Plantar Fasciitis - Gejala, penyebab dan rawatan

Plantar fasciitis adalah pekeradangan Apa terjadi kepada fasia plantar, itu dia rangkaian di bawah kaki yang memanjang daritumit sehingga jari kaki. Rangkaian ini berfungsi sebagai sokongan untuk tapak kaki dan peredam getaran apabila Jalan.

Terlalu banyak tekanan pada kaki akan menyebabkan kecederaan atau koyakan pada tisu-tisu ini, yang seterusnya akan meradang dan menyebabkan sakit tumit. Walaupun ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, keadaan ini lebih biasa pada orang yang berusia lebih dari 40 tahun.

Sebab Plantar fasciitis

Tidak diketahui dengan tepat apa penyebabnya hlmkerana fasciitis. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap sebagai akibat daripada tekanan yang berlebihan pada fasia plantar.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko plantar fasciia adalah, itu dia:

 • Umur

  Plantar fasciitis Ia biasanya berlaku pada individu berusia 40-70 tahun.

 • Jantina

  Wanita lebih mudah terdedah fasciitis plantar, terutamanya pada akhir kehamilan.

 • Obesiti

  Obesiti boleh menyebabkan tekanan berlebihan pada hlmkerana fascia.

 • Sukan

  Plantar fasciitis Ini boleh berlaku dalam sukan yang memberi banyak tekanan pada tumit, seperti lari jarak jauh, aerobik, dan balet.

 • Kerja

  Guru, pekerja kilang, atlet, tentera, dan profesion lain yang pekerjaannya mengharuskan mereka bertahan dalam jangka masa yang panjang lebih berisiko fasciitis plantar.

 • Masalah dengan kaki

  Plantar fasciitis lebih berisiko pada seseorang yang mempunyai kaki yang terlalu rata atau terlalu melengkung atau mempunyai gaya berjalan yang tidak normal.

 • Penyakit lain

  Artritis reaktif dan aspylylitis kylosing boleh mencetuskan kemunculan fasciitis plantar.

 • jenis kasut

  Penggunaan kasut dengan tapak kaki yang terlalu lembut dan tidak menyokong tapak kaki dengan baik juga boleh mencetuskan ini hlmkerana fasciitis. Penggunaan kasut tumit tinggi juga dapat meningkatkan risiko fasciitis plantar.

Simptom Plantar fasciitis

Menderita fasciitis plantar secara amnya terasa sakit di tumit, tetapi ada juga yang merasa sakit di telapak kaki. Kesakitan yang terasa seperti rasa menyengat atau terbakar. Kesakitan ini juga dapat memancar ke bahagian lain di sekitar tumit.

Plantar fasciitis biasanya hanya berlaku pada satu kaki, walaupun ada kemungkinan keadaan ini boleh terjadi pada kedua kaki. Pesakit pada amnya tidak merasa sakit semasa melakukan aktiviti. Kesakitan baru akan timbul dan cenderung menjadi semakin teruk setelah menyelesaikan aktiviti, terutamanya jika aktiviti tersebut cukup berat.

Kesakitan biasanya paling besar ketika pesakit melangkah setelah bangun dari tidur pada waktu pagi, ketika dia bangun dari duduk, atau ketika dia berdiri untuk jangka waktu yang lama. Rasa sakit boleh datang dengan perlahan, tetapi juga boleh tiba-tiba timbul.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor jika sakit disebabkan fasciitis plantar disertai kesemutan atau kebas pada kaki yang tidak bertambah baik setelah 2 minggu rawatan diri di rumah, atau menyukarkan anda melakukan aktiviti harian.

Segera berjumpa doktor jika anda menghidap diabetes yang disertai dengan gejala fasciitis plantar, kerana pada orang yang menderita diabetes, gangguan kaki boleh menjadi keadaan yang serius.

Diagnosis Plantar fasciitis

Dalam membuat diagnosis fasciitis plantar, doktor akan mengemukakan soalan mengenai gejala dan keluhan yang dialami oleh pesakit, serta sejarah perubatan pesakit. Doktor kemudian akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama di lokasi sakit di kaki, untuk mengesan tanda-tanda kesakitan fasciitis plantar, seperti:

 • Kaki yang terlalu cekung
 • Kawasan yang terasa sangat lembut pada tapak kaki, tepat di hadapan tulang tumit
 • Kesakitan yang semakin teruk apabila kaki dibengkokkan atau ketika doktor menekan fasia plantar
 • Pergerakan pergelangan kaki terhad

Di samping itu, doktor juga akan menilai kekuatan otot dan keadaan saraf pesakit dengan memeriksa refleks badan, bentuk otot, rasa sentuhan dan penglihatan, serta kemampuan koordinasi dan keseimbangan.

