Green Meniran - Faedah, dos dan kesan sampingan

Meniran hijau dipercayai berguna untuk membantu mengatasi batu karang. Meniran hijau juga dipercayai mempunyai sifat antioksidan, antibakteria, dan anti-radang.

Meniran adalah tumbuhan yang telah lama digunakan sebagai ramuan perubatan. Salah satu jenis meniran yang dipercayai mempunyai khasiat untuk merawat pelbagai penyakit adalah meniran hijau (Phyllantus niruri).

Selain mengubati batu ginjal, meniran hijau juga dipercayai mempunyai khasiat untuk menghilangkan rasa sakit, membantu merawat diabetes, malaria, dan hepatitis B. Namun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya.

Tanda dagangan meniran hijau: Dehaf, Fitangin, Formuno, Glomune, Hepacomb, Imudator, Imunogard, Phyllanthus, Recurma Plus, Renatin, Resikda, Stimuno

Apakah Meniran Hijau?

kumpulanHerba
KategoriUbat percuma
ManfaatDiyakini dapat mengatasi batu karang, batu empedu
Dimakan olehMatang
Meniran hijau untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan. Tidak diketahui sama ada meniran hijau boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatTablet, kapsul, teh herba

Amaran Sebelum Mengkonsumsi Meniran Hijau:

 • Jangan gunakan groats hijau jika anda mempunyai alergi terhadap produk yang mengandungi groats hijau.
 • Beritahu doktor tentang sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda pernah menghidap diabetes atau gangguan pembekuan darah.
 • Jangan gunakan meniran hijau jika anda merancang untuk menjalani pembedahan dalam 2 minggu ke depan.
 • Beritahu doktor anda ubat-ubatan, suplemen atau ubat-ubatan herba yang anda ambil, terutamanya jika anda mengambil litium, ubat diabetes, ubat diuretik, ubat antikoagulan, dan ubat hipertensi.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat setelah memakan meniran hijau atau produk yang mengandungi meniran hijau.

Dos dan Peraturan Penggunaan Meniran Hijau

Hingga kini, tidak ada cukup data atau penyelidikan mengenai dos meniran hijau yang tepat. Beberapa kajian mengatakan, dos meniran hijau untuk orang dewasa berkisar antara 900-2700 mg sehari. Walau bagaimanapun, ada juga yang menyebutkan bahawa dos purata meniran hijau adalah 500 mg kapsul sehari (maksimum 4 kali sehari).

Penting untuk diingat bahawa terdapat sedikit bukti mengenai keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan herba. Di samping itu, dos ubat herba perlu disesuaikan mengikut usia, berat badan, dan keadaan kesihatan anda. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai dos yang betul dan selamat untuk anda.

Meniran Hijau untuk Kanak-kanak

Sama seperti pada orang dewasa, data atau penyelidikan yang mencukupi mengenai dos meniran hijau untuk kanak-kanak juga belum tersedia. Oleh itu, jangan berikan produk yang mengandungi meniran hijau kepada anak-anak, kecuali mereka terlebih dahulu berunding dengan doktor.

Cara Menggunakan Meniran Hijau dengan Betul

Baca arahan pada pembungkusan sebelum anda mula memakan produk yang mengandungi meniran hijau dan pastikan produk tersebut tidak mengandungi bahan yang berbahaya bagi kesihatan.

Sebelum anda membeli produk herba yang mengandungi meniran hijau, disarankan untuk mengetahui ulasan daripada orang yang telah menggunakan produk tersebut.

Ramai orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Ini tidak sepenuhnya benar, kerana tidak semua ubat-ubatan herba telah melewati peringkat ujian klinikal yang benar-benar membuktikan keberkesanan dan keselamatannya. Kesan sampingan dan kesan interaksi dengan ubat lain belum diketahui dengan pasti.

Untuk selamat, anda harus bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda sebelum mengambil ubat herba dan jangan berhenti mengambil ubat lain yang diberikan oleh doktor anda tanpa berunding terlebih dahulu.

Sekiranya anda sedang mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor, jangan berhenti menggunakan ubat tersebut dan beralih ke ubat lain (termasuk ubat herba) tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Interaksi Meniran Hijau dengan Dadah Lain

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi, tetapi anggapan ini tidak sepenuhnya benar. Walaupun diklasifikasikan sebagai ubat herba, meniran hijau juga boleh menyebabkan interaksi ubat jika diambil bersama dengan ubat lain.

Berikut adalah kesan interaksi ubat yang mungkin berlaku:

 • Peningkatan tahap cahayahium dalam badan

  Sekiranya diambil bersama dengan litium, meniran hijau dapat menghalang penyingkiran litium dari badan, sehingga kadar litium meningkat.

 • Penurunan kadar gula dalam badan

  Meniran hijau dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Jika diminum bersamaan dengan ubat diabetes, kadar gula darah dapat turun terlalu rendah.

 • Risiko pendarahan meningkat

  Penggunaan meniran hijau dengan ubat antikoagulan dapat meningkatkan risiko pendarahan.

 • Penurunan tekanan darah

  Meniran hijau yang diambil bersama dengan ubat diuretik atau ubat antihipertensi dapat menurunkan tekanan darah dan dapat menyebabkan hipotensi.

Kesan Sampingan dan Bahaya Meniran Hijau

Beberapa laporan menyatakan bahawa meniran hijau boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut dan cirit-birit. Di samping itu, setiap ubat dan bahan boleh menyebabkan reaksi alergi. Hentikan penggunaan dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi, seperti ruam gatal pada kulit, bengkak kelopak mata dan bibir, dan kesukaran bernafas.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau mengambil ubat-ubatan tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil meniran hijau. Ini perlu dilakukan untuk mengelakkan kesan sampingan akibat interaksi ubat.