Fahami 5 Sebab Mengelupas Kulit Muka dan Cara Mengatasinya

Mengelupas kulit wajah adalah proses semula jadi dalam tindak balas badan untuk menghilangkan lapisan kulit mati. Namun, anda perlu berhati-hati jika kulit wajah mengelupas secara berlebihan atau disertai dengan gejala lain, kerana keadaan ini boleh menjadi tanda jangkitan atau penyakit.

Kulit adalah bahagian badan yang mudah teriritasi dan rosak kerana terdedah kepada persekitaran atau bahan-bahan tertentu. Kerengsaan berulang ini boleh menyebabkan kulit mengelupas.

Kulit mengelupas tidak hanya terjadi pada kulit wajah, tetapi juga di bahagian tubuh yang lain, seperti tangan, kaki, dan sekitar kuku.

Punca Mengelupas Kulit Muka

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan kulit mengelupas:

1. Selaran matahari

Paparan sinar matahari yang kerap boleh menjadikan kulit wajah mengelupas. Sebelum mengelupas, kulit wajah akan menjadi merah dan terasa sakit dan panas ketika disentuh. Ini biasanya berlaku beberapa jam selepas terdedah kepada cahaya matahari.

Selepas beberapa hari, lapisan kulit yang rosak akan terkelupas dan kulit akan mula sembuh dengan sendirinya. Pengelupasan ini dapat membuat warna kulit tidak sekata dan tampak bermotif.

2. Kulit kering

Mengelupas kulit wajah juga cenderung dialami oleh pemilik jenis kulit kering. Terutama jika kulit wajah selalu terkena sabun atau krim yang mengandungi bahan yang menjengkelkan, cuaca yang sangat panas dan sejuk, dan cahaya matahari.

Mempunyai kulit kering sebenarnya tidak berbahaya, tetapi ada juga kulit kering yang disebabkan oleh gangguan serius, seperti ichthyosis. Ichthyosis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh keturunan.

3. Alahan

Alahan adalah perkara biasa yang dialami oleh sesetengah orang. Apabila bersentuhan dengan alergen atau bahan yang mencetuskan alergi, kulit wajah boleh menyebabkan reaksi. Tidak hanya mengelupas kulit, reaksi yang disebabkan dapat menyebabkan gatal, ruam, atau lepuh pada kulit.

4. Kesan sampingan ubat

Ubat-ubatan tertentu, seperti krim retinoid, asid salisilik, asid glikolik, dan AHA (asid alfa hidroksi), boleh menjadikan kulit wajah mengelupas. Selain itu, kesan sampingan ubat kemoterapi, antibiotik, ubat epilepsi, dan ubat penurun tekanan darah tertentu juga dapat membuat kulit mengelupas.

5. Dermatitis atopik (eksim)

Keadaan ini kronik atau jangka panjang dan sering berulang secara berkala. Penyebab eksim tidak diketahui secara pasti, tetapi sering dikaitkan dengan kulit kering, keadaan cuaca, gangguan sistem imun, jangkitan bakteria SStaphylococcus aureus, dan faktor genetik.

Hingga kini, tidak ada penawar untuk dermatitis atopik. Namun, ada beberapa langkah yang dapat Anda lakukan untuk mencegah kulit mengelupas dan melegakan gatal, seperti menghindari pencetus eksim, melembapkan kulit anda dengan losyen, atau menggunakan sabun ringan.

Cara Mengatasi Kulit Muka Mengelupas

Kulit muka yang mengelupas mesti dirawat berdasarkan penyebabnya. Namun, secara umum, kulit yang mengelupas dapat dirawat dengan cara berikut:

  • Kompres kulit dengan air sejuk.
  • Tingkatkan penggunaan air.
  • Sapukan pelembap secara berkala, terutamanya selepas mandi.
  • Jangan menggaru kulit yang mengelupas di wajah anda kerana ini boleh menjadikan keadaan lebih teruk dan mengakibatkan jangkitan.
  • Elakkan terkena bahan atau bahan kimia yang boleh merengsakan kulit.
  • Gunakan sabun muka yang terbuat dari lembut dan selamat untuk kulit.
  • Lindungi kulit wajah dengan menggunakan pelindung matahari setiap hari.
  • Gunakan air sejuk semasa mandi.

Sebagai tambahan kepada beberapa rawatan sederhana di atas, anda boleh berjumpa doktor jika kulit mengelupas di wajah anda disebabkan oleh alergi, eksim, mengambil ubat tertentu, atau penyakit genetik.

Doktor akan memberikan ubat-ubatan mengikut penyebab keluhan kulit mengelupas yang anda alami, seperti antihistamin untuk alahan dan krim yang mengandungi kortikosteroid, tacrolimus, atau pimecrolimus untuk ekzema.

Semasa mengelupas wajah, anda disarankan untuk mengelakkan perkara yang boleh memperburuk keadaan kulit, seperti pendedahan cahaya matahari, sabun, krim, losyen dan kosmetik yang mengandungi bahan-bahan yang menjengkelkan, serta keadaan cuaca yang melampau.

Sekiranya kulit wajah yang mengelupas tidak bertambah baik atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.