Penyelidikan umumnya tidak diperlukan untuk membuat diagnosis fasciitis plantar. Namun, penyelidikan dengan sinar-X atau MRI mungkin dilakukan untuk mengesahkan sama ada terdapat masalah lain pada tumit, seperti patah tulang atau saraf yang terjepit.

Rawatan Plantar fasciitis

Sebilangan besar kes fasciitis plantar Ia dapat sembuh dalam beberapa bulan dengan rawatan diri, seperti cukup istirahat, melakukan senaman regangan, dan menggunakan ais ke kawasan yang terkena.

Doktor juga boleh mencadangkan beberapa perkara berikut untuk melegakan gejala dan mempercepat proses penyembuhan:

 • Menggunakan ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen, untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak
 • Menjalani fisioterapi, untuk meregangkan fasia plantar dan menguatkan otot pergelangan kaki dan tumit
 • Menggunakan plaster sokongan (plaster atletik), untuk menyokong tapak kaki
 • Menggunakan pendakap kaki (serpihan) pada waktu malam, untuk meregangkan otot betis dan kaki semasa pesakit sedang tidur
 • Menggunakan tapak kasut khas (ortotik), untuk mengagihkan beban secara merata pada kaki

Sekiranya kesakitan tidak hilang setelah beberapa bulan dengan rawatan di atas, doktor mungkin mencadangkan prosedur suntikan kortikosteroid. Kortikosteroid berguna untuk melegakan kesakitan sementara, tetapi tidak untuk penggunaan jangka panjang.

Sekiranya kesakitan masih tidak hilang, beberapa prosedur lain yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mengatasinya adalah:

Terapi gelombang kejutan ekstrakorporeal

Prosedur ini menggunakan gelombang bunyi yang diarahkan ke kawasan yang terjejas untuk merangsang penyembuhan. Secara amnya, prosedur ini diambil sekiranya plantar fasciitis tidak disembuhkan dengan ubat-ubatan dan fisioterapi. Kesan sampingan yang mungkin timbul dari rawatan ini adalah sakit, bengkak, lebam, dan kebas kaki.

Operasi

Pelbagai kes fasciitis plantar memerlukan pembedahan untuk melepaskan rangkaian fasia plantar dari tulang kaki. Prosedur ini biasanya dilakukan jika kesakitan sangat teruk, berlangsung lebih dari 6-12 bulan, dan prosedur rawatan lain tidak berjalan lancar.

Risiko kesan sampingan dari pembedahan boleh berbeza-beza, salah satunya adalah kelemahan otot kaki.

Komplikasi Plantar fasciitis

Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, fasciitis plantar boleh berkembang menjadi sakit tumit kronik. Sakit tumit kronik boleh mengubah cara anda berjalan dan boleh menyebabkan kecederaan atau masalah pada punggung, pinggul, lutut, dan kaki.

Komplikasi lain yang boleh timbul adalah hasil rawatan fasia plantariia adalah. Komplikasi ini merangkumi:

 • Rangkaian fasia plantar lemah atau patah kerana suntikan kortikosteroid
 • Jangkitan atau pendarahan pada kaki kerana prosedur pembedahan, serta kesan sampingan anestetik yang digunakan semasa pembedahan

Pencegahan Plantar fasciitis

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan perkara ini berlaku fasciitis plantar dan mencegah berulang keadaan ini, iaitu:

 • Menggunakan kasut dengan bantal yang selesa untuk tumit dan dapat menyokong lengkungan bawah kaki dengan baik
 • Elakkan berdiri lama
 • Regangkan secara berkala pada fasia plantar dan Tendon Achilles, yang merupakan urat besar di bahagian belakang pergelangan kaki, terutama sebelum bersenam
 • Jangan bersenam di permukaan yang keras
 • Kurangkan berat badan jika anda gemuk dan mengekalkan berat badan ideal