Kandungan nutrien beras putih dan fungsinya untuk badan

Nasi putih adalah salah satu makanan pokok masyarakat Indonesia. Selain murah dan senang diperoleh, kandungan pemakanan nasi putih Ia juga baik untuk kesihatan dan mempunyai fungsi penting untuk badan.   

Untuk mendapatkan khasiat lengkap, sudah tentu anda tidak digalakkan makan nasi putih sahaja. Nasi putih sebagai makanan utama perlu digabungkan dengan lauk, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Ketahui fakta mengenai kandungan nutrien beras putih

Nasi putih adalah sumber karbohidrat utama yang merupakan makanan ruji di banyak negara, terutama Indonesia. Dalam satu hidangan nasi putih seukuran mangkuk (180 gram), terdapat sekurang-kurangnya 50 gram karbohidrat.

Walaupun kadarnya tinggi, karbohidrat dalam beras putih terdiri daripada gula dan kanji, bukannya serat. Ini tentunya menjadi perhatian bagi penderita diabetes dalam mengatur bahagian beras putih yang akan dimakan.

Selain karbohidrat, nutrien lain yang terkandung dalam beras putih termasuk vitamin B1, B2, B3, B6, protein, zat besi, fosfor, selenium, mangan, dan magnesium.

Fungsi Penting Beras Putih untuk Tubuh

Karbohidrat dalam beras putih mempunyai peranan penting dalam membekalkan tenaga untuk tubuh. Apabila anda makan nasi putih, karbohidrat di dalamnya akan dipecah menjadi glukosa, yang kemudian akan diserap dan memasuki aliran darah. Glukosa ini akan diedarkan ke seluruh badan sebagai bahan bakar, terutama untuk otak.

Selain menjadi sumber tenaga, kelebihan beras putih juga dapat diperoleh dari kandungan nutriennya yang lain, iaitu:

  • Vitamin B1 (tiamin), untuk membantu metabolisme karbohidrat.
  • Magnesium, sebagai komponen penting dalam membentuk struktur tulang dan mengatur pengecutan otot.
  • Mangan, untuk membantu otak, sistem saraf, dan enzim dalam badan berfungsi.

Walaupun beras putih kaya dengan nutrien, memakan beras putih secara berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan. Salah satu risiko memakan beras putih terlalu banyak adalah berlakunya sindrom metabolik yang sering dikaitkan dengan penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan strok.

Sebilangan pakar pemakanan lebih suka mengambil beras perang (beras perang) kerana mengandungi lebih banyak serat, vitamin, dan mineral daripada beras putih. Namun, kerana beras perang kurang gebu dan rasanya hambar, kebanyakan orang masih memilih nasi putih.

Makan nasi putih sebenarnya tetap selamat selagi anda tidak berlebihan. Untuk mengetahui bahagian beras putih yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kesihatan anda, berjumpa doktor. Doktor juga dapat memberikan alternatif yang lebih sihat untuk nasi putih.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found