Ini adalah fakta flavonoid yang perlu anda ketahui

Adakah anda tahu apa itu flavonoid? Flavonoid adalah sekumpulan sebatian bioaktif yang terdapat dalam makanan yang berasal dari tumbuhan. Flavonoid serupa dengan antioksidan, yang mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh anda, seperti dapat memperbaiki sel yang rusak akibat radikal bebas. Makanan tambahan flavonoid juga dianggap dapat mengurangkan risiko barah, darah tinggi, dan diabetes.

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber makanan yang baik untuk anda. Ini kerana sayur-sayuran dan buah-buahan kaya dengan flavonoid.

Sumber Makanan Ini Mengandungi Flavonoid

Anda mungkin sudah tahu faedah antioksidan, vitamin C, vitamin E, dan beta karoten baik untuk badan anda, bukan? Sama seperti antioksidan, flavonoid mempunyai manfaat dan peranan besar untuk kesihatan tubuh anda.

Lalu, sumber makanan apa yang mengandungi sebilangan besar sebatian flavonoid ini? Beberapa makanan dan minuman dipercayai mengandungi sebatian yang luar biasa ini, seperti:

 • Rosella

  Ekstrak rosella dipercayai baik untuk mengobati kolesterol tinggi, darah tinggi, dan diabetes jenis 2. Namun, penggunaan ramuan ini sebagai rawatan masih memerlukan penelitian lebih lanjut kerana tidak ada kajian yang mencukupi pada manusia untuk menilai keselamatannya, dos yang efektif, dan kesan sampingan untuk kesihatan.

 • epal

  Epal mengandungi flavonoid yang disebut quercetin. Kandungan sebatian ini membolehkan anda tidak sering berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Quercetin dikatakan dapat mencegah serangan jantung, mencegah katarak, mengawal asma, dan mempercepat penyembuhan refluks asid anda. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad pada haiwan. Kesan sebatian quercetin terhadap kesihatan jantung pada manusia belum dikaji dan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

 • Wain merah

  Wain merah atau Wain merah Ini ternyata kaya dengan flavonoid yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Sekiranya anda bukan peminum, anda boleh mendapatkan faedah ini dengan minum jus anggur ungu. Kandungan flavonoid ini terdapat dalam pewarna kulit anggur merah.

 • Siram

  Buah ini, yang banyak tumbuh di kawasan tropika, mengandungi antioksidan seperti fenol (sejenis flavonoid), kalium, vitamin C, E. Kandungan ini dikatakan berkhasiat untuk merawat beberapa penyakit seperti barah dan darah tinggi. Antioksidan dalam sirsak juga dapat membantu mengurangkan radikal bebas. Walaupun dianggap baik, kajian lanjutan masih diperlukan untuk menentukan kesan rawatan, dos berkesan, dan kesan sampingan penggunaan suplemen ini pada manusia.

 • Buah Belimbing

  Buah nama Latin Averrhoa Bilimbi Ia tinggi Vitamin C, asam oksalat, tanin, asid amino, dan antioksidan seperti flavonoid. Tumbuhan tradisional ini dipercayai berguna untuk merawat darah tinggi, kolesterol tinggi, barah, dan diabetes. Walau bagaimanapun, kesan ini masih terhad pada kajian haiwan. Oleh itu, kajian lanjutan diperlukan untuk menentukan dos dan kesan sampingan penggunaannya pada manusia. Selain itu, buah ini mengandungi banyak asid oksalik yang jika dikonsumsi secara berlebihan dapat memperburuk keadaan kegagalan buah pinggang akut.

 • Kacang soya

  Salah satu sumber flavonoid tinggi terdapat dalam kacang soya. Beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kacang soya dianggap mempunyai manfaat dalam mencegah barah payudara, membantu menurunkan kadar gula darah pada diabetes, mengurangkan kolesterol, dan membantu mengurangkan gejala menopaus. Namun, kenyataan ini masih perlu dikaji lebih jauh.

