Pfizer Vaccine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin Pfizer atau BNT162b2 adalah vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan penyakit COVID-19. Vaksin Pfizer adalah hasil kerjasama antara syarikat bioteknologi Jerman, BioNTech, dan syarikat farmaseutikal Amerika, Pfizer. Vaksin ini telah dikembangkan sejak tahun 2020.

Vaksin Pfizer adalah vaksin mRNA (utusan RNA). Jenis vaksin ini akan mencetuskan sistem imun untuk membentuk protein spike, yang kemudiannya akan membantu tubuh membentuk antibodi yang dapat melawan virus Corona.

Berdasarkan ujian klinikal fasa III yang dilakukan di Amerika Syarikat, Jerman, Turki, Afrika Selatan, Brazil dan Argentina, vaksin Pfizer mempunyai nilai keberkesanan, iaitu kesan perlindungan terhadap COVID-19, sebanyak 95%.

Tanda dagang vaksin Pfizer: -

Apa itu Vaksin Pfizer

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin Covid-19
ManfaatMencegah jangkitan virus COVID-19 atau SARS-Cov-2
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun
Vaksin Pfizer untuk wanita hamil dan menyusuiVaksin Pfizer boleh diberikan kepada wanita hamil dan menyusui.Untuk wanita hamil, ia boleh diberikan dari kehamilan lebih dari 12 minggu dan tidak lebih dari 33 minggu kehamilan.
Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menerima Vaksin Pfizer

Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima vaksin Pfizer:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin Pfizer tidak boleh diberikan kepada orang yang alah kepada ramuan dalam vaksin ini.
 • Vaksin Pfizer ditujukan untuk remaja dan orang dewasa yang sihat berusia lebih dari 16 tahun. Keberkesanan dan keselamatan vaksin ini tidak diketahui untuk kanak-kanak di bawah 16 tahun.
 • Vaksin Pfizer disyorkan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun dan orang dewasa.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau seseorang yang anda tinggal di rumah yang sama mengalami demam di atas 37.5 ° C, sesak nafas, batuk, atau gejala COVID-19 yang lain. Vaksin Pfizer tidak boleh digunakan oleh orang yang mengalami COVID-19.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai ARI, sistem kekebalan tubuh yang lemah, gangguan pembekuan darah, HIV / AIDS, diabetes, darah tinggi, penyakit autoimun, penyakit ginjal, penyakit paru-paru, penyakit jantung, barah, atau gangguan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat penipisan darah, ubat imunosupresan, suplemen, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah menerima vaksinasi jenama COVID-19 yang berbeza.
 • Vaksin Pfizer boleh diberikan kepada wanita hamil dan ibu yang menyusui. Bagi wanita hamil, ia boleh dimulakan pada kehamilan 12 minggu dan tidak lebih dari 33 minggu, di bawah pengawasan doktor.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mendapat vaksin Pfizer.

Dos dan Jadual Vaksin Pfizer

Vaksin Pfizer disuntik ke otot (intramuskular / IM) oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Suntikan vaksin Pfizer diberikan 2 kali dengan selang 21 hari. Dos vaksin Pfizer dalam satu suntikan adalah 0.3 ml.

Cara Memberi Vaksin Pfizer

Vaksin Pfizer disuntik ke otot (intramuskular / IM). Suntikan vaksin ini dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan perkhidmatan vaksinasi.

Kawasan kulit yang akan disuntik dengan vaksin akan dibersihkan dengan alkohol sapu sebelum dan selepas suntikan. Jarum suntik sekali pakai yang telah digunakan akan dibuang ke dalam peti keselamatan tanpa menutup jarum.

Untuk menjangkakan kejadian AEFI serius (kejadian pasca-imunisasi), penerima vaksin Pfizer akan diminta untuk tinggal di pusat khidmat vaksinasi selama 30 minit setelah diberi vaksin.

AEFI adalah aduan perubatan atau keadaan yang boleh berlaku setelah vaksinasi, termasuk kesan sampingan dan reaksi alergi terhadap vaksin.

Vaksin Pfizer mesti disimpan di peti sejuk beku pada suhu yang sangat rendah (awakltra lhai tsuhu /ULT), yaitu -70 ° C, dan elakkan terkena cahaya matahari langsung. Penyimpanan dilakukan oleh vaksinator.

Walaupun anda telah diberi vaksin, anda masih harus mematuhi protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19, iaitu mencuci tangan, menjaga jarak fizikal dari orang lain, memakai topeng ketika berada di luar rumah, dan menghindari orang ramai.

Interaksi Vaksin Pfizer dengan Ubat-ubatan Lain

Kesan interaksi vaksin Pfizer dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu tidak diketahui secara pasti. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat penipisan darah atau ubat imunosupresan.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan ubat, makanan tambahan atau produk herba tertentu, semasa menjalani vaksinasi dengan vaksin Pfizer.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Pfizer

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan vaksin Pfizer adalah:

 • Sakit, kemerahan, atau bengkak di tempat suntikan
 • Sakit kepala
 • Sakit otot atau sakit sendi
 • Menggigil
 • Demam ringan
 • Mual atau berasa tidak sihat
 • Bengkak di kelenjar getah bening

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas suntikan vaksin Pfizer anda.