Ketuat - Gejala, sebab dan rawatan

Ketuat adalah jangkitan pada permukaan kulit yang dicirikan oleh lebam kecil, bertekstur kasar, berwarna pucat atau coklat, dan kadang-kadang terasa gatal dan menyakitkan apabila disentuh. Ketuat atau verruca vulgaris (ketuat biasa) disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV). Virus ini menyerang dan menyebabkan kelainan pada kulit, sehingga kulit menghasilkan keratin berlebihan, protein yang membentuk rambut dan kuku. Lebihan keratin ini akan terkumpul di permukaan kulit, menghasilkan tekstur kulit baru yang disebut ketuat.

Virus yang menyebabkan ketuat dapat merebak dengan mudah. Penularan boleh berlaku jika seseorang bersentuhan langsung dengan kulit orang dengan ketuat atau benda yang tercemar dengan virus HPV. Namun, tidak semua orang yang terkena virus HPV akan mengalami ketuat. Ini sangat dipengaruhi oleh sistem imun atau sistem imun setiap orang.

Ketuat boleh mempengaruhi semua peringkat usia, terutamanya orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti kanak-kanak dan orang tua. Ketuat sering muncul di siku, di sekitar kuku, di telapak tangan atau kaki, dan di jari atau jari kaki.

BentukKguna

Bentuk ketuat menonjol di atas permukaan kulit seperti bulatan yang mempunyai permukaan kasar. Selain menyerupai bulatan kasar, ada juga yang kelihatan memanjang dan kurus. Ketuat juga dapat muncul di telapak kaki dengan bentuk seperti cincin, yang merupakan lubang di tengah dan di sekelilingnya dikelilingi oleh lapisan kulit yang tebal dan keras.

Diameter ketuat boleh berkisar antara 0,1-1 cm. Ketuat biasanya muncul di tangan atau tapak kaki. Walau bagaimanapun, ketuat boleh muncul di permukaan kulit di mana sahaja di badan.

Rawatan Kguna

Walaupun kebanyakan ketuat sembuh sendiri, rawatan diperlukan, terutama jika ketuat telah merebak ke bahagian lain badan, sakit, atau berdarah.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kebanyakan ketuat dapat hilang sendiri tanpa rawatan, tetapi ini boleh memakan waktu hingga beberapa minggu, bahkan berbulan-bulan. Untuk mempercepat proses penyembuhan ketuat, anda boleh menggunakan salap atau plaster yang mengandungi asid salisilik yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Jangan cuba merawat ketuat dengan menggunakan pita pelekat atau pita pelekat, kerana kaedah ini belum terbukti berkesan.

Sekiranya ketuat tidak hilang setelah mengubat sendiri di rumah, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Doktor boleh merawat ketuat dengan pelbagai cara, dari memberikan krim kulit yang mengandungi ubat yang lebih kuat, membekukan kawasan kulit dengan nitrogen (cryotherapy), hingga terapi laser.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found