Mengenali Tumor, Gejala, dan Rawatan Payudara Benigna

Benjolan di payudara tidak semestinya berbahaya. Sebilangan besar benjolan ini sebenarnya adalah tumor payudara yang jinak. Untuk dapat membezakan tumor payudara jinak dengan tumor ganas, lihat penjelasannya di sini.

Tumor payudara jinak adalah tumor yang tumbuh di payudara, tidak terbentuk dari sel malignan, dan tidak merebak ke bahagian lain badan. Tumor ini juga secara amnya tidak membahayakan nyawa penghidapnya.

Ciri-CMencemburui Ketumbuhan Tumor Payudara Benigna

Tumor jinak di payudara dapat dibezakan dari tumor ganas atau barah berdasarkan ciri fizikalnya, iaitu:

Jelas batas tumor

Benjolan yang disebabkan oleh tumor payudara jinak mempunyai batas yang jelas dengan tisu di sekitarnya, tidak seperti tumor ganas, di mana margin benjolan tidak jelas.

Terasa lembut dan lembut

Benjolan akibat tumor payudara jinak mempunyai konsistensi spongy dan lembut. Tidak seperti kes tumor ganas pada barah payudara. Tumor malignan biasanya terasa keras dan padat.

Mudah bergerak

Benjolan akibat tumor payudara jinak biasanya mudah bergerak. Sebaliknya, jika tumor ganas, benjolan tidak dapat digerakkan sama sekali, seolah-olah bergabung dengan tisu di sekitarnya.

Jenis dan Punca Tumor Payudara Benigna

Berikut adalah beberapa jenis tumor payudara jinak yang biasa, bersama dengan penyebabnya:

1. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah jenis tumor payudara jinak yang paling biasa dialami oleh wanita muda berusia 15-35 tahun. Fibroadenoma berlaku apabila sel-sel di kelenjar dan tisu penghubung di payudara tumbuh secara berlebihan. Penyebabnya dianggap pengaruh hormon dalam tubuh wanita.

Benjolan akibat fibroadenoma biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi kadang kala ia berterusan dan membesar.

2. Fibrocystic

Sekiranya benjolan di payudara anda datang dan mengikuti kitaran haid anda, mungkin fibrocystic. Kemunculan benjolan fibrocystic ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kitaran haid. Keadaan ini umumnya dialami oleh wanita berusia 20-50 tahun.

3. Kista payudara

Kista payudara adalah benjolan berisi cecair yang boleh terbentuk di satu atau kedua payudara. Benjolan ini tidak barah, jadi tidak perlu dibimbangkan. Wanita dari semua peringkat umur terdedah kepada kista payudara, tetapi mereka paling kerap berlaku pada wanita berusia 35-50 tahun.

Rawatan untuk Tumor Payudara Benigna

Dalam banyak kes, tumor payudara jinak tidak memerlukan rawatan khas kerana boleh mengecut dan hilang sendiri. Prosedur atau pembedahan perubatan baru akan dilakukan apabila tumor payudara jinak semakin besar dan menyebabkan kesakitan.

Beberapa prosedur perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat tumor payudara jinak adalah:

Pembedahan Lumpektomi

Prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan tumor atau benjolan yang tidak terlalu besar, bersama dengan sekeping kecil tisu sihat di sekitarnya.

Pembedahan cryotherapy

Dalam prosedur cryotherapy, jarum khas akan dimasukkan terus ke kawasan tumor payudara. Selepas itu, melalui jarum ini, gas cecair akan disembur yang dapat membekukan dan memusnahkan tisu tumor.

Kadang kala tumor atau benjolan boleh muncul semula di payudara setelah penyingkiran tumor. Ini tidak bermaksud tumor ganas, tetapi ada tumor jinak baru yang tumbuh di payudara. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor dengan kerap untuk memastikan tidak ada lagi tisu tumor yang tumbuh.

Benjolan di payudara selalunya merupakan tumor payudara yang jinak. Anda dapat mengenalinya dari ciri-ciri yang dinyatakan di atas. Walaupun begitu, ada baiknya berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis dan punca benjolan tersebut.