Sebelum minum susu kefir, periksa terlebih dahulu risiko kesan sampingan

Kefir susu adalah susu yang ditapai. Minuman seperti yogurt ini menjadi popular kerana diklaim membawanya lebih banyak lagi banyak faedah kesihatan berbandingbetul susu biasa. Yang menjadikannya lebih mesraadalah susu kefir boleh dimakan oleh pesakitintoleransi laktosa.

Secawan susu kefir didakwa mengandungi kira-kira 12 gram protein, 15 gram karbohidrat, 2 gram lemak, dan 130 kalori. Bukan hanya itu, susu kefir juga diperkaya dengan vitamin A, vitamin B, vitamin D, dan pelbagai mineral, seperti kalsium, fosforus, kalium, dan magnesium.

Kelebihan dan Kelebihan Susu Kefir

Dengan pelbagai kandungan nutrisi, susu kefir dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk:

1. Mencegah jangkitan

Susu Kefir mengandungi sejenis probiotik yang dipanggil Lactobacillus kefiri. Menurut beberapa kajian, probiotik ini dapat menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan, seperti: SalmonellaHelicobacter pylori, dan E coli.

2. Meningkatkan kesihatan tulang

Salah satu daripada banyak nutrien yang terdapat dalam susu kefir adalah kalsium. Kalsium adalah nutrien yang memainkan peranan penting dalam kesihatan tulang. Pengambilan kalsium harian yang mencukupi akan menjaga risiko osteoporosis. Satu lagi kebaikan ialah susu kefir juga diperkaya dengan vitamin K yang dipercayai berkesan meningkatkan metabolisme kalsium sambil menguatkan tulang.

3. Mampu mengatasi masalah pencernaan

Minum kefir susu ketika mengalami masalah pencernaan mungkin dapat meredakan keluhan yang anda rasakan. Probiotik yang terkandung dalam susu kefir dipercayai dapat mengembalikan keseimbangan bakteria baik yang menjaga kesihatan usus. Kefir susu juga mengandungi antioksidan dan anti-radang yang dapat membantu memulihkan keadaan saluran pencernaan.

4. Selamat untuk orang yang tidak bertoleransi laktosa

Probiotik atau bakteria baik dalam susu kefir mencerna laktosa sebagai sumber tenaga. Oleh itu, kandungan gula laktosa dalam susu kefir kurang daripada susu biasa. Ini menjadikan orang yang menderita intoleransi laktosa sesuai untuk memakan susu kefir.

5. Mengandungi lebih banyak prebiotik daripada yogurt

Probiotik adalah nutrien yang berguna untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan. Bukan hanya itu, probiotik juga dipercayai berperanan dalam kesihatan mental dan menjaga berat badan. Sebenarnya, kefir susu dipercayai mengandungi lebih banyak probiotik dan berkualiti daripada yogurt.

6. Mengurangkan risiko barah

Satu kajian menunjukkan bahawa susu kefir mengandungi zat yang dapat mencegah pertumbuhan sel barah. Cara kerjanya adalah dengan merangsang dan menguatkan sistem imun.

Walau bagaimanapun, semua kebaikan kefir susu masih perlu dikaji lebih lanjut. Untuk mendapatkan faedah maksimum susu kefir, anda boleh berjumpa doktor lebih jauh, terutamanya jika anda mempunyai penyakit tertentu.

Risiko Kesan Sampingan Minum Susu Kefir

Secara amnya, susu kefir selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, susu kefir tidak boleh diminum oleh wanita hamil dan menyusui, kerana maklumat mengenai kesan dan keselamatannya dalam kedua keadaan ini tidak mencukupi.

Walaupun susu kefir adalah makanan semula jadi, itu tidak bermaksud susu ini tidak boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas memakan kefir susu adalah sembelit, kembung, dan kekejangan perut.

Walaupun kefir susu mengandungi bakteria baik, minuman ini harus dielakkan oleh orang yang mengalami gangguan autoimun atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Pada pesakit barah yang menjalani kemoterapi, dikhuatiri susu kefir dapat memperburuk kesan sampingan rawatan, seperti sariawan, gangguan usus, dan keguguran rambut.

Jangan Minum Susu Kefir Bersama Ubat-ubatan Ini

Mengkonsumsi susu kefir bersama dengan ubat-ubatan yang kesan sampingannya melemahkan sistem imun berisiko memburukkan lagi penyakit. Ubat yang dimaksudkan adalah tacrolimus, azathioprine, basiliximab, dan siklosporin. Kefir susu juga tidak boleh diminum bersama ubat disulfiram, kerana boleh menyebabkan mual, muntah, dan sakit kepala.

Pada hakikatnya, walaupun disebut sebagai bahan semula jadi, anda tetap perlu berhati-hati dalam memakan kefir susu. Selain tidak mempunyai cukup kajian untuk membuktikan pelbagai faedah, penggunaan susu kefir juga berisiko menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Oleh itu, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum minum susu kefir.