Punca Kanser Otak yang Perlu Anda Perhatikan

Punca barah otak belum diketahui. Namun, menurut pelbagai kajian, terdapat sejumlah faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah otak, dalamAntaranya adalah keturunan (genetik), pencemaran alam sekitar, pendedahan kepada radiasi, tabiat merokok.

Tumor boleh dikategorikan kepada 2 jenis, iaitu jinak dan malignan. Segala jenis tumor yang ganas disebut barah, termasuk barah otak. Kanser otak berlaku kerana perubahan genetik pada sel otak, sehingga sel-sel ini tumbuh secara tidak terkawal dan merosakkan tisu di sekitarnya. Selain tumbuh dengan cepat, sel-sel otak ini juga tidak berfungsi dengan normal.

Dua Jenis Kanser Otak

Menurut asalnya, barah otak dapat diklasifikasikan menjadi dua, yaitu:

Kanser otak primer

Ini adalah barah otak yang berasal dari otak itu sendiri. Terdapat banyak jenis barah otak primer, dan setiap jenis dinamai bahagian otak atau jenis sel otak yang ganas. Jenis barah otak primer yang paling biasa adalah glioma (barah yang berasal dari sel glial di otak) dan medulloblastoma (barah otak yang berasal dari otak kecil).

Kanser otak sekunder

Nama lain adalah barah otak metastatik, iaitu barah otak yang timbul kerana penyebaran sel barah dari organ atau bahagian badan yang lain. Beberapa jenis barah yang sering merebak ke otak dan menyebabkan barah otak sekunder adalah barah payudara, barah paru-paru, barah kulit, barah ginjal, dan barah usus besar.

Punca Kanser Otak ssecara umum

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab barah otak belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap penyakit ini, yaitu:

1. Faktor genetik

Sebilangan besar kes tumor otak berlaku pada orang yang mempunyai sejarah barah keluarga. Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit genetik keluarga, seperti sindrom Gorlin, sindrom Turner, sindrom Li-Fraumani, sklerosis tuberous, atau neurofibromatosis, juga dikatakan berisiko tinggi terkena barah otak.

2. Pendedahan Sinaran

Pendedahan radiasi yang dapat meningkatkan risiko barah otak dapat berasal dari radiasi nuklear, ledakan bom atom, atau radioterapi untuk merawat barah. Orang yang terdedah kepada radiasi dosis tinggi atau untuk jangka masa yang panjang, sama ada ke kepala atau bahagian badan yang lain, berisiko tinggi terkena barah, termasuk barah otak.

Sel-sel tumor dan barah kerana pendedahan radiasi yang tinggi biasanya hanya berkembang sekitar 10-15 tahun setelah terdedah. Walaupun pendedahan radiasi dari pemeriksaan radiologi, seperti imbasan CT dan sinar-X, atau radiasi HP, setakat ini masih dianggap tidak cukup tinggi untuk menyebabkan barah otak.

3. Pencemaran alam sekitar

Pendedahan kepada bahan kimia tertentu dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko barah, termasuk barah otak. Bahan kimia ini merangkumi racun perosak, racun rumpai (pembunuh rumpai), vinil klorida dalam produk plastik, timah, dan bahan kimia yang terdapat dalam getah, bahan bakar, dan tekstil.

Yang berisiko terkena bahan kimia ini adalah petani, pekerja kilang minyak, dan pekerja industri plastik, getah dan tekstil.

4. Tabiat merokok

Bahan kimia dalam rokok boleh merosakkan sel-sel tubuh, yang seterusnya dapat menyebabkan barah paru-paru dan meningkatkan risiko barah lain, termasuk barah otak.

5. Jangkitan virus

Jangkitan virus boleh menyebabkan kerosakan pada DNA sel, berpotensi menyebabkan sel berubah menjadi barah. Ia juga boleh berlaku pada sel otak. Beberapa jenis virus telah dikaitkan dengan barah otak, termasuk HIV, sitomegalovirus dan virus Epstein-Barr (EBV).

6. Umur dan jantina

Dari sejumlah data perubatan, barah otak lebih kerap dijumpai pada kanak-kanak dan orang tua. Untuk jenisnya sendiri, wanita dikatakan lebih berisiko mendapat barah otak jenis meningioma, sementara barah otak jenis medullablastoma lebih kerap dijumpai pada kanak-kanak.

Risiko barah otak kerana keturunan tidak dapat dicegah. Walaupun terdedah kepada radiasi, bahan kimia, dan tabiat merokok adalah faktor yang dapat dielakkan untuk mengurangkan risiko barah otak.

Perlu diingat, faktor risiko di atas bukanlah penyebab barah otak secara mutlak. Sekiranya seseorang mempunyai satu atau lebih faktor risiko, itu tidak bermakna dia akan mendapat barah otak. Faktor-faktor ini hanya meningkatkan risiko terkena barah otak.

Sebaliknya, barah otak boleh berlaku walaupun tanpa faktor risiko. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengkaji penyebab barah otak dan faktor risiko.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found