini dilakukan dengan memberikan vaksin yang merangsang sistem kekebalan tubuh agar kebal terhadap penyakit.

Bayi yang baru lahir sudah mempunyai antibodi semula jadi yang disebut imuniti pasif. Antibodi tersebut diperoleh daripada ibu ketika bayi masih dalam kandungan. Walau bagaimanapun, kekebalan ini hanya dapat bertahan beberapa minggu atau bulan. Selepas itu, bayi akan mudah diserang pelbagai jenis penyakit.

Imunisasi bertujuan untuk membina imuniti seseorang terhadap penyakit, dengan membentuk antibodi pada tahap tertentu. Agar antibodi ini terbentuk, seseorang mesti diberi vaksin mengikut jadual yang telah ditentukan. Jadual imunisasi bergantung pada jenis penyakit yang akan dicegah. Sebilangan vaksin cukup untuk diberikan sekali, tetapi ada yang mesti diberikan beberapa kali, dan diulang pada usia tertentu. Vaksin boleh diberikan melalui suntikan atau melalui mulut.

Imunisasi Rutin Lengkap di Indonesia

Kini, konsep imunisasi di Indonesia diubah dari imunisasi asas lengkap menjadi imunisasi rutin. Imunisasi rutin lengkap atau imunisasi wajib terdiri daripada imunisasi asas dan imunisasi susulan, dengan perincian seperti berikut:

Imunisasi asas

 • 0 bulan: 1 dos hepatitis B
 • Umur 1 bulan: 1 dos BCG dan polio
 • Umur 2 bulan: 1 dos DPT, hepatitis B, HiB, dan polio
 • 3 bulan: 1 dos DPT, hepatitis B, HiB, dan polio
 • Umur 4 bulan: 1 dos DPT, hepatitis B, HiB, dan polio
 • 9 bulan: 1 dos campak / MR

Imunisasi lanjutan

 • Umur 18-24 bulan: 1 dos DPT, hepatitis B, HiB, dan campak / MR
 • Gred 1 SD / setaraf: 1 dos campak dan DT
 • Gred 2 dan 5 SD / setaraf: 1 dos Td

Mengenai liputan imunisasi, data dari Kementerian Kesehatan menyatakan bahawa sekitar 91% bayi di Indonesia pada tahun 2017 telah menerima imunisasi dasar lengkap. Angka ini masih sedikit di bawah sasaran rancangan strategik 2017, iaitu 92 peratus. Sembilan belas dari 34 provinsi di Indonesia belum mencapai sasaran rancangan strategik. Papua dan Kalimantan Utara menduduki tempat terendah dengan pencapaian kurang dari 70%.

Berdasarkan data tersebut, diketahui juga bahawa hampir 9% atau lebih dari 400.000 bayi di Indonesia tidak mendapat imunisasi asas yang lengkap.

Sementara itu, untuk liputan imunisasi lanjut, peratusan kanak-kanak berumur 12-24 bulan yang telah menerima imunisasi DPT-HB-HiB pada tahun 2017 mencapai sekitar 63 peratus. Angka ini telah melebihi sasaran rancangan strategik 2017 sebanyak 45 peratus. Sementara itu, peratusan kanak-kanak yang mendapat imunisasi campak / MR pada tahun 2017, adalah 62 peratus. Jumlah ini masih jauh dari sasaran rancangan strategik 2017 iaitu 92 peratus.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis vaksin di atas, vaksin COVID-19 sedang dikembangkan dan diteliti. Harap maklum bahawa imunisasi tidak memberikan perlindungan 100% untuk kanak-kanak.

Anak-anak yang telah diimunisasi masih cenderung mendapat penyakit, tetapi kemungkinannya lebih kecil, hanya sekitar 5-15 persen. Ini tidak bermaksud bahawa imunisasi telah gagal, tetapi kerana perlindungan imunisasi sekitar 80-95 persen.

Kesan Sampingan Imunisasi

Vaksinasi mungkin disertai dengan kesan sampingan atau kejadian susulan selepas imunisasi (AEFI), termasuk demam ringan hingga tinggi, sakit dan bengkak di tempat suntikan, dan sedikit kekecohan. Walau bagaimanapun, tindak balas akan hilang dalam 3-4 hari.

Sekiranya anak anda mempunyai AEFI seperti di atas, anda boleh memberikan kompres hangat dan pengurang demam setiap 4 jam. Pakai saja pakaian anak yang nipis, tanpa ditutup. Di samping itu, berikan susu ibu lebih kerap, bersama dengan nutrien tambahan dari buah dan susu. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

Sebagai tambahan kepada reaksi di atas, beberapa vaksin juga boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk terhadap sawan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini agak jarang berlaku. Penting untuk diingat bahawa faedah imunisasi pada kanak-kanak melebihi kemungkinan kesan sampingan.

Penting untuk memberitahu doktor jika anak anda pernah mengalami reaksi alergi setelah memberikan vaksin. Ini untuk mengelakkan berlakunya reaksi berbahaya, yang boleh disebabkan oleh pemberian vaksin berulang.

JenisImunisasi di Indonesiaa

Berikut adalah vaksin yang disarankan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) dalam program imunisasi:

 • Hepatitis B
 • Polio
 • BCG
 • DPT
 • Hib
 • Campak
 • MMR
 • PCV
 • Rotavirus
 • Selsema
 • kepialu
 • Hepatitis A
 • Varicella
 • HPV
 • Ensefalitis Jepun
 • Denggi

Hepatitis B

Vaksin ini diberikan untuk mencegah jangkitan hati yang serius, yang disebabkan oleh virus hepatitis B. Vaksin hepatitis B diberikan dalam 12 jam setelah bayi dilahirkan, didahului dengan suntikan vitamin K, sekurang-kurangnya 30 minit sebelumnya. Kemudian, vaksin diberikan sekali lagi pada usia 2, 3, dan 4 bulan.

Vaksin hepatitis B boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti demam dan kelemahan. Dalam kes yang jarang berlaku, kesan sampingan boleh merangkumi gatal, kemerahan kulit, dan pembengkakan wajah.

Polio

Polio adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus. Dalam kes yang teruk, polio boleh menyebabkan sesak nafas, lumpuh, dan bahkan kematian.

Imunisasi polio pertama kali diberikan ketika anak baru dilahirkan hingga usia 1 bulan. Kemudian, vaksin diberikan sekali lagi setiap bulan, iaitu ketika anak berusia 2, 3, dan 4 bulan. Untuk pengukuhan, vaksin dapat diberikan lagi ketika anak mencapai usia 18 bulan. Vaksin polio juga boleh diberikan kepada orang dewasa dengan keadaan tertentu.

Vaksin polio boleh menyebabkan demam lebih dari 39 darjah Celsius. Kesan sampingan lain yang boleh berlaku termasuk reaksi alergi seperti gatal-gatal, kemerahan pada kulit, kesukaran bernafas atau menelan, dan pembengkakan wajah.

BCG

Vaksin BCG diberikan untuk mencegah perkembangan tuberkulosis (TB), penyakit berjangkit serius yang umumnya menyerang paru-paru. Harap maklum bahawa vaksin BCG tidak dapat melindungi orang dari jangkitan TB. Walau bagaimanapun, BCG dapat mencegah jangkitan TB daripada berkembang menjadi keadaan penyakit TB yang serius seperti meningitis TB.

Vaksin BCG hanya diberikan sekali, iaitu ketika bayi baru lahir, hingga usia 2 bulan. Sekiranya sehingga usia 3 bulan atau lebih vaksin belum diberikan, doktor terlebih dahulu akan melakukan ujian tuberkulin atau ujian Mantoux, untuk melihat sama ada bayi telah dijangkiti TB atau tidak.

Vaksin BCG akan menyebabkan bisul di tempat suntikan dan muncul 2-6 minggu selepas suntikan BCG. Rebus nanah akan pecah, dan meninggalkan tisu parut. Walaupun kesan sampingan lain, seperti anafilaksis, sangat jarang berlaku.

DPT

Vaksin DPT adalah sejenis vaksin gabungan untuk mencegah difteria, pertusis, dan tetanus. Difteria adalah keadaan serius yang boleh menyebabkan sesak nafas, radang paru-paru, masalah jantung, dan juga kematian.

Tidak jauh berbeza dengan difteria, pertusis atau batuk rejan adalah batuk yang teruk yang boleh mencetuskan masalah pernafasan, radang paru-paru, bronkitis, kerosakan otak, dan bahkan kematian. Sementara tetanus adalah penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan kejang, kekejangan otot, dan bahkan kematian.

Vaksin DPT harus diberikan empat kali, iaitu ketika anak berusia 2, 3, dan 4 bulan. Vaksin boleh diberikan lagi pada usia 18 bulan dan 5 tahun sebagai penguat. Kemudian, vaksin susulan dapat diberikan pada usia 10-12 tahun, dan 18 tahun.

Kesan sampingan yang muncul selepas imunisasi DPT agak berbeza, termasuk keradangan, sakit, kekejangan badan, dan jangkitan.

Hib

Vaksin Hib diberikan untuk mencegah jangkitan bakteria Haemophilus influenza jenis B. Jangkitan bakteria ini boleh mencetuskan keadaan berbahaya, seperti meningitis (radang pada lapisan otak), radang paru-paru (paru-paru basah), arthritis septik (artritis), dan perikarditis (keradangan pada lapisan pelindung jantung).

Imunisasi Hib diberikan 4 kali, iaitu ketika anak berusia 2 bulan, 3 bulan, 4 bulan, dan dalam lingkungan umur 15-18 bulan.

Seperti vaksin lain, vaksin Hib juga dapat menyebabkan kesan sampingan, termasuk demam di atas 39 darjah Celsius, cirit-birit, dan penurunan selera makan.

Campak

Campak adalah jangkitan virus pada kanak-kanak yang ditandai dengan beberapa gejala, seperti demam, hidung berair, batuk kering, ruam, dan radang mata. Imunisasi campak diberikan ketika anak berusia 9 bulan. Sebagai pengukuhan, vaksin dapat diberikan lagi pada usia 18 bulan. Tetapi jika anak telah menerima vaksin MMR, vaksin campak kedua tidak perlu diberikan.

MMR

Vaksin MMR adalah vaksin gabungan untuk mencegah campak, gondok, dan rubela (campak Jerman). Ketiga-tiga keadaan ini adalah jangkitan serius yang boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti meningitis, pembengkakan otak, dan gangguan pendengaran (pekak).

Vaksin MMR diberikan ketika anak berusia 15 bulan, kemudian diberikan lagi pada usia 5 tahun sebagai penguat. Imunisasi MMR dilakukan pada jarak minimum 6 bulan dengan imunisasi campak. Namun, jika pada usia 12 bulan anak belum mendapat vaksin campak, maka vaksin MMR dapat diberikan.

Vaksin MMR boleh menyebabkan demam melebihi 39 darjah Celsius. Kesan sampingan lain yang boleh muncul adalah reaksi alahan seperti gatal, kesukaran bernafas atau menelan, dan bengkak pada wajah.

Terdapat banyak masalah negatif mengenai imunisasi, salah satunya adalah masalah vaksin MMR yang boleh menyebabkan autisme. Isu ini sama sekali tidak benar. Sehingga kini, tidak ada kaitan kuat antara MMR atau jenis imunisasi lain dengan autisme.

PCV

Vaksin PCV (pneumokokus) diberikan untuk mencegah radang paru-paru, meningitis, dan septikemia, yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumoniae. Vaksinasi harus dilakukan secara berurutan, iaitu ketika anak berusia 2, 4, dan 6 bulan. Selanjutnya, vaksinasi dilakukan lagi ketika anak berusia 12-15 bulan.

Kesan sampingan yang mungkin timbul dari imunisasi PCV termasuk pembengkakan dan kemerahan di tempat suntikan, disertai dengan demam kelas rendah.

Rotavirus

Imunisasi ini diberikan untuk mencegah cirit-birit akibat jangkitan rotavirus. Vaksin rotavirus diberikan 3 kali, iaitu ketika bayi berusia 2, 4, dan 6 bulan. Sama seperti vaksin lain, vaksin rotavirus juga menyebabkan kesan sampingan. Secara amnya, kesan sampingan yang timbul adalah ringan, seperti cirit-birit ringan, dan anak menjadi rewel.

Selsema

Vaksin influenza diberikan untuk mencegah selesema. Vaksinasi ini dapat diberikan kepada anak-anak berusia 6 bulan dengan frekuensi pengulangan 1 kali setahun, hingga usia 18 tahun.

Kesan sampingan imunisasi influenza termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit otot, dan sakit kepala. Dalam kes yang jarang berlaku, kesan sampingan mungkin termasuk sesak nafas, sakit telinga, sesak dada, atau mengi.

kepialu

Vaksin ini diberikan untuk mencegah tifus, yang disebabkan oleh bakteria SAlmonella typhi. Vaksin kepialu dapat diberikan ketika anak berusia 2 tahun, dengan frekuensi pengulangan setiap 3 tahun, hingga usia 18 tahun.

Walaupun jarang berlaku, vaksin kepialu dapat menyebabkan sejumlah kesan sampingan, seperti cirit-birit, demam, mual dan muntah, dan kekejangan perut.

Hepatitis A

Seperti namanya, imunisasi ini bertujuan untuk mencegah hepatitis A, yang merupakan penyakit hati radang yang disebabkan oleh jangkitan virus. Vaksin hepatitis A harus diberikan 2 kali, dalam lingkungan usia 2-18 tahun. Suntikan pertama dan kedua hendaklah berjauhan 6 bulan atau 1 tahun.

Vaksin hepatitis A boleh menyebabkan kesan sampingan seperti demam dan kelemahan. Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk gatal, batuk, sakit kepala, dan kesesakan hidung.

Varicella

Vaksin ini diberikan untuk mencegah cacar air, yang disebabkan oleh virus V.aricella zoster. Imunisasi Varicella dilakukan pada kanak-kanak berumur 1-18 tahun. Sekiranya vaksin diberikan kepada kanak-kanak berumur 13 tahun ke atas, vaksin diberikan dalam 2 dos, dengan selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu.

1 daripada 5 kanak-kanak yang diberi vaksin varicella mengalami kesakitan dan kemerahan di tempat suntikan. Vaksin varicella juga boleh menyebabkan ruam pada kulit, tetapi kesan sampingan ini hanya berlaku pada 1 dari 10 kanak-kanak.

HPV

Vaksin HPV diberikan kepada remaja perempuan untuk mencegah barah serviks, yang biasanya disebabkan oleh virus Hpapillomavirus. Vaksin HPV diberikan 2 atau 3 kali, bermula pada usia 10 hingga 18 tahun.

Secara amnya, vaksin HPV menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit kepala, serta rasa sakit dan kemerahan di tempat suntikan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini akan hilang dalam beberapa hari. Dalam kes yang jarang berlaku, penerima vaksin HPV mungkin mengalami demam, loya, dan gatal atau lebam di tempat suntikan.

Ensefalitis Jepun

Ensefalitis Jepun (JE) adalah jangkitan virus otak, yang disebarkan melalui gigitan nyamuk. Secara umum, JE hanya menyebabkan simptom seperti selesema ringan. Tetapi pada sesetengah orang, JE boleh menyebabkan demam tinggi, sawan, dan juga lumpuh.

Vaksin JE diberikan dari usia 1 tahun, terutamanya jika anda tinggal atau melancong ke kawasan endemik JE. Vaksin boleh diberikan lagi 1-2 tahun kemudian untuk perlindungan jangka panjang.

Denggi

Imunisasi denggi dilakukan untuk mengurangkan risiko demam denggi, yang disebarkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Vaksin denggi diberikan 3 kali dengan selang 6 bulan, pada usia 9 hingga 16 tahun.