Pada masa ini, banyak kajian telah dilakukan untuk menentukan kandungan sebatian bioaktif, termasuk flavonoid, pada tanaman yang sebelumnya tidak dapat dibayangkan mengandung banyak manfaat. Selain yang disebutkan di atas, flavonoid juga terdapat dalam makanan atau minuman lain, seperti buah matoa, teh hijau, jeruk, kurma, saderi, tembikai pahit, madu, rempah, dan biji. Tumbuhan atau produk herba tertentu, seperti tikus taro dan brotowali, dan propolis juga mengandungi banyak flavonoid.

Manfaat dan Risiko Flavonoid untuk Anda

Bioflavonoid atau flavonoid yang termasuk dalam jenis polifenol ini mempunyai pelbagai faedah luar biasa untuk tubuh anda. Beberapa faedah ini termasuk:

 • Sebagai bantuan untuk meningkatkan kesan vitamin C dan antioksidan yang sangat baik untuk tubuh.
 • Boleh membantu merawat alahan, jangkitan virus, arthritis, dan keadaan keradangan tertentu.
 • Dapat memperbaiki sel yang rosak akibat radikal bebas.
 • Disyaki dapat meningkatkan mood anda yang disebabkan oleh gangguan moodmudah marah, mudah marah, dan beberapa tanda-tanda kemurungan.
 • Berdasarkan data yang ada, pengambilan flavonoid dianggap dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular, tetapi ini masih memerlukan penelitian lebih lanjut.
 • Kajian mengenai faedah flavonoid ini setakat ini masih terhad kepada kajian haiwan. Data dari penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen ini dapat mengurangkan risiko terkena barah, penyakit jantung, asma, dan strok. Tetapi data ini masih perlu disokong oleh kajian lebih lanjut pada manusia.

Walaupun mempunyai manfaat untuk tubuh, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu seperti; alah kepada kandungan produk suplemen flavonoid, atau anda mengambil ubat tertentu kerana kesan interaksi ubat belum diketahui. Hingga kini, belum ada kajian yang menjamin keselamatan penggunaan suplemen flavonoid pada bayi, kanak-kanak, dan wanita hamil atau menyusui. Oleh itu, penting untuk berjumpa doktor sebelum mengambil makanan tambahan flavonoid.

Selain memberi manfaat, sebatian flavonoid nampaknya juga mempunyai risiko, seperti:

 • Kandungan sebatian flavonoid nampaknya dapat berinteraksi dengan beberapa jenis ubat yang diresepkan oleh doktor, ini boleh membahayakan kesihatan anda. Sebagai contoh, flavonoid naringenin, yang terdapat dalam limau gedang, terbukti mengganggu prestasi ubat. Tidak digalakkan mengambil ubat yang disertakan dengan jus limau gedang tanpa nasihat doktor.
 • Jangan hanya mengambil makanan tambahan yang mengandungi flavonoid, tanpa memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi nutrien lain yang baik untuk tubuh anda, seperti vitamin, mineral, dan serat.
 • Makanan tambahan yang mengandungi flavonoid mungkin mempunyai kandungan kandungan flavonoid yang lebih tinggi daripada flavonoid yang terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebaiknya dapatkan flavonoid dengan memakan buah dan sayur secara langsung.
 • Pengambilan suplemen flavonoid yang berlebihan nampaknya tidak digalakkan. Flavonoid dalam dos tinggi yang masuk ke dalam badan anda sebenarnya berbahaya, dan kesan buruknya lebih mungkin terjadi daripada faedahnya. Sebatian flavonoid juga dapat menyeberangi plasenta sehingga zat ini berpotensi memberi kesan pada janin. Pastikan anda mengikuti dos dan arahan pengambilan suplemen flavonoid.

Sekiranya anda berminat untuk mengambil makanan tambahan yang mengandungi flavonoid, pastikan produk tersebut sesuai untuk dimakan dan telah didaftarkan ke Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM). Sekiranya anda ragu-ragu mengenai faedah dan risiko suplemen flavonoid untuk kesihatan anda, jangan ragu untuk selalu berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik.