Hidung Satu Sisi, Sebab Ini dan Cara Mudah Mengatasinya!

Apabila anda mempunyai hidung tersumbat, aAktiviti dan tidur anda boleh terganggu kerana sukar bernafashlmKAMI. Anda perlu mengetahui sebab dan cara mudah untuk menyelesaikannya, supaya anda dapat mengembalikan keselesaan anda.

Kesesakan hidung boleh berlaku hanya pada satu atau kedua-dua belah hidung. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Salah satunya adalah pembengkakan tisu dan saluran darah di rongga hidung ketika mengalami alahan. Di samping itu, anda dapat mengenal pasti punca-punca lain dari kesesakan hidung melalui penjelasan berikut.

Pelbagai Punca Hidung Tersumbat atauteliti

Kesesakan hidung adalah gejala penyakit. Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gejala kesesakan hidung satu sisi atau umum adalah:

  • Selsema
  • Selesema
  • Alahan
  • Kerengsaan
  • Sinusitis

Kesesakan hidung juga boleh disebabkan oleh keadaan yang lebih serius, seperti keradangan hidung yang tidak alergi, polip hidung, tumor, sindrom Churg-Strauss, septum hidung yang menyimpang (penyimpangan septum), adenoid yang membesar, dan asma.

Cara Mudah Mengatasi Hidung yang Buncit

Semasa mengalami kesesakan hidung, anda dinasihatkan agar saluran hidung sentiasa lembap. Di samping itu, cara berikut perlu dilakukan untuk membantu melegakan kesesakan hidung:

1. Mempminum banyak air

Untuk membantu melegakan kesesakan hidung, anda disarankan untuk minum lebih banyak air. Ini dapat menipis lendir dan mengelakkan kerongkong kering. Selain air, anda juga boleh minum teh suam, air jahe hangat, dan jus buah segar.

2. Tarik wap suam

Wap panas boleh dihasilkan dari air yang telah direbus hingga mendidih. Tetapi semasa menyedut wap hangat dari air mendidih, anda harus berhati-hati. Hirup wap suam perlahan-lahan dan jangan biarkan air mendidih menyentuh kulit hidung anda.

Di samping itu, anda boleh menikmati wap hangat dengan mandi air suam atau menggunakan pelembap. Kedua-duanya juga didakwa dapat membantu melegakan kesesakan hidung.

3. Membberus hidung dtiada air garam

Membilas hidung dengan air garam dipercayai dapat melegakan kesesakan hidung dan membuang virus dan bakteria yang berada di rongga hidung.

Cara membilas hidung cukup mudah. Buat larutan air garam dengan mencampurkan sudu teh garam dengan serbuk penaik secukup rasa, kemudian larutkan dalam 1 cawan air mineral suam.

Selepas itu, isikan larutan ke dalam picagari. Ingat, pastikan jarum pada jarum suntikan dikeluarkan. Bersandar pada sinki, memiringkan kepala anda dan tuangkan larutan ini ke dalam satu lubang hidung. Biarkan larutan mengalir keluar dari lubang hidung yang lain.

Semasa proses ini, anda boleh bernafas melalui mulut. Bilas hidung sekali atau dua kali sehari untuk hasil maksimum.

4. Tiup hidung anda

Tiup hidung anda dengan kerap. Caranya adalah dengan menutup satu lubang hidung dengan jari anda, kemudian hembuskan hidung anda dengan perlahan. Tetapi ingat, jangan mendengus terlalu kuat kerana kuman dapat didorong ke telinga dan menyebabkan jangkitan telinga.

5. Tidur dengan bantal tambahan

Tidur dengan dua bantal di bawah kepala anda. Ini akan menjadikan kepala anda tinggi, untuk memudahkan pernafasan dan melegakan kesesakan hidung.

6. Ambil ubat

Mengambil ubat, seperti dekongestan, antihistamin, paracetamol, ibuprofen, dan naproxen, juga dapat melegakan kesesakan hidung sebahagian atau sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini.

Di samping itu, anda juga boleh mengambil vitamin C dan zink untuk mempercepat pemulihan.

Kesesakan hidung tidak boleh dibiarkan berlarutan. Sekiranya keadaan ini berlangsung sehingga 10 hari, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Terutama jika kesesakan hidung disertai oleh demam tinggi, lendir hijau, atau darah di lendir hidung.