Counterpain - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Pembanding bermanfaat untuk melegakan kesakitan ringan pada otot dan sendi. Counterpain adalah ubat bebas yang mana digunakan dengan cara diburukkan Di permukaankulit.

Counterpain mengandungi bahan aktif metil salisilat, mentol, dan eugenol. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan keradangan pada otot atau sendi, serta menyebabkan sensasi penyejukan pada kulit diikuti dengan perasaan hangat untuk melegakan sakit otot dan sakit sendi. Sensasi sejuk dan hangat yang disebabkan oleh Counterpain akan menyebabkan kepekaan badan merasakan sakit pada otot atau sendi berkurang.

Produk counterpain

Terdapat dua jenis produk Counterpain yang terdapat di Indonesia, yaitu:

 • Krim Counterpain (Warna Merah)

  Krim counterpain mengandungi bahan aktif metil salisilat, mentol, dan eugenol. Produk ini dibungkus dalam bentuk dos krim.

 • Counterpain Cool Gel (Warna Biru)

  Counterpain cool gel mengandungi bahan aktif mentol dan dibungkus dalam bentuk dos gel.

Selain bentuk gel dan krim, Counterpain juga tersedia dalam bentuk tampalan (koyo). Terdapat juga gel Counterpain PXM yang memerlukan preskripsi dari doktor untuk menggunakannya. Kandungan Counterpain PXM serupa dengan Red Counterpain, tetapi dengan piroxicam tambahan.

Maklumat Dadah Pembanding

Bahan-bahan aktif Metil salisilat, mentol, eugenol
kumpulanPelega kesakitan
KategoriUbat percuma
ManfaatMelegakan sakit otot dan sakit sendi
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Kategori kehamilan dan penyusuanKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui apakah kandungan Counterpain dapat diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya seorang ibu yang menyusu ingin menggunakan Counterpain, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk menjadikannya lebih selamat.
Bentuk ubatKrim dan gel topikal

Amaran Sebelum Menggunakan Counterpain

 • Gunakan Counterpain hanya pada kulit. Jangan gunakan Counterpain pada mata, kulit patah, atau kulit yang jengkel.
 • Elakkan menggunakan Counterpain jika anda alah pada bahan Counterpain.
 • Rujuk doktor anda sebelum menggunakan Counterpain jika anda menghidap asma atau menderita polip hidung.
 • Elakkan menggunakan Counterpain pada kawasan kulit yang baru dicukur atau selepas mandi.
 • Elakkan menggunakan Counterpain semasa bersenam, untuk mengelakkan kesan sampingan Counterpain.
 • Semasa menggunakan Counterpain, anda tidak boleh menggunakan katil penyamakan atau kompres kawasan yang ditutup dengan Counterpain dengan kompres hangat.
 • Sekiranya sakit otot atau sendi tidak mereda selepas 10 hari, segera berjumpa doktor.

Dos dan Peraturan Penggunaan Pembanding

Sapukan Counterpain pada otot atau sendi yang sakit 3-4 kali sehari.

Kaedah Menggunakan Counterpain dengan betul

Ikuti arahan doktor anda atau arahan yang tertera pada bungkusan semasa menggunakan Counterpain. Gunakan Counterpain mengikut dos yang disyorkan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sapukan Counterpain ke kawasan yang menyakitkan sambil menggosok perlahan untuk menyebarkan krim atau gel Counterpain. Selepas itu, basuh tangan yang digunakan untuk menggunakan Counterpain supaya tidak terasa panas. Sekiranya perlu, pakai sarung tangan getah untuk mengelakkan panas dari Counterpain di tapak tangan.

Sekiranya Counterpain digunakan pada bahagian tangan, tunggu 30 minit sebelum mencuci tangan anda. Sekiranya anda memakai lencana kenalan anda setelah menggunakan Counterpain, basuh tangan anda terlebih dahulu.

Simpan Counterpain di tempat yang sejuk dan kering, dan di luar jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Mengatasi ubat lain

Counterpain dianggap berinteraksi dengan ubat penipisan darah, seperti warfarin. Walau bagaimanapun, kesan sampingannya tidak diketahui dengan pasti. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda akan menggunakan Counterpain bersama dengan ubat penipisan darah.

Kesan sampingan dan Bahaya Pembanding

Counterpain adalah ubat yang selamat digunakan. Walau bagaimanapun, kandungan metil salisilat, mentol, dan eugenol yang terkandung di dalamnya dapat menyebabkan kesan sampingan, seperti kemerahan pada kulit dan rasa terbakar atau terbakar pada kulit yang digunakan pada Counterpain. Segera hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut:

 • Lepuh atau bengkak pada kulit
 • Kesakitan yang semakin teruk
 • Telinga berdering
 • Mual
 • Gag

